Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 13:00
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Hudba dává krysám dobré vibes, zjistili vědci. Líbí se jim Lady Gaga i Queen

Hudba dává krysám dobré vibes, zjistili vědci. Líbí se jim Lady Gaga i Queen
Zdroj: Unsplash/Svetozar Cenisev/volně k užití
NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Podle studie krysy pohupují hlavou do zvuku hudby stejně jako člověk.

Legendární video nám ukazuje kočku, kterou vtipní uživatelé internetu naklíčovali do videa finské lidové písně Ievan Polkka. Skutečnými hudebními nadšenci jsou podle japonské studie ale krysy. Tým vědců změřil, že si při poslechu našich oblíbených písniček pohupují hlavou. Oceňují Lady Gagu, Queen nebo skladby od Mozarta. Studii zveřejnil časopis Science Advances.

Výzkumný tým na Tokijské univerzitě pouštěl krysám úryvky písní a pomocí bezdrátového zařízení měřil pohyb jejich hlav. Celkem deset krys, které tým měřil, si poslechlo minutové úryvku skladeb Born This Way od Lady Gagy, Another One Bites the Dust od Queen, Sugar od Maroon 5, Beat It od Michaela Jacksona nebo Sonátu pro dva klavíry v D dur od Mozarta.

Krysy mají rytmus jako lidé

Kromě deseti krys poslouchalo stejné úryvky i dvacet lidí. Ukázalo se, že se v pohupování hlavou nejvíce shodujeme mezi 120 a 140 BPM. „Krysy vykazovaly vrozenou, tedy bez jakéhokoli tréninku nebo předchozího vystavení hudbě, synchronizaci rytmu, nejzřetelněji v rozmezí 120–140 úderů za minutu, což je hodnota, která je u lidí také nejzřetelnější,“ popsal experiment Hirokazu Takahaši, jeden z autorů studie.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

V dalších studiích by se Takahaši rád zabýval tím, jak dynamiku mozku ovlivňují melodie a harmonie. Vědec věří, že pochopení toho, jak mozek reaguje na umění, by mohlo pomoci vytvořit lepší technologie AI a psát hudbu, která bude mít pozitivní vliv na spokojený život.

Domů
Sdílet
Diskuse