Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Daniel Mikolášik
13. října 2022 14:45
Čas čtení 5:34

Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor)

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Odborník vysvětluje, jak postupovat v případě nebezpečí během útoku střelnou zbraní. Podle něj je možné, že útočník inspiruje další.

„Radikalizovaní lidé, kteří jsou ovlivněni nějakými konspiračními teoriemi ultrapravicové filozofie, útočí v Evropě často. Ještě před pár lety to byl nejčastější typ veřejného masového útoku. Proces odhodlání a plánování útoku netrvá týden, ale spíše měsíce či roky,“ vysvětluje v rozhovoru kriminolog.

Pavel Houdek je český odborník na moderní sebeobranu, právník a kriminolog. Vzhledem k aktuální úkladné dvojnásobné vraždě před kavárnou Tepláreň na Zámecké ulici v Bratislavě jsme si s ním povídali i o tom, co dělat a jak postupovat v případě nebezpečí během útoku střelnou zbraní.

V článku se dozvíš, jak by kriminolog popsal povahu útočníka v centru Bratislavy, čeho chtěl dosáhnout tím, že po vraždě komunikoval přes Twitter, zda je možné, že by případ mohl inspirovat k podobnému útoku další lidi, a proč by v takových případech podle něj nepomohlo odzbrojení společnosti.

Kriminológ Pavel Houdek
Zdroj: Moderní sebeobrana

 
Co dělat v případě ozbrojeného útoku, který se stal ve středu v centru Bratislavy?

V takových situacích, kdy už víme, že útočník je ozbrojený a střílí, zaplaví tělo člověka adrenalin a jeho inteligence a schopnost racionálně uvažovat se sníží klidně i na úroveň 10letého dítěte. V takovém momentě je přemýšlet už pozdě. Proto je třeba, aby lidé věděli dopředu, jak postupovat.

27. dubna 2024 14:00 Čas čtení 7:22 Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti

První pravidlo je, abyste se na pár vteřin zastavili. Samozřejmě tehdy, když útočník nestojí ve vaší bezprostřední blízkosti a nemíří na vás zbraní. A to proto, abyste si udělali nějakou evaluaci situace; zjistili, co se vůbec děje, odkud to jde, kde se nachází útočník, a zorientovali se.

Často připomínáte i tři základní pravidla, která radí i ozbrojené složky: Utíkej! Schovej se! Bojuj!

Ano, to je obecně velmi dobrá rada. Já bych to klidně přehodil a jako první dal Schovej se!, protože utíkat v momentě, kdy nevidíme útočníka a nevíme, kde se nachází, může znamenat, že mu vlastně můžeme utíkat naproti. Útočník zároveň nemusí být jen jeden, což není žádná výjimka. Jeden vás může vyplašit a běžet můžete k druhému. Schovat byste se měli za nějakou překážku nebo dveře, které je dobré zabarikádovat například nábytkem.

Při úkrytu je třeba vzít si telefon, vypnout vyzvánění, a pokud je to možné, zavolat pomoc, policii a řídit se pokyny. Důležité je neopustit místo úkrytu, dokud vás k tomu nevyzve operátor linky 158, protože v zahraničí bylo množství případů, kdy pachatelé chodili po budově, klepali na dveře a tvářili se, že jsou policisté. Lidé vylezli a byli zastřeleni.

Utíkej! platí v momentě, kdy vidím útočníka a on vidí mě. V tomto případě se vyplatí utíkat ne rovnou od útočníka, protože tehdy jsme statický terč, který se jen zmenšuje, ale raději do strany, protože trefit pohyblivý terč je náročné i pro průměrně trénovaného střelce. 

Ve kterých případech je třeba bojovat?

Když se schováte, ale pachatel se k vám stejně dostane, nebo se nemůžete schovat ani utéct. V takovém případě je třeba držet se oficiálních doporučení ozbrojených složek a policie, a tedy vzít do rukou nějaký předmět, který máte po ruce – hasicí přístroj, židličku, šroubovák, zkrátka cokoli, čím se dokážete bránit, a ideálně ze zálohy zezadu zaútočit. Ačkoli to může znít jakkoli nechutně a brutálně, jde o situaci „kdo s koho“.

Streľba Bratislava
Zdroj: Polícia SR

Může pomoci i hra na mrtvého nebo komunikace s útočníkem ve snaze dostat se mu do hlavy a vymluvit mu útok?

Hra na mrtvého se nemusí vyplatit, protože velmi často při takových incidentech pachatelé chodí po místě činu a do ležících těl střílí tzv. „ránu jistoty“. Není to ideální taktika, protože si tím snižujete šanci na přežití.

26. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:50 Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem

Co se týče komunikace s útočníkem, to obecně spíše nedoporučuji, protože člověk, který se již odhodlal k takovému útoku a začal se střelbou, není psychicky vůbec ve stavu, kdy by byl schopen vnímat řeč. Komunikace by mohla potenciálně pomoci v případě, kdy je pachatel ozbrojený, ale jde zatím jen o výhrůžky.

Kdo nejčastěji střílí?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123126 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak by kriminolog popsal povahu útočníka v centru Bratislavy.
  • Čeho chtěl dosáhnout tím, že po vraždě komunikoval přes Twitter.
  • Jak dlouho zpravidla trvá proces naplánování takového útoku.
  • Zda je možné, že by případ mohl inspirovat k podobnému útoku další lidi.
  • Zda je namístě, aby byla společnost po včerejším incidentu opatrnější.
  • Proč by při takových případech podle něj nepomohlo odzbrojení společnosti.
Domů
Sdílet
Diskuse