Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti SsangYong.
19. prosince 2022 18:00
Čas čtení 3:53
Sponzorovaný obsah

Jak vybrat první auto: Tyto parametry musíš zvážit, nejen pokud jsi začátečník

Jak vybrat první auto: Tyto parametry musíš zvážit, nejen pokud jsi začátečník
Zdroj: Unsplash/Jonas Junk
TECH KOUPĚ AUTA PRVNÍ AUTO
Uložit Uložené

Automobil je dlouhodobá investice. Vybírej tak, aby se ti vyplatila.

Automat nebo manuál, SUV nebo malé auto do města. Jestli přemýšlíš nad pořízením prvního automobilu, pravděpodobně ti víří hlavou spousta myšlenek, jak vybrat ten nejlepší. Ráno se probouzíš s tím, že ti stačí úsporné vozítko, a večer dospěješ k pevnému rozhodnutí pořídit si vysněný sporťák.

Výběr nového automobilu, a zvlášť toho prvního, není radno podcenit, ale někdy se to může zdát jako začarovaný kruh. Proto jsme připravili přehled, na co se zaměřit, než pro svého motorového mazlíčka vyrazíš. Nezáleží totiž jen na ceně a počtu přihrádek na kelímek od kávy.

Na co auto potřebuješ?

Úplně první věc, nad kterou je důležité se zamyslet, je účel, který má auto plnit. Jakmile budeš vědět, jestli potřebuješ prostorné a pohodlné auto na dlouhé cesty, kam složíš stan i vlastní hlavu, nebo menší vozidlo s nízkou spotřebou, se kterým dobře zaparkuješ ve městě, můžeš se odrazit dál. Při rozhodování vezmi v potaz delší časový horizont. Auto ti pravděpodobně bude sloužit alespoň tři roky, takže pokud během nich plánuješ například založit rodinu, vyplatí se rovnou zainvestovat do většího.

ssangyong
Zdroj: Refresher

Bezpečnost

Jedním z nejdůležitějších parametrů automobilů je bezpečnost. Dobrou zprávu je, že právě na ni se v posledních letech automobilky zaměřují. Už naprostým základem je dnes ABS zajišťující maximální brzdný účinek a program ESP, který pomáhá udržet kontrolu nad vozidlem při smyku nebo rychlém průjezdu zatáčkou. Novější modely mají zabudované také aktivní prvky pro zabránění nehodě. Jízdní asistenti hlídají bezpečnou vzdálenost, vybočení z jízdního pruhu, detekují slepý úhel, umožňují řidiči vystoupit z auta i na frekventované silnici, nebo dokonce rozpoznávají značky.

Pokud se chceš ujistit, že je tebou vybrané auto opravdu bezpečné, můžeš se řídit podle výsledků crash testů, které provádí organizace Euro NCAP. Testovaná auta dostávají hodnocení od jedné (nejméně bezpečná) až do pěti hvězdiček (velmi bezpečná).

Mezi nejbezpečnější automobily světa se podle výsledků těchto testů řadí například model Korando korejské automobilky SsangYong. Mimo robustní konstrukce je automobil vybavený zmíněnými bezpečnostními prvky, ale i příjemnými bonusy v podobě parkovacích asistentů nebo moderního palubního systému, který lze snadno propojit se smartphonem. Velkou výhodu, především pro začátečníky, představuje snadné ovládání umožňující plynulou jízdu bez rušivých elementů.

objev ssangyong korando
SsangYong je automobilka, která se specializuje na SUV a vozy s pohonem všech kol. Klade důraz na bezpečnost a velmi dobrý poměr ceny a hodnoty vozů, proto jsou její auta vhodná i pro začátečníky. V nabídce automobilky jsou crossovery, prostorná SUV i užitkové pick-upy, takže si podle svých preferencí vybere každý. Všechny vozy si navíc můžeš bezplatně vyzkoušet na testovací jízdě. 
ssangyong, korando
Zdroj: SsangYong

Nové nebo ojeté?

