Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2022 22:00
Čas čtení 0:43
Radim Šlechta

Chceš mít lepší paměť a lépe ovládat impulzivní chování? Pomoct ti můžou videohry

Chceš mít lepší paměť a lépe ovládat impulzivní chování? Pomoct ti můžou videohry
Zdroj: JESHOOTS.COM, Unsplash.com
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MODERNÍ TECHNOLOGIE ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Hráči při testu kognitivních funkcí dosahovali lepších výsledků než nehráči.

Děti, které pravidelně hrají počítačové hry, mají lepší kognitivní funkce než nehráči. Dokáží lépe ovládat svou motoriku a mají spolehlivější paměť. Vyplývá to ze studie publikované JAMA Network Open, která vznikla na základě dat organizace Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD). Informuje o tom americký Národní institut zdraví (NIH).

Vědci zkoumali rozdíly mezi dětmi, které pravidelně hrají (alespoň 21 hodin týdně), a těmi, které se hraním videoher nebaví. Výsledky jsou rozhodně zajímavé. Hráči totiž dosahují lepších výsledků v některých testech mozkových funkcí. Lépe si vedli například v testech pozornosti, paměti nebo při kontrole impulzů.

Doporučeno
Adidas přijde o 49 miliard korun ročně kvůli ukončení spolupráce s Kanyem Westem Adidas přijde o 49 miliard korun ročně kvůli ukončení spolupráce s Kanyem Westem 25. října 2022 19:51

Podle vědců nelze přesně říct, jestli na lepší kognitivní funkce mají vliv samotné hry nebo třetí faktor. Avšak analýza dat může podpořit práci na tvorbě videoher, které mohou dětem se zhoršenými kognitivními schopnostmi pomáhat. Nápomocné by mohly být takové hry například také při léčbě ADHD.

„Tato studie přispívá k našemu chápání souvislostí mezi hraním videoher a rozvojem mozku,“ uvedla Nora Volkowová, ředitelka Národního institutu pro zneužívání drog. Analýza používala data, která ABCD sbírala od roku 2018. Test mozkových funkcí obsahoval data 2217 dětí ve věku od devíti do deseti let.

Domů
Sdílet
Diskuse