Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. října 2022 18:20
Čas čtení 1:01

Houby rostou i v říjnu. Tato mapa ti pomůže najít nejlepší místa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Houby rostou i v říjnu. Tato mapa ti pomůže najít nejlepší místa
Zdroj: Pexels/Valeria Bolteva/volně k užití

Říjen není úplně ten největší houbařský měsíc, jeho začátek, zvlášť v tak povedené sezóně, se však ještě vyplatí využít. ČHMÚ aktualizoval mapu, kde hledat.

Plné košíky hub, které houbaři nosí z lesů, ještě ze sociálních sítí nevymizely. A jak to tak vypadá, ještě to bude nějakou dobu pokračovat. Pokud stále nemáš dost a chceš si ještě něco nasbírat, bude se ti hodit mapa Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ), která ukazuje aktuálně nejpravděpodobnější místa růstu hub.

2. října 2022 10:44 Čas čtení 1:16 Předpověď počasí: Babí léto nakonec přijde. Příští týden bude až 21 °C Předpověď počasí: Babí léto nakonec přijde. Příští týden bude až 21 °C

Na jakém principu mapa ústavu vlastně funguje? „Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech, a to v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní,“ uvádí meteorologové. O tom, jak bylo minulý týden, jsme tě také informovali zde

Z těchto výpočtů vytvořili pravděpodobnost růstu hub platnou k 2. říjnu. Je to tedy nejaktuálnější zdroj na nadcházející dny. Z ní lze vyčíst to, že žně by nadále mohli mít houbaři v příhraničních oblastech, a to prakticky po celé délce hranice České republiky, vyjma jižní Moravy a Moravskoslezského kraje.

pravděpodobnost výskytu hub 2. října
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav/volně k užití

Velká plodná území jsou tedy na Valašsku a severu Zlínského kraje, části Šumavy, na Ústecku a Karlovarsku a také v Krkonoších. Zato nejhorší podmínky budou mít houbaři na jihu Moravy v pásu od jihozápadu Brna až po Znojmo. Zde se nachází například města Pohořelice nebo Moravský Krumlov.

Jak bude příští týden

Ať už ale houbaříš, nebo ne, příští týden se určitě vyplatí do přírody vyrazit. Proč? Zejména v druhé polovině pracovního týdne bude totiž hezky a do České republiky by mělo přijít babí léto. Jak jsme informovali, mělo by se rozjasnit, méně pršet a teploty by mohly vyrůst až ke 21 °C, což je k turistice ideální.

Domů
Sdílet
Diskuse