Dostáváme se k otázce, jestli zvolit nové či ojeté auto. Záleží především na tvých finančních možnostech, nicméně není pravidlem, že ojeté auto stojí méně peněz. Pořizovací cena sice může být nižší, ale obvykle se pojí s vyššími náklady na opravy, obzvlášť když pochází od nešetrného majitele. Při výběru zvaž také cenu náhradních dílů a servisování. Tady opět platí, že na první pohled levné auto může vyjít draze, protože bude vyžadovat časté opravy. Výhodou ojetiny je, že první škrábance, kterým se většina začínajících řidičů nevyhne, nebolí tolik jako u nového auta. 

S novým autem naopak získáš několikaletou záruku a možnost nakonfigurovat si vybavení podle svých představ. V praxi také řidiči obvykle přizpůsobí svoji jízdu ceně auta a jezdí opatrněji než s levnou ojetinou. S nákupem nového auta se však pojí vyšší cena pojistného. To ale závisí i na dalších parametrech, jako je výkon a bonusy řidiče.

ssangyong
Zdroj: Refresher

Výkon

Můžeš se setkat s názorem, že pro začátečníky je vhodnější slabší auto, aby neměli tendenci „frajeřit“ rychlou jízdou. Pravdou ale je, že jízda se slabým motorem může být velmi frustrující, a tím spíš pro nezkušeného řidiče. Třeba takový připojovací pruh je noční můrou každého, kdo řídil automobil s nízkým výkonem. Pokud nechceš svoje vozidlo tlačit i očima, zatímco v zrcátku sleduješ, jak se na tebe řítí zezadu auto, vezmi tento parametr v potaz. Na druhou stranu rozhodně není nutné kupovat sporťák. I slabší modely mohou mít díky turbu docela slušný „odpich“.

Ergonomie a pohodlí

Zásadními parametry, na které se však často zapomíná, jsou ergonomie a pohodlí. Než koupíš auto, zkus se v něm projet a zhodnotit, jak dobře se ti sedí v sedačce. Pokud toto podceníš, můžeš během delší jízdy hořce litovat. SsangYong Korando, který jsme osobně otestovali, nabízí komfort i při dlouhých cestách. Ovládání vozu je pohodlné a přehledné, a to od sešlapávání pedálů až po ovládání palubního tabletu.

Pro začátečníky, kteří teprve získávají odhad, je také velmi důležitým kritériem dobrý výhled, který poskytují především vysoká SUV. Parkovat s autem, u kterého nevidíš, kde končí, může skončit nepříjemně skřípavým zvukem, který signalizuje, že budeš potřebovat nový lak.

Interiér automobilu SsangYong Korando.
Interiér automobilu SsangYong Korando. Zdroj: SsangYong

Výbava

Výbava je při výběru auta velmi individuální záležitostí. Co je pro někoho nezbytnost, může druhému připadat zbytečné. Pravdou je, že vychytávky, jako je automatická převodovka, tempomat, pohon 4 × 4 nebo vyhřívané sedačky, ocení začátečník, stejně jako zkušený řidič. Zvlášť když si vybíráš auto na několik let dopředu, vyplatí se ho rovnou pořídit s prvky, které ti zpříjemní jízdu. Zároveň není pravidlem, že jsou auta s vyšší výbavou velmi drahá. SsangYong nabízí vyhřívání sedadel v rámci akce Style+ už v základní výbavě a čtyřkolku za drobný poplatek.

Barva a design

Ano, i vzhled je potřeba zvážit, pokud si pořizuješ auto, se kterým plánuješ jezdit několik let. Design je sice věc vkusu, ale za nejbezpečnější se považují bílá auta, která jsou nejlépe vidět. Jejich minusem je samozřejmě náchylnost k zašpinění, ale na tmavém autě zase vynikne jarní pyl, takže v tomto ohledu si zřejmě nepolepšíš.

ssangyong, korando
Zdroj: SsangYong

V každém případě věnuj dostatek času průzkumu trhu i vlastních priorit, aby se ti investice do auta vyplatila. Konečný výběr ti usnadní, například když si stanovíš známkovací škálu a ohodnotíš modely, mezi kterými se rozhoduješ, podle zmíněných parametrů.

Zahrň do svého výběru také značku SsangYong, která nabízí skvělý poměr ceny a hodnoty automobilů. Testovací jízda je zdarma, takže si můžeš vybraný model vyzkoušet a vytvořit si na něj vlastní názor.

Domů
Sdílet
Diskuse