Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. října 2022 21:08
Čas čtení 2:16

V Praze se konalo shromáždění Společně proti nenávisti. „Změna trestního zákoníku je nutná teď,“ znělo Václavským náměstím

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Praze se konalo shromáždění Společně proti nenávisti. „Změna trestního zákoníku je nutná teď,“ znělo Václavským náměstím
Zdroj: REFRESHER/Adriána Ingeli

Na Václavském náměstí v Praze se dnes od 18:00 hodin konalo shromáždění proti nenávisti. Refresher ti z akce, které se zúčastnilo 10 tisíc lidí, přinese již brzy velkou reportáž.

Na Václavském náměstí v Praze se dnes od 18:00 hodin konalo shromáždění s názvem Společně proti nenávisti. Deset tisíc lidí přišlo uctít památku obětí teroristického útoku v Bratislavě, vzpomínalo se ale i na všechny další oběti předsudečně motivovaných útoků. „Předsudečné násilí zasahuje člověka na jeho nejzranitelnějším místě,“ znělo z úst ředitelky In IUSTITIA Kláry Kalibové. Refresher ti ze shromáždění již brzy přinese velkou reportáž i video plné rozhovorů se známými osobnostmi.

13. října 2022 14:10 Čas čtení 2:22 Na střelbu v Bratislavě reagoval i Miloš Zeman. „Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu,“ uvedl Na střelbu v Bratislavě reagoval i Miloš Zeman. „Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu,“ uvedl

Cílem středečního shromáždění bylo mimo jiné také podpořit Otevřenou výzvu vládě ČR a Parlamentu ČR, která usiluje o urychlené přijetí konkrétních kroků na ochranu LGBTI+ lidí, jejich rodin a dětí. K výzvě se připojila široká veřejnost, ale také 23 organizací či známé osobnosti, které se akce též účastnily. Podepsat ji na tomto odkaze můžeš i ty. Do chvíle vydání tohoto článku se posbíralo již 18 383 podpisů.

Na shromáždění vystoupili mimo jiné Adam Pavlovčin, Jordan Haj & Emma Smetana nebo Jan Bendig. Podporu LGBTI+ vyjádřilo i množství řečníků, například zástupci organizací Prague Pride, Jsme fér, In IUSTITIA nebo Trans*parent, ale také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, majitel klubu Tepláreň Roman Samotný, novinář Filip Titlbach, ale třeba i tvář satirického pořadu Kokoti na neděli, herečka Tereza Dočkalová, která nebyla tak ostrá, jak jsme na ni zvyklí z videí. Jako poslední se na pódiu sešli rapper Vladimir 518, Karel Kovy Kovář, herečka Bára Hrzánová a herec Daniel Bambas. Celou událost moderovali Aleš Cibulka a Lenka Králová, která v závěru řekla, že se akce na památku Matúše a Juraje na Václavském náměstí bude každoročně opakovat.

K Václavskému náměstí promluvila také advokátka a ředitelka In IUSTITIA Klára Kalibová. „Sešli jsme se tu proto, abychom si připomněli oběť Juraje a Matúše, to, že verbální, sexuální a fyzické násilí je žitou realitou mnoha LGBTI+ lidí. A také to, že právní ochrana před queerfobním násilím není dostatečná a je potřebná. Sešli jsme se, abychom tuto jednoduchou právní změnu požadovali,“ řekla v úvodu.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Následně hovořila o tom, že LGBTI+ lidé patří k jedné z nejvíce zranitelných skupin ohrožených předsudečným násilím. Jsou tedy napadeni jenom proto, že jsou, kým jsou, kvůli jejich identitě, kvůli něčemu, co nemohou změnit. Předsudečné násilí navíc podle Kalibové vzbuzuje smutek, strach, obavy, vztek a pocit vyloučení.

„Dle statistiky evropské Agentury pro lidská práva se terčem fyzického a sexuálního násilí stává 11 % LGBTI+ lidí, trans*lidé jsou přitom ohroženi ještě více. Padesát pět procent českých LGBTI+ lidí se dle výzkumu Kanceláře veřejného ochránce práv setkalo se zesměšňováním, zastrašováním, vyhrožováním, ale také fyzickým či sexuálním násilím,“ dodala Kalibová.

Organizace účastnící se shromáždění, ale také široká veřejnost proto žádají, aby byl trestní zákoník změněn. Aby byla zavedena generální předsudečná kvalifikovaná skutková podstata, nebo alespoň adaptovány stávající kvalifikované skutkové podstaty. Předsudečná pohnutka by tak měla být rozšířena na dosud nechráněné skupiny, LGBTI+ lidi a lidi se zdravotním postižením.

22. října 2022 14:30 Čas čtení 5:43 Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím Všichni jsme Tepláreň! Česká queer komunita volá proti hate speech, nerovnému zacházení i nuceným sterilizacím

Dalšími body výzvy Společně proti nenávisti jsou urychlené schválení zákona o manželství pro všechny a zastavení nucených sterilizací trans osob. Ze shromáždění, které skončilo několik minut po 21. hodině, ti již brzy přineseme rozsáhlou reportáž i video. Jak to vypadalo minulý týden na akci Nebudeme mlčet, která probíhala zároveň v 6 městech České republiky, si můžeš přečíst v našem článku. Smuteční pochody 21. 10. se spojily s protestem za svobodu a bezpečí všech členů LGBTQIA+ komunity.

Domů
Sdílet
Diskuse