Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. září 2022 15:30
Čas čtení 0:10
Veronika Szűcs Rajničová

KVÍZ: Myslíš si, že znáš říši zvířat? Možná ti ještě unikly tyto bizarnosti

ZAJÍMAVOSTI KVÍZ
Uložit Uložené

Zvířata dělají podivné věci v sebeobraně, pro zábavu i z čisté lásky. Uhodneš všechny zvláštnosti?

Zvířecí říše nás nepřestává fascinovat. Věděl jsi například, že plameňáci se nerodí růžoví a peří se jim zbarví, jen když přijímají specifickou potravu? Nebo že koalové prospí skoro celý den? Možná se v tomto kvízu nedozvíš životně důležité informace, ale zaručeně se pobavíš.

Kvíz
Kvíz: Co víš o fascinující říši zvířat
Jak velký je klokan, když se narodí?
Zdroj: Pexels/Ethan Brooke
110
Jak velký je klokan, když se narodí?
2,5–3 cm.
15–20 cm.
40–50 cm.
Vysvětlení
Klokan to má s rozením jednodušší než člověk. Mládě se rodí po 20–40 dnech, kdy má přibližně do 3 centimetrů. Ještě však není připraveno na samostatný život. Vleze do matčina vaku a tam se dále vyvíjí. Bude trvat ještě téměř 200 dní, než se vydá na první průzkumy.
210
Který z těchto živočichů má nejlepší čich?
Slon africký.
Martináč habrový.
Komár tropický.
Vysvětlení
Tento malý noční motýl dokáže ucítit samičku i na vzdálenost 16 kilometrů. Vyskytuje se v severní a střední Evropě až po západní Rusko.
310
Věděl jsi, že existují ptáci, kteří umí létat dozadu? Jsou to…
Sýkorky.
Kolibříci.
Orli.
Vysvětlení
Zní to jako naprostý výmysl, ale je to skutečně tak. Kolibříci umí jako jediní ptáci létat nahoru, dolů, dopředu, dozadu i se vznášet na místě. Úplně jako malé drony. Na druhé straně však nedokážou po svých malých nožkách chodit.
410
Jedno z těchto zvířat dokáže v rámci protiútoku stříkat z očí krev…
Ropušník trnohlavý.
Krajta.
Luskoun.
Vysvětlení
Zde doporučujeme nedívat se na video před obědem. Tito zvláštní živočichové, kteří se někdy označují také jako rohaté ropuchy, se nejprve snaží protivníka odstrašit tím, že si nafouknou tělo na dvojnásobný objem. Když to nepomůže, teatrálně se převrátí břichem vzhůru. Když nepomůže ani to, vystříknou z očí proud krve.
Jak dlouho dokáží žít švábi poté, co přijdou o hlavu?
Zdroj: Pexels/Picas Joe
510
Jak dlouho dokáží žít švábi poté, co přijdou o hlavu?
Hodiny.
Dny.
Týdny.
Vysvětlení
Jelikož švábi nemají v těle takový krevní tlak jako člověk, nezemřou rychle na vykrvácení. Krev na uříznutém místě se jim snáze srazí, a tak mohou fungovat dál. Mozek švába navíc neřídí dýchací ani oběhovou soustavu. Stále dokáží provádět jednoduché pohyby nebo reagovat na dotek. I když bez hlavy nedokáží dát tělu nezbytnou potravu, nepotřebují jíst častěji než jednou za pár týdnů.
610
Svět se náhle ocitl bez kyslíku v atmosféře. Které z těchto zvířat bez něj vydrží nejdéle?
Rypoš lysý.
Žluva hajní.
Jak domácí.
Vysvětlení
Vědce velmi překvapilo, když přišli na to, že tento tvor, který připomíná lysého krtka, vydrží bez kyslíku i 18 minut. Kromě toho vydrží hodiny v prostředí s nízkým obsahem kyslíku, což se mu při životě v podzemních chodbách mimořádně hodí. Pro srovnání, lidský mozek až na výjimky odumře již po maximálně 10 minutách. Rypoši jsou známí také tím, že mají vysoký práh bolesti a dožívají se mimořádně vysokého věku.
Které tvrzení o koalovi není pravdivé?
Zdroj: Pexels/Eric Choi
710
Které tvrzení o koalovi není pravdivé?
Má téměř stejné otisky prstů jako člověk.
Rád se zdroguje esencemi z eukalyptových listů.
Může podobně jako člověk chytit chlamydie.
Vysvětlení
Roztomilí koalové jsou noční můrou forenzních vyšetřovatelů. Jejich otisky jsou totiž k nerozeznání od lidských i pro zkušené experty. Kromě klučení australských lesů je ohrožují i chlamydie, pohlavně přenosná nemoc, která postihuje i lidi. Jedná se však o jiný druh těchto bakterií. I koalům způsobují vážné problémy, ale na rozdíl od lidí je problematické léčení antibiotiky.
Je pravda, že ovce dokáží rozlišovat tváře?
Zdroj: Pexels/Trinity Kubassek
810
Je pravda, že ovce dokáží rozlišovat tváře?
Ano.
Ne.
Vysvětlení
Ovce dokáží rozeznat své „kámoše“ z chléva, ale i tváře lidí, se kterými přicházejí pravidelně do kontaktu. Vědci tuto teorii potvrdili tak, že skupině ovcí dlouhodobě ukazovali fotografie vybraných celebrit a poté sledovali, jak zareagují, když známou fotku zařadí mezi neznámé. Ovce je dokázaly rozeznat, i když vědci fotografie otočili.
Ptakopysk podivný je opravdu podivný. Místo bradavek má na břiše jen žlázovitou skvrnu. Mléko pro mláďata „vypotí“ přes póry. Toto jedovaté zvíře navíc nemá žaludek. Na kterém světadílu bys ho našel?
Zdroj: Wikipedia/Heinrich Harder
910
Ptakopysk podivný je opravdu podivný. Místo bradavek má na břiše jen žlázovitou skvrnu. Mléko pro mláďata „vypotí“ přes póry. Toto jedovaté zvíře navíc nemá žaludek. Na kterém světadílu bys ho našel?
Asie.
Evropa.
Austrálie.
Dokážeš odhadnout, kolik savců je monogamních?
Zdroj: Pexels/Nicholas Santasier
1010
Dokážeš odhadnout, kolik savců je monogamních?
3–5 %.
20–30 %.
70–75 %.
Vysvětlení
Monogamie není u savců tak rozšířená jako například u ptáků. Dodržují ji někteří netopýři, primáti, vlk obecný, hraboš prériový a bobři. Ještě vzácnější je u ryb, plazů a obojživelníků.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse