Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2022 12:00
Čas čtení 5:03
Tereza Šnajdrová

Martin Laurello dokázal otočit hlavu o 180 stupňů. Ve freak show jej nazývali „lidská sova“

Martin Laurello dokázal otočit hlavu o 180 stupňů. Ve freak show jej nazývali „lidská sova“
Zdroj: Wikimedia Commons/Newberry Library/volně k použití
HISTORIE FREAK SHOW NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Martin Laurello dokázal svoji hlavu otočit o 180 stupňů. Rozhodl se toho využít a přidal se do tzv. freak show.

V rámci naší článkové série přinášíme další příběh. Tentokrát se podíváme na život Martina Laurella, kterému se přezdívalo „lidská sova“. Mladý muž původem z Německa dokázal otočit svou hlavu o 180 stupňů. Rozhodl se na tom vydělat, opustil svou rodnou zemi, odjel za lepším životem do Spojených států a získal angažmá v populární freak show. Jenže ani peníze mu nepřinesly štěstí, lásku a spokojený život.

Doporučeno
Siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton: Dívky byly zneužívány a týrány. V pozdějších letech se provdaly, ale zemřely v zapomnění Siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton: Dívky byly zneužívány a týrány. V pozdějších letech se provdaly, ale zemřely v zapomnění 28. září 2022 6:00

Skrytý talent, nebo kletba?

Martin Joe Laurello se narodil v roce 1885 v Norimberku v Německu. Vypadal jako každé jiné dítě a zpočátku nic nenapovídalo tomu, že by měl být v něčem „odlišný“. Postupem času ale odhalil svůj unikátní trik. Zjistil, že dokáže otočit hlavou do stran více než ostatní lidé, a tak na svém umu začal pracovat. Roky trénoval, radoval se z každého nového centimetru, snažil se hlavou otočit co možná nejvíce, až svůj trik zdokonalil tak, že hlavou otočil o 180 stupňů.
 
Někteří tento talent považovali za kletbu, ale Martin Laurello se z něj rozhodl vytěžit maximum. Zjistil, že za oceánem je tento trik velmi žádaný, a tak se v roce 1921 odstěhoval do Spojených států, kde si změnil jméno na Martin Emmerling. Stal se tak jedním z mnoha Evropanů, kteří opouštěli své rodné země a do Spojených států odjížděli za lepšími podmínkami, slávou a bohatstvím.

„Lidská sova“ za velkou louží

Po příjezdu do Spojených států si našel angažmá v cirkusové show Dreamland na Coney Islandu. Onen přímořský zábavní park lákal tisíce diváků denně. Nejvíce se mu začalo dařit poté, co v průběhu show přišel o ruku krotitel lvů Jack Bonavita. Martin Laurello si v Dreamlandu udělal jméno. O jeho schopnosti se začalo mluvit a spousta lidí byla zvědavá na to, jak „lidská sova“ pije pivo s úplně otočenou hlavou, vtipkuje a baví se s ostatními lidmi.
 
To všechno Martin Laurello zvládl, ale když měl hlavu otočenou o 180 stupňů, nebyl schopen kouřit a nemohl dýchat. Sice tak existují fotografie zachycující Martina s cigaretou v ústech, ale potáhnout si z ní nikdy nemohl. Publikum jej zbožňovalo. Jeho show Bobby The Boy With Revolving Head (Bobby, chlapec s otočenou hlavou, pozn. redakce) sklízela úspěch.
 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 125050 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse