Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ondřej Jarůšek
30. října 2022 19:41
Čas čtení 1:06

Andrej Babiš bude kandidovat na prezidenta

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Andrej Babiš bude kandidovat na prezidenta
Zdroj: Úřad vlády ČR

Šéf hnutí ANO to oznámil v TV Nova.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil svou kandidaturu na Hrad. Stalo se tak jen několik hodin po jeho schůzce se současnou hlavou státu Milošem Zemanem. Babiš přijel na zámek v Lánech v neděli odpoledne, svou kandidaturu následně potvrdil v televizi Nova

„Od rána mě bombardují média a ptají se mě. Musím říct, že od momentu, kdy jsem vstoupil do politiky, mám jediný cíl –⁠ aby se lidem žilo lépe. Když vidím, jak málo vláda pomáhá lidem, tak jsem se rozhodl do toho jít,“ uvedl Andrej Babiš na Nově.

„Zítra požádám o podporu. Pokud ji dostanu a stal bych se prezidentem, tak budu apelovat na vládu, aby pomáhala lidem. Podle průzkumu velké šance nemám, ale nicméně jsem bojovník a udělám maximum pro to, abych přesvědčili lidi, že budu dobrým kandidátem na post prezidenta,“ dodal šéf hnutí ANO.

Andrej Babiš, soud Čapí hnízdo.
Andrej Babiš, soud Čapí hnízdo. Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

O Babišově kandidatuře se spekulovalo již několik měsíců. Karel Havlíček (ANO) v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že má hnutí ANO vybraného kandidáta na prezidenta, ale v pondělí jej mělo ještě potvrdit předsednictvo strany.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Babiš podle dosavadních prezidentských průzkumů patří mezi favority. Podle volebního modelu agentury Ipsos z poloviny října by však v prvním kole prezidentských voleb zvítězil Petr Pavel.

Kandidaturu již dříve oznámila mezi jinými také ekonomka Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Karel Janeček či Josef Středula. Potřebné podpisy už stihli vysbírat také Jaroslav Bašta, Vladimír Boštík, Tomáš Březina, Karel Diviš, Jiří Kotáb, Denisa Rohanová, Alena Vitásková či Tomáš Zima.

Lhůta pro podání kandidátních listin u ministerstva vnitra končí v úterý 8. listopadu. Volba prezidenta České republiky proběhne 13. a 14. ledna 2023, její případné druhé kolo je plánováno na 27. a 28. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse