Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. října 2022 16:18
Čas čtení 1:33

Post premiéra ve Velké Británii by mohl znovu převzít Boris Johnson. Přemýšlí o kandidatuře

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Post premiéra ve Velké Británii by mohl znovu převzít Boris Johnson. Přemýšlí o kandidatuře
Zdroj: TASR/AP

Šest týdnů a konec. Premiérka Liz Truss v křesle předsedy vlády nevydržela dlouho. Diskutuje se o tom, že by po ní mohl převzít funkci muž, kterého v ní nahradila.

Premiérka Velké Británie Liz Truss vydržela v křesle předsedkyně vlády pouhých šest týdnů. Čelila tlaku poslanců z Konzervativní strany a nakonec mu podlehla. Znamená to, že se nyní hledá její nástupce nebo nástupkyně. Tím by mohl být překvapivě bývalý premiér Boris Johnson, jehož Truss nahradila ve funkci poté, co neustál sérii skandálů. Přemýšlí se o tom, že by mohl znovu kandidovat, píše britský The Guardian.

20. října 2022 15:00 Čas čtení 1:35 Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát

O tom, co předcházelo čtvrtečnímu konci Truss, jsme tě informovali zde. Pomyslný vaz jí zlomilo odstoupení dvou ministrů z její vlády, chaotická hlasování a zároveň obavy politického zastoupení země o směřování její vlády. 

Britská média přišla s informací, že Johnson, který musel v červenci rezignovat kvůli nevysvětleným skandálům, by se měl narychlo vrátit zpět do Británie z Karibiku, kde trávil s rodinou dovolenou. Dle informací zdroje novinářů z The Guardian se domníval, že je v „národním zájmu, aby se vrátil“.

Jeho návrat do Downing Street číslo 10 má ale mnoho háčků. Jedním z nich je například prohlášení Konzervativní strany, že kandidát na premiérské křeslo musí získat podporu 100 poslanců. Oblibě v takové míře se Johnson opravdu netěší. Johnsonovi nevěří zejména členové Konzervativní strany, kteří stojí za Rishim Sunakem. Ve straně se však objevují protichůdné názory.

Konzervativní poslanec Andrew Stephenson uvedl: „Dostal jsem nespočet e-mailů od konzervativců, kteří chtěli Borise na kandidátce. Ústavně to nebylo možné. Teď už je.“ Jeden ministr zase pro The Guardian řekl: „Obávám se, že existuje pouze jedna alternativa, která by získala podporu členů, a tou je Boris. Budou chtít svůj hlas, a proto to bude jejich volba.“

Kauzy

Vrácení Borise Johnsona do čela britské vlády by podle jiných nemuselo házet dobré světlo na celý tamní politický systém. „Musíme mít na paměti, že Johnson je stále vyšetřován výborem pro privilegia kvůli možnému klamání sněmovny. Dokud nebude toto vyšetřování dokončeno a nebude shledán vinným nebo nevinným, neměla by existovat možnost jeho návratu do vlády,“ uvedl dlouholetý člen Konzervativní strany sir Roger Gale.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Boris Johnson čelil a nadále čelí rozsáhlé kritice za účast na večírcích v letech 2020 a 2021, které se konaly v době koronavirové pandemie a lockdownu. Velkou podporu si také nevybudoval tím, jakým způsobem se vláda vyrovnávala s rostoucími cenami potravin a energií.

Naopak v dobrém světle se podle Britů ukázal během invaze na Ukrajinu, to by Borisu Johnsonovi mohlo hrát do karet. 

Domů
Sdílet
Diskuse