Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. října 2022 14:50
Čas čtení 3:25

Slovácko prohrálo s Kolínem 0:1. Nguyen v odloženém zápase jednu penaltu vychytal, druhou už ne

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slovácko prohrálo s Kolínem 0:1. Nguyen v odloženém zápase jednu penaltu vychytal, druhou už ne
Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Moravský celek se musel kvůli mlze popasovat s odložením zápasu na další den. Během něj musel Nguyen čelit dvěma penaltám, tu druhou proměnil Duda.

Poslední zápas na stadionu jednoho z nejmenších měst Evropské konferenční ligy čekal ve čtvrtek odpoledne bundesligový Kolín. Vyrazil totiž do Uherského Hradiště, kde jej v odvetě přivítalo 1. FC Slovácko. Moravský celek se ukázal v tom nejlepším světle v posledním pohárovém zápasu v Nice, když po dokonalém výkonu Nguyena a obratu v závěru dokázal opanovat.

Na začátek zápasu ale hráči museli počkat hodinu a půl kvůli mlze, která padla na uherskohradišťský stadion. Po pěti minutách hry se však musela hra pozastavit znovu a gruzínský rozhodčí Kruashvili nakonec odložil výkop na páteční jednu hodinu odpolední. Druhý výkop už ale proběhl v pořádku.

První poločas se hrál ve velmi vysokém tempu, bylo však vidět, že ani jeden z celků nechce udělat chybu. Bylo vidět spoustu soubojů, průniků, standardních situací i potenciálních šancí. Největší z nich měl na straně Slovácka ve 42. minutě Merchas Doski, který hlavičkoval do tyče.

Kolín na začátku druhého poločasu kopal penaltu, Kainze ale vychytal Nguyen. Další velká šance přišla v 61. minutě, kdy Petržela přestřelil kolínskou branku. Bohužel v 82. minutě nařídil rozhodčí druhou penaltu pro Kolín, kterou už v 82. minutě Duda proměnil. Slovácko proto po prohře 0:1 ztratilo možnost postoupit do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy.

13. října 2022 22:54 Čas čtení 3:21 Slovácko porazilo Nice 1:2! Vlastní gól napravili Tomič a Reinberk, Nguyen exceloval Slovácko porazilo Nice 1:2! Vlastní gól napravili Tomič a Reinberk, Nguyen exceloval

Velké překvapení, a hlavně naději dokázalo 1. FC Slovácko vykopat na hřišti francouzského Nice, když si přivezlo po výhře 1:2 nad jedenáctkou v čele s Dánem Kasperem Schmeichelem tři body. Před čtvrtečním zápasem s budesligovým Kolínem nad Rýnem, se kterým sdílelo stejný bodový zisk, mělo nadále šanci se porvat o postup do jarní vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy. Uherskohradišťští fotbalisté nicméně museli alespoň bodovat.


Doma na stadionu Miroslava Valenty to mají se svěřenci trenéra Svědíka složité i věhlasní soupeři. V předkole Evropské ligy zde Fenerbahçe Istanbul dokázal pouze remizovat, stejně jako vedoucí celek skupiny D Partizan Bělehrad, a nebýt velké minely brankáře Nguyena, remizovalo by zde i Nice. Slovácko proto před zápasem slibovalo, že výhodu domácího prostředí při posledním klání skupiny zkusí vytěžit na maximum.


Moravané si Kolín osahali na jeho hřišti, kde prohráli po sympatickém výkonu 2:4. Němci do Uherského Hradiště navíc dorazili se značnou marodkou, do níž patřil i dvougólový střelec z předchozího zápasu Ljubičić, a také se značně pocuchanou náladou po debaklu 5:0 na hřišti Mohuče. Slovácko naopak dokázalo v lize po zvládnutém MOL Cupu s Varnsdorfem otočit skoro prohrané utkání s Teplicemi 1:2, kde jen potvrdilo, že mu to doma svědčí.

Velmi netradiční začátek

Fotbalisté Slovácka měli nastoupit v sestavě, která jim v posledních zápasech přinesla úspěch. Jedním z pilířů byl agilní Michal Tomič, který vsítil vyrovnávací gól v Nice, také velmi dobře hrající Merchas Doski, desátý nejlepší střelec soutěže Jan Kalabiška i matador Milan Petržela. Jenže hustá mlha zabránila startu v řádném termínu a musel se odložit o hodinu a půl. Nakonec se ale začalo i v ne úplně příznivých podmínkách.


První šanci měli hosté po rohu Kainze, který v 5. minutě poslal míč do skrumáže před vápnem, nebylo ale vidět, kdo zakončoval. Po 6 minutách musel být zápas kvůli husté mlze znovu přerušen, a to až do druhého dne na 13:00. Druhý začátek zápasu proběhl velmi netradičně vhazováním, počasí jej již ale nezkazilo. V druhé půli první desetiminutovky se taktovky ujalo Slovácko, vytvořilo si několik centrů, ale Kolín po pár minutách zvládl domácí zatlačit na jejich polovinu.


Zápas byl vyrovnaný, míč se později přeléval ze strany na stranu, nicméně v první půlhodině neviděli fanoušci na stadionu Miroslava Valenty žádnou velkou šanci. Kolín měl několik nebezpečných výpadů, které ale domácí obrana dokázala zažehnat. První šanci si Slovácko vypracovalo až ve 42. minutě, kdy Merchas Doski poslal po centru z pravé strany míč temenem do tyče.

Emoce a penalty

Začátek druhého poločasu poznamenala 50. minuta, ve které byla Trávníkovi odpískána velmi přísná penalta. Tu však Nguyen dokázal skvěle vystihnout a skóre se neměnilo. Emoce se začaly v Uherském Hradišti kupit a hra dostávala čím dál větší spád. V 61. minutě měl další šanci Petržela, jenž branku Schwäbeho ale přestřelil. 


V 78. minutě znovu zasáhl Nguyen, který vychytal průnik Ondreje Dudy. Jenomže v 82. minutě Michal Kohút fauloval ve vápně a gruzínský rozhodčí nařídil druhou penaltu proti domácímu celku, kterou Duda proměnil. V 84. minutě se Slovácko pokusilo zápas zvrátit, nicméně Schwäbe Hofmannovu hlavičku vychytal.


V 89. minutě se snažil navýšit náskok Huseinbašič, kterého znovu vychytal Nguyen. Slovácko už nemělo síly vyrovnat a vzhledem k tomu, že nedokázalo bodovat, ztratilo naději na postup do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy.

Domů
Sdílet
Diskuse