Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2022 8:12
Čas čtení 1:01
Martin Mičuda

Takto si Volkswagen představuje budoucnost cestování. Futuristická studie dělá z řidiče pasažéra

Takto si Volkswagen představuje budoucnost cestování. Futuristická studie dělá z řidiče pasažéra
Zdroj: Volkswagen
TECH VOLKSWAGEN
Uložit Uložené

Studie GEN.TRAVEL má nově definovat cestování autem na dlouhé vzdálenosti.

Už tento víkend Volkswagen přinese na událost Chantilly Arts & Elegance nedaleko Paříže funkční prototyp vozu, který má nově definovat cestování autem na dlouhé vzdálenosti. Plně elektrický počin GEN.TRAVEL, který automobilka kategorizuje jako své IEV neboli Innovation Experience Vehicle, zvládá autonomní jízdu 5. úrovně a současně disponuje plně variabilním interiérem. Studie tak jasně naznačuje, že v budoucnu se z řidiče stane pasažér, který se během jízdy může věnovat jiným povinnostem či odpočinku.

Tvarem karoserie je obtížné elektromobil zařadit do konvenčního segmentu a jinak to není ani při konfiguraci interiéru. Pod mimořádně futuristicky navrženým exteriérem, který toho se současnými automobily nemá mnoho společného, ​​se totiž nachází primárně čtyřmístný kokpit se dvěma primárními sedadly. Ta lze různě nastavit, upravit do lehátkové polohy či otočit proti směru jízdy, čímž vzniká prostor pro další dvojici pasažérů na zadních sedadlech. Vzhledem k tomu, že studie je plně autonomní, volant a pedály bys v kokpitu hledal*a marně.

Volkswagen, GEN.TRAVE,
Zdroj: Volkswagen

Do minimalistického vnitřku tvořeného udržitelnými materiály se nastupuje přes rozměrné výklopné dveře, přičemž díky velkým okenním plochám je vnitřek výborně prosvětlen, zatímco za tmy dotváří atmosféru početně zastoupené náladové osvětlení. Jeho regulace je natolik inteligentní, že ovlivňuje produkci melatoninu – posádce pomáhá při usínání, přirozeném probouzení a přispívá ke zmírnění únavy po dlouhé cestě. Samozřejmě nemůže chybět multimediální prostředí, které pasažérům nabízí i prvky rozšířené reality.

Doporučeno
Volkswagen ID. Buzz přichází v prodloužené verzi. Má hned sedm míst, větší baterii a vyšší výkon Volkswagen ID. Buzz přichází v prodloužené verzi. Má hned sedm míst, větší baterii a vyšší výkon 10. června 2023 14:00

Maximální pohodlí při cestování na dlouhé vzdálenosti zaručuje nejen komfortní interiér, autonomní jízda, ale také aktivní podvozek. Systém eABC (Electric Active Body Control) monitoruje stav vozovky, náklony karoserie či změny směru jízdy a podle toho upravuje pružení i samotnou trajektorii jízdy.

Volkswagen, GEN.TRAVE,Volkswagen, GEN.TRAVE,Volkswagen, GEN.TRAVE,Volkswagen, GEN.TRAVE,
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse