Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
31. října 2022 9:56
Čas čtení 1:50

Děkan reagoval na žádost studentů Masarykovy univerzity o genderově neutrální toalety. Řešení už prý existuje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Děkan reagoval na žádost studentů Masarykovy univerzity o genderově neutrální toalety. Řešení už prý existuje
Zdroj: Unsplash/Tim Mossholder

Petici zatím podepsalo více než čtyři sta lidí.

Studenti a studentky Masarykovy univerzity před dvěma týdny zveřejnili petici, ve které školu žádají, aby zavedla genderově neutrální toalety. K pondělí ji podepsalo více než čtyři sta lidí, nově se k ní vyjádřil také děkan Pedagogické fakulty MU Jiří Němec.

Řešení podle děkana dávno existuje

„Studentům se často stává, že nemohou nalézt toalety určené jejich pohlaví, což může vyústit v nepříjemné situace a mít negativní dopad na jejich zdraví. V nejhorší situaci se ocitají studenti, kteří se identifikují jako nebinární,“stojí v petici. Lidé stojící za žádostí nechtějí nahradit binární WC, ale přidat či změnit některé již existující na neutrální.

Nebinarita je zastřešující termín pro lidi, kteří se neidentifikují ani jako muž, ani jako žena. Ačkoli se mnozí identifikují obecně jako nebinární, někteří mají potřebu svou identitu blíže specifikovat. Někteří používají standardně buď mužský (on), nebo ženský (ona) rod, někteří je střídají. Další užívají střední rod (ono), plurál (oni) nebo alternativní nebinární rody (one).

Víc o nebinárních lidech se dočteš v našem rozsáhlém článku. Můžeš si také přečíst rozhovor s Viky, které vytvořilo nebinární příručku.

Podle Němce ale řešení, po kterém lidé prostřednictvím petice volají, již dávno existuje. „Genderově nonbinární toalety jsou všechny bezbariérové toalety, které máme ve všech budovách a kterých máme celkem 19,“napsal v oficiálním prohlášení. Doplnil, že pokud by lidé chtěli progresivně ovlivnit vývoj ve společnosti a zajistit, aby již i nově budované toalety odpovídaly moderním inkluzivním trendům, měli by upřít své úsilí ke změně stávající legislativy. „Rád vás v tomto konání podpořím,“ uvedl.

Jako špatný příklad uvedla petice nelogické umístění pánských toalet v prostorách katedry výtvarné výchovy, většina studentů jsou totiž ženy. Podle děkana je ale jejich označení zcela v pořádku. „Odpovídá to stávajícím legislativním normám, v rámci kterých musí instituce zajistit správný poměr záchodků k počtu studujících i zaměstnanců a musí také dodržet normy na vzdálenost od pracoviště,“ napsal.

Sám se prý tímto problémem zabýval už před rokem. „Na základě technických a právních konzultací jsme zjistili, že není možné svévolně přijít ke dveřím a přelepit patřičný piktogram, protože ctíme právní systém ČR, zejména nařízení vlády č. 361/2007 Sb., vyhlášku č. 410/2005 Sb., ČSN 734108 atd., podle kterých se WC navrhují vždy odděleně pro muže a ženy na pracovištích nad pět zaměstnanců,“ zdůraznil.

Téměř sedmdesát procent transgender lidí, zejména trans žen, zažilo verbální obtěžování na genderově oddělených toaletách, téměř 10 procent z nich někdo fyzicky napadl. K navrhování genderově neutrálních toalet tak dochází zejména kvůli tomu, aby se podobným útokům zabránilo. Jejich počet rychle roste například ve Spojených státech, Kanadě, Číně, Thajsku, Brazílii nebo Japonsku.

Němec dodal, že plně souzní s těmi, kterým se zdá, že legislativa plně nekoresponduje se společenským vývojem a inkluzivními trendy. Ty ale univerzita podle jeho slov akceptuje a v mnohých oblastech úspěšně rozvíjí. Vyzval také ke vzájemnému respektu a ctění vzájemných potřeb. 

Domů
Sdílet
Diskuse