Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. října 2022 14:10
Čas čtení 2:22

Na střelbu v Bratislavě reagoval i Miloš Zeman. „Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu,“ uvedl

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na střelbu v Bratislavě reagoval i Miloš Zeman. „Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu,“ uvedl
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Kromě Miloše Zemana reagovali také Petr Fiala nebo Markéta Pekarová Adamová.

Smrt dvou mužů, kteří přišli o život po střelbě v centru Bratislavy u LGBTI baru Tepláreň, otřásla také českým prostorem. Jako první se k vraždě z nenávisti v českém prostoru vyjádřili například novinář Filip Titlbach nebo člen vládního Výboru pro sexuální menšiny Kryštof Stupka. Více se dočteš v tomto článku.

Refresher teď posbíral reakce předních politiků a političek na tragickou událost, k níž pachatele motivovala nenávist k LGBTI komunitě. 

Zeman: Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil prostřednictvím svého tiskového mluvčího: „Nenávist nakonec vždy vede ke ztrátě úcty k lidskému životu. A právě úctě ke každému lidskému životu od počátku do konce by se společnost stále měla učit, abychom se nevydali na cestu dehumanizace,“ napsal Refresheru Ovčáček.

Upřímnou soustrast rodinám obětí vyjádřil premiér Petr Fiala (ODS). „Naše demokratické společnosti nesmí tolerovat násilí a nenávist zaměřenou na jakékoli skupiny obyvatel,“dodal.

Vražda dvou mužů v bratislavském gay baru otřásla ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). „Homofobie může zabíjet. Ve slušné společnosti pro ni není místo. Stejně tak jako pro neodůvodněnou diskriminaci LGBT lidí,“ uvedl a dodal, že je čas přestat zavírat oči i v otázce manželství pro všechny.

Vyjádření přidala také Česká pirátská strana. „Jsme šokováni brutální vraždou 2 lidí v Bratislavě. Jako společnost se musíme tvrdě a nekompromisně postavit proti jakýmkoliv zločinům z nenávisti,“ uvedla strana a vyjádřila soustrast blízkým obětí a jednoznačnou solidaritu s LGBTQ+ komunitou na Slovensku.

Pekarová Adamová a Fischer dostali bídu

Na Twitteru reagovala také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, kterou údajně událost velmi zasáhla: „Společnost, ve které je podněcována nenávist, dezinformace, rasismus a xenofobie, se snadno radikalizuje a stává se nebezpečnou pro životy a zdraví lidí. Buďme prosím tolerantní k jinakostem,“ napsala šéfka TOP 09. Právě za poslední větu a zmínku o jinakosti ale schytala od uživatelů sociální sítě kritiku. 

Podobné kritiky se pod svým příspěvkem o vyjádření soustrasti dočkala také prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Není čas pochopit, že odlišností se nemáme bát? Právě dnes bychom měli podpořit každého, kdo za ni trpí,“napsala„Nezdůrazňujte prosím odlišnosti, ale všeobecné právo na bezpečí, důstojnost a ochranu před násilím,“reagovala Zora Hesová z ústavu politologie filozofické fakulty.

22. března 2024 14:00 Čas čtení 3:29 Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou?

„Myslím na oběti tragické střelby šílence v LGBT baru v Bratislavě. Evropa je místem dialogu a tolerance,“napsal na Twitter Pavel Fischer. Senátorovi a kandidátovi na prezidenta ale lidé začali připomínat jeho výroky na adresu LGBT komunity. V roce 2017 Fischer uvedl, že by „ústavním soudcem nejmenoval pedofily nebo homosexuály“.

Za tento výrok se sice omluvil, v nejnovějším rozhovoru pro Deník N ale řekl, že „kdybychom připustili, že dáme naroveň manželství a stejnopohlavní svazky, posilujeme tím obavy, že se děti budou shánět na trhu a že se s nimi bude obchodovat“.

Domů
Sdílet
Diskuse