Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 16:16
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková TASR

Klima útok na Klimta. Aktivisté polili olejem obraz ve vídeňském muzeu

Klima útok na Klimta. Aktivisté polili olejem obraz ve vídeňském muzeu
Zdroj: Letzte Generation Österreich
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA RAKOUSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Klimatičtí aktivisté v úterý na protest proti těžbě ropy umazali ve vídeňském muzeu skleněnou zástěnu chránící obraz Gustava Klimta a přilepili si k ní jednu ruku.

V daný den byl totiž vstup do Leopoldova muzea ve Vídni díky sponzorství ropné a plynárenské skupiny OMV zdarma, píše server Swiss Info. Zástupce aktivistické skupiny Last Generation polil ochranné sklo před Klimtovým obrazem „Smrt a život“ černou olejovitou tekutinou a následně byl zadržen ostrahou. Další aktivista se nicméně k zástěně stihl přilepit.

„Zastavte ničení fosilních zdrojů. Míříme do klimatického pekla,“ křičel podle agentury TASR jeden z aktivistů.

Podle ředitele muzea Hanse-Petera Wipplingera nebylo umělecké dílo poškozeno, přesto je „šokován, že se Leopoldovo muzeum ocitlo v ohnisku zájmu“. Muzeum sice podle Wipplingera sympatizuje s cílem aktivistů, ale nesouhlasí s použitými prostředky. Dodal, že očekává, že Last Generation zaplatí účet za nasazení policie a úklid, který odhadl na pětimístnou částku v eurech.


TASR uvádí připomínku agentury AFP, že k podobným incidentům došlo v minulém období v několika evropských muzeích. V prestižních galeriích se pod hledáčkem ocitla také slavná díla malířů Leonarda da Vinciho, Vincenta van Gogha, Clauda Moneta, Vermeera a Francisca Goyi.

Doporučeno
Foto: Vláda ignoruje řešení. Takto vypadal první den celorepublikové stávky za klima Foto: Vláda ignoruje řešení. Takto vypadal první den celorepublikové stávky za klima 14. listopadu 2022 20:45

Minulý týden proto desítky předních světových muzeí vydaly společné prohlášení, že klimatičtí aktivisté „vážně podceňují“ škody, které mohou způsobit svými útoky na obrazy.

Domů
Sdílet
Diskuse