Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. října 2022 14:04
Čas čtení 1:19

Saúdská Arábie odsoudila tři domorodce k trestu smrti. Odmítli opustit developerské staveniště NEOM

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Saúdská Arábie odsoudila tři domorodce k trestu smrti. Odmítli opustit developerské staveniště NEOM
Zdroj: Refresher

Tři příslušníci kmene Howeitat byli 2. října odsouzeni k trestu smrti saúdskoarabským zvláštním soudem. Muži byli poprvé zatčeni v roce 2020 za protesty proti vystěhování ze své domoviny, kde má vzniknout rozsáhlý megaprojekt NEOM za 500 miliard dolarů.

Bratři Shadli, Atallah a Ibrahim al-Howeiti byli v roce 2020 zatčeni za odpor proti vystěhování svého kmene kvůli projektu, který má být hostitelským místem asijských zimních her 2029, informuje o tom server Middle East Eye. Nezávislá skupina ALQST, která monitoruje dodržování lidských práv v Saúdské Arábii, oznámila, že muži z kmene Howeitat ze severní provincie Tabuk byli počátkem tohoto měsíce odsouzeni saúdským trestním soudem k trestu smrti.

10. října 2022 7:50 Čas čtení 1:06 Dnes je Světový den proti trestu smrti. Ročně jsou po celém světě uděleny tisíce těchto rozsudků Dnes je Světový den proti trestu smrti. Ročně jsou po celém světě uděleny tisíce těchto rozsudků

Nové futuristické město NEOM v hodnotě 500 miliard dolarů je podle britské skupiny na ochranu práv oblíbeným projektem mladého korunního prince království, uvádí Vice.

@viceworldnews Saudi Arabia is planning to build a $500 billion city in the middle of the #desert for roughly 9 Million people to live. Sounds too good to be true? #saudiarabia#city#futuristic♬ original sound - VICE World News


Bratr odsouzených, Abdul Rahím al-Howeitat, byl v dubnu 2020 zastřelen saúdskými speciálními jednotkami poté, co ve svém posledním příspěvku na sociálních sítích obvinil Saúdskou Arábii ze „státního terorismu“ a kritizoval nucené vystěhování.

Třiačtyřicetiletý Howeitat se stal v Saúdské Arábii významnou osobností díky svému hlasitému odporu vůči NEOM a odmítání vydání své půdy. Začal tím, že na sociálních sítích zveřejnil sérii videí, v nichž příkaz odsoudil, a jeho příbuzní ho následovali.

Vláda jeho smrt popsala jako výsledek přestřelky s bezpečnostními silami a uvedla, že musel být zneškodněn poté, co se zabarikádoval ve svém domě a házel na bezpečnostní síly Molotovovy koktejly. Úřady jeho tělo několik týdnů zadržovaly, než ho předaly rodině.

V září byli další Howeitové odsouzeni k 50 letům vězení saúdskoarabským specializovaným trestním soudem, který řeší případy související s terorismem, ale v království bohatém na ropu je využíván především k obžalobě aktivistů za lidská práva a disidentů.


Adel al-Saeed, viceprezident Evropské saúdské organizace pro lidská práva, v sérii tweetů uvedl, že nové tresty smrti odhalují, jak je trest používán „bezprecedentním způsobem, aby zahrnoval všechny formy námitek proti vládním rozhodnutím“. Použití trestu smrti jako politického nástroje k podrobení občanů ukazuje, že království neplánuje zvrátit používání represivních trestů smrti, dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse