Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Cirk La Putyka.
4. října 2022 10:00
Čas čtení 2:30
Sponzorovaný obsah

Touha po svobodě i válka: Představení BOOM 2 odkrývá sny a problémy gen Z

Touha po svobodě i válka: Představení BOOM 2 odkrývá sny a problémy gen Z
Zdroj: Foto archiv Cirk La Putyka
KULTURA CIRKUS BEZ ZVÍŘAT DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Mladí akrobaté z Česka a Ukrajiny ukazují svůj pohled na život a inspirují diváky.

Izolovaný od společnosti, duchem v online světě a se sluchátky v uších. Tak by spousta lidí popsala typického představitele gen Z. Ale je život lidí narozených kolem roku 2000 jen skrolování na sociálních sítích? Odhal, co se skrývá ve tvářích generace se silnými názory, do jejichž životů vstoupila válka.

O tom, čím si ve skutečnosti procházejí a jaký mají pohled na život, je představení BOOM 2 projektu Cirk La Putyka. Jedinečný cirkus za pomoci divadla, tance a akrobacie odvypráví příběh zástupců gen Z, které spojila válka a cirkus. Vyraz na emotivní vystoupení, které jinde nezažiješ. Vstupenky na říjnové a listopadové termíny už jsou v prodeji.

cirk la putykacirk la putykacirk la putykacirk la putyka
Zobrazit galerii
(10)

Unikátní nový cirkus

Projekt Cirk La Putyka se žánrově řadí k tzv. novému cirkusu, který by se dal zjednodušeně popsat jako spojení divadla a cirkusových prvků. Jeho kolébkou je Francie, kde se v 70. letech 20. století objevovala pouliční představení obsahující hrané scény a akrobacii. V České republice se začal naplno rozvíjet v 90. letech 20. století.

Cirk La Putyka vznikl v roce 2008 jako malý projekt skupinky nadšenců, kteří chtěli původně vytvořit pouze jednu inscenaci. Založili ho bratři Rosťa a Vítek Novákovi, potomci uměleckého rodu, jejichž předkem byl známý český loutkář, Matěj Kopecký. Debutová show La Putyka však sklidila nečekaný úspěch, proto se rozhodli vytvořit jedinečný koncept cirkusu protkaného divadlem. 

V začátcích neměli nic. Prostory na zkoušení, technické zázemí ani zkušenosti. Od samouků absolvovali dlouhou cestu, která je dovedla až k dnešní podobě vystoupení propracovaných po umělecké i technické stránce. Z původně malé skupiny nadšenců vzniklo novocirkusové uskupení s téměř stovkou herců, tanečníků, akrobatů, hudebníků a techniků. Cirk La Putyka sklízí úspěch v Česku i v zahraničí. Má na kontě například ocenění Český lev, Divadlo roku či nominaci na Cenu Thálie. 

cirk la putyka
Zdroj: Foto archiv Cirk La Putyka

Skutečné příběhy mladé generace

Pilířem každého projektu Cirk La Putyka je téma. Jednotlivá vystoupení rozvíjí konkrétní náměty prostřednictvím herectví, tance, akrobacie a dalších výrazových prostředků. Společným jmenovatelem všech projektů je multižánrovost a multikulturnost. Proto je každé představení úplně jiné, obsahuje nové akrobatické, taneční i divadelní prvky a v neposlední řadě se na něm podílí umělci z různých koutů světa. Výjimkou není ani BOOM 2, které vypráví o problémech a hodnotách mladé generace.

Gen Z je vnímaná především jako skupina lidí, kteří žijí více online než v reálném světě. Na první pohled by se mohlo zdát, že jejich denní náplní jsou především sociální sítě a k největším problémům patří nedostatek mobilních dat. BOOM 2 vykreslí jejich příběh z jiného úhlu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Cirk La Putyka (@cirk_la_putyka)

Představení je velmi osobní. Herci vypráví o rodině, svobodě i překonávání hranic. Prostřednictvím pohybu a divadelního umění vyjadřují svůj postoj k mezilidským vztahům i aktuálnímu dění, včetně války na Ukrajině. Právě válečný konflikt ovlivnil podobu představení velkou měrou. Podílejí se na něm mladí umělci Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, kteří díky projektu dostali v České republice nejen azyl, ale také možnost vystupovat.

Celovečerní inscenaci provází cirkusové disciplíny. Akrobaté předvedou své dovednosti s cyr wheel, kruhy, čínskou tyčí i šálou. Můžeš se těšit také na žonglování, párovou akrobacii, ale i klauny. Tanečníci ukážou choreografie break dance, street dance i současného tance, to vše za doprovodu živé hudby Igora Ochepovského. BOOM 2 volně navazuje na představení BOOM 1 z roku 2021. Přináší však nový příběh, takže si ho užiješ, i pokud ti první představení s názvem BOOM uniklo.

nakupuj lístky
cirk la putyka
Zdroj: Foto archiv Cirk La Putyka

O BOOM 2 napsaly světové deníky

Světová premiéra proběhla 4. srpna 2022 na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu. Účinkující odehráli představení celkem 22krát a sklidili nadšené ohlasy od diváků i médií. Napsaly o něm světové deníky jako The Guardian nebo The National.

Inspirativní ve své mladistvé energii, talentu a upřímnosti.

Róisín O'Brien (The Guardian)

Představení se hrají v nekonvenčních prostorách mezinárodního divadla Jatka 78. Lístky jsou k dostání na webových stránkách Cirku La Putyka. Už teď jsou některé termíny vyprodané, takže s nákupem neváhej. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Cirk La Putyka (@cirk_la_putyka)

Domů
Sdílet
Diskuse