Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. října 2022 12:27
Čas čtení 0:48

První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál Petr Pavel. Andrej Babiš by skončil druhý

Kategorie:
News
Uložit Uložené
První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál Petr Pavel. Andrej Babiš by skončil druhý
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Pokud by se v říjnu 2022 konalo první kolo prezidentských voleb, vyhrál by ho Petr Pavel.

Bývalý generál by získal 27,9 % hlasů. Do druhého kola by spolu s ním postoupil i lídr hnutí ANO Andrej Babiš, který by získal 23,3 % hlasů. Ekonomka Danuše Nerudová by se ziskem 16,9 % hlasů skončila třetí. Vyplývá to z nejnovějšího volebního modelu agentury Ipsos

Zatímco preference Babiše (ze 31,7 %) oproti červencovému průzkumu poklesly, vzrostly Pavlovi (ze 23, 8 %) i Nerudové (z 10,8 %). Babiš má i nadále jádro své podpory u lidí ve věku 60 a více let a u lidí s nižším vzděláním. Nerudová zase u věkové kategorie 18 až 29 let a Pavel má poměrně vyrovnanou podporu napříč všemi generacemi.

Petr Pavel i Andrej Babiš mají podobně silné voličské jádro (oba kolem 18 %). Ovšem Pavel dosahuje výrazně vyššího potenciálu – 39,3 % oproti 28,7 %. Volební potenciál označuje výsledek, kterého by daný kandidát dosáhl v případě, že by ho volili všichni, kteří ho nyní zvažují. Třetího nejvyššího potenciálu (27,1 %) dosáhla v říjnu Danuše Nerudová.

Andrej Babiš zatím oficiálně neohlásil svoji prezidentskou kandidaturu, Petr Pavel i Danuše Nerudová ano. Oba už mají i potřebný počet občanských podpisů, aby se volebního klání mohli zúčastnit. 

Výzkum byl realizován pro podcast Insider v období od 7. do 12. října 2022. Zúčastnilo se ho 1 026 respondentů starších 18 let.

Domů
Sdílet
Diskuse