Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. listopadu 2022 19:00
Čas čtení 0:50

Dočkáme se na svatého Martina sněhové nadílky? Známe odpověď

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dočkáme se na svatého Martina sněhové nadílky? Známe odpověď
Zdroj: FOTO TASR - František Iván

Za posledních 10 let sněžilo na svatého Martina pouze čtyřikrát. Meteorologové předpověděli, jak tomu bude letos.

Pranostika říká, že 11. listopadu přijede svatý Martin na bílém koni a do Česka přiveze sněhovou nadílku. Jenže v uplynulých letech svatý Martin přijížděl spíše na šedém oři a listopad byl mlhavý, studený a upršený. Jak tomu bude letos? Podle Českého hydrometeorologického ústavu ani tento rok svatý Martin sněhovou nadílku nepřinese.

10. listopadu 2022 15:15 Čas čtení 0:49 Video: Muž v Praze obtěžoval mladou cestující v metru, policie po něm pátrá Video: Muž v Praze obtěžoval mladou cestující v metru, policie po něm pátrá

„Nový sníh byl na sv. Martina, tedy 11. listopadu, na území ČR zaznamenán za posledních deset let (2012–2021) ve 4 případech – a sice v letech 2013, 2016, 2017 a 2019. Ve středních a nižších polohách (tedy na stanicích s nadmořskou výškou do 600 m) napadl nový sníh pouze v roce 2016,“ řekla klimatoložka Lenka Stašová.

Letos tomu podle meteorologů nebude jinak. Chvíli to vypadalo, že alespoň vyšší polohy by svatý Martin na bílém koni mohl navštívit, a to dokonce o den dříve. Jenže studená fronta nakonec přinesla sníh pouze do Alp a na sever Evropy. K tomu, aby sněžilo i u nás v Česku, bychom podle meteoroložky Petry Sýkorové potřebovali o pár stupňů chladnější vzduch nebo vyšší hory. 

Místo sněhu se tak v následujících dnech můžeš těšit na teploty od 9 do 14 °C a polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty budou klesat na 6 až 1 °C, avšak mrazíky a minusové teploty, které by mohly přinést i sníh, jsou v nedohlednu. 

Domů
Sdílet
Diskuse