Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
20. října 2022 15:00
Čas čtení 1:35

Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát
Zdroj: Getty Images

Vládu premiérky před její rezignací opustili během necelého týdne dva ministři.

Britská premiérka Liz Truss v posledních dnech čelila rostoucímu tlaku v souvislosti s možnou rezignací. Předsedkyni vlády veřejně vyzvalo k odstoupení nejméně čtrnáct poslanců její Konzervativní strany. Agentura TASR zprávu převzala z britských médií. Liz Truss dnes ve 14:30 hodin našeho času oznámila na tiskové konferenci rezignaci, uvádí BBC.

Dvanáct hodin na záchranu funkce

Konzervativní poslanec Simon Hoare ještě před její rezignací řekl, že premiérka má dvanáct hodin na záchranu své funkce. Ve všech křídlech vládnoucí strany podle Hoara narůstá pesimismus. Truss se snažila upevnit svou autoritu, toto úsilí však podle BBC ve středu oslabilo odstoupení ministryně vnitra Suelly Braverman a také chaotické hlasování v Dolní sněmovně britského parlamentu. 

Konzervativní poslanci sice zamítli návrh opoziční Labouristické strany na zákaz těžby metodou takzvaného hydraulického štěpení (fracking), ale hned čtyřicet z nich premiérku a vládu v hlasování nepodpořilo. Někteří členové Konzervativní strany toto hlasování dříve označili za hlasování o důvěře vládě.

Více informací o životě a politické kariéře Liz Truss, která na začátku září vystřídala v čele britské vlády Borise Johnsona, jsme ti přiblížili v jejím stručném profilu.

Vládu premiérky Truss, která je v úřadu pouhých šest týdnů, během necelého týdne opustili už dva ministři. Sama předsedkyně vlády minulý pátek odvolala ministra financí Kwasiho Kwartenga po turbulencích, které na finančních trzích vyvolal jeho návrh rozpočtu. Už zmiňovaná exministryně vnitra Braverman v oznámení o rezignaci uvedla, že si uvědomila svou chybu v oblasti elektronické komunikace a rozhodla se z funkce odstoupit. Zároveň však dala jasně najevo své obavy z toho, kam vláda směřuje a zda kabinet dodržuje své programové prohlášení.

 
Neporazila salát

Liz Truss byla ve funkci premiérky nejkratší dobu v historii. Bulvární plátek Daily Star před několika dny zakoupil salát za 60 pencí a sledoval, kdo vydrží déle. Podle Telgraphu si například France's News 24 vysvětlují vtip takto: „Mohli byste se zeptat, co mají společného politický mandát britské premiérky Liz Truss a hlava zvadlého salátu? Oba mají datum spotřeby.“ Satirická akce, ve které figuruje salátek s nožičkami, si získala mezinárodní pozornost. Hlávku můžeš živě sledovat i na YouTube níže.


Domů
Sdílet
Diskuse