Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 5:07
Tereza Patočková

Uvědomujeme si, že pokud Rusko vyhraje, queer Ukrajinci přestanou existovat. Mladí filmaři přijeli do Prahy s jasným posláním

Uvědomujeme si, že pokud Rusko vyhraje, queer Ukrajinci přestanou existovat. Mladí filmaři přijeli do Prahy s jasným posláním
Zdroj: Mezipatra/volně k užití
FILMY A SERIÁLY LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Filmový queer festival Mezipatra letos přivezl do Česka mimo jiné blok krátkých ukrajinských queer filmů. Promítání se zúčastnili tvůrci a tvůrkyně. Do Prahy přijeli s díkem i důležitým vzkazem.

Queer filmový festival Mezipatra letos přivezl do Česka blok čtyř krátkých filmů z válkou zmítané Ukrajiny. Diváci se tak mohli na konflikt podívat prizmatem queer lidí. „Queer lidé v tomto konfliktu vedou dvě války,“ říká jeden*jedna z hlavních hrdinů*hrdinek dokumentu Ukrainian Queer Fighters for Freedom

Článek obsahuje spoilery.


V bloku filmů měli diváci a divačky možnost zhlédnout čtyři krátké filmy. Dva z nich byly natočeny po letošní vojenské invazi a dva před ní. Dle ukrajinského dramaturga Bohdana Zhuka ale válku reflektují všechny.

„Válka začala v roce 2014 okupací Krymu, takže filmaři a umělci válku a klima, které s ruskou invazí souvisí, ve svých dílech reflektovali posledních osm let. Po okupaci jsme se první měsíc všichni začali vypořádávat s novou realitou a potom už se i ta začala v umělecké tvorbě a filmech reflektovat. Od spousty filmařů jsem však slyšel, že nejsou schopni cokoliv dělat nebo že se cítí zbytečně,“ uvedl Zhuk, který pro Mezipatra filmy vybral. 

Queer je zastřešující označení pro všechny osoby, jejichž identita je jiná než většinová. Používá se jako ekvivalent ke zkratce LGBT+, která rovněž zahrnuje celé spektrum sexuálních orientací a genderových identit.

Pride není ve vaší zemi dostupný

Jako první ze čtyř bloků filmů se promítal tříminutový spot Pride není ve vaší zemi dostupný od režiséra Yurye Dvizhona. Film ve třech krátkých minutách silně ukazuje, jak se život queer Ukrajinců ze dne na den proměnil. „Jednadvacátého jsem musel odjet z Kyjeva domů, kde jsem strávil dva měsíce. Potom jsem ale viděl, že musím něco dělat, a našel jsem LGBTQ seznamku Taimi, která mi pomohla vytvořit tento film,“ říká Dvizhona.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

V krátkém filmu je za doprovodu taneční hudby význačné pro queer kulturu několik krátkých monologů, které popisují příběhy svých vypravěčů, a to jak se jim po invazi změnil život. „Vyrábět Molotovy není o nic těžší než míchat drinky v baru. Před rokem bych tomu nevěřila. Změnila jsem práci, abych pomohla ukončit válku rychleji,“ říká například jedna z hlavních postav filmu. 


Název filmu odkazuje na událost z loňského roku, kterou poprvé uspořádala organizace UKRAINEPRIDE. Cílem performance, jež byla zároveň ravem před kanceláří prezidenta, bylo upozornit veřejnost na bezpečnost LGBTQ lidí, nedostatečné vyšetřování zločinů radikálních skupin proti komunitě a také na kyjevskou elektronickou scénu. Akce s názvem Reyvakh Pride se měla stát každoroční události. Válka však vše změnila a letošní Reyvakh Pride se stal doslova „nedostupným“. Všichni účastníci akce nyní aktivně brání Ukrajinu ve válce proti Rusku. 


Tento fakt dle Bohdana Zhuka napomohl klimatu a přijímání LGBTQ Ukrajinců většinovou ukrajinskou společností. „Dříve nám bylo často vyčítáno, že když můžeme pochodovat po městech během pridu, tak můžeme také pochodovat na frontě. Když jsme se potom letos na jaře sebrali a šli se zbraní v ruce opravdu pochodovat a bránit naši zemi, spoustě lidí to na LGBTQ lidi změnilo pohled a společnost začala být mnohem vlídnější,“ popisuje Zhuk. 


Zároveň jedním dechem dodává, že LGBTQ lidé jsou ve válce zároveň mnohem větším trnem oku Ruska než cis a hetero Ukrajinci a Ukrajinky. „Po ruské okupaci jsme byli o to více nuceni bojovat za naše vlastní přežití. Uvědomujeme si, že pokud by Rusko vyhrálo, nikdo z nás queer lidí by nebyl na živu. Naše problémy tak byly redukovány na jeden a ten nejzákladnější – přežít,“ říká Zhuk.


Dle Zhuka je válka s Ruskem, které queer lidi vykresluje jako nepřítele, s nimiž je potřeba se vypořádat, o to složitější. Především potom LGBTQ lidé v okupovaných oblastech jsou v mnohem větším riziku. Na to reagují například organizace, které vytvořily úkryty speciálně pro queer Ukrajinky a Ukrajince. Po okupaci začala být ukrajinská společnost ke queer lidem vlídnější, především také díky zásluhám organizace LGBTQ Military, která sdružuje queer vojáky a dává jim prostor pro bezpečný outing. Pro mnoho Ukrajinců a Ukrajinek je strach z vyoutování stále velice přítomný. Na něj reaguje druhý promítaný film s názvem Portréty smutku od režiséra Vitalije Kikota.

Domů
Sdílet
Diskuse