Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. listopadu 2022 17:08
Čas čtení 1:24
Ilona Hobzová

Přežila holokaust a nechce, aby se historie opakovala. Osmadevadesátiletá Lily Ebert je hvězdou TikToku

Přežila holokaust a nechce, aby se historie opakovala. Osmadevadesátiletá Lily Ebert je hvězdou TikToku
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lily Ebert sledují na TikToku téměř dva miliony lidí.

Osmadevadesátiletá Lily Ebert vždy považovala za důležité informovat svět o antisemitských zvěrstvech, jichž byla svědkem během holokaustu a kvůli kterým přišla o desítky příbuzných včetně své matky, bratra a sestry. Dlouhodobě usiluje o zvýšení povědomí o tom, co se za druhé světové války dělo. Aby svůj příběh zprostředkovala co nejvíce lidem, poradil jí její pravnuk, aby si založila účet na TikToku.

Před lety jsem si řekla, že jestli to peklo jménem koncentrační tábor přežiji, celému světu řeknu, co se dělo. Aby se to už nikdy nemohlo opakovat.

Číslo má stále vytetované na předloktí

Přestože by se mohlo zdát, že téma holokaustu bude pro uživatele TikToku příliš těžké, účet Lily Ebert si rychle našel své příznivce. Nyní, rok od zveřejnění prvního videa, má 1,9 milionu sledujících. Úspěch na sociální síti dokonce vedl k vydání knihy, kterou napsala společně se svým pravnukem Dovem Formanem. Jmenuje se Lilyin slib: Jak jsem přežila Osvětim a našla sílu žít, předmluvu k ní napsal král Karel III.

Lily Ebert, původem Maďarka žijící v Londýně, s pravnukem také vystoupila v pořadu Good Morning Britain. Tam diváky zaujala zejména její odpověď na otázku, zda někdy neuvažovala o odstranění čísla, které jí nacisté v koncentračním táboře Osvětim vytetovali na předloktí. 

Holokaust je označení pro nacistickou genocidu Židů, ke které docházelo v průběhu druhé světové války. Šlo o systematické a státem podporované pronásledování a vraždění Židů v letech 1933 až 1945. Genocida, která probíhala napříč celým světadílem, zničila nejen jednotlivce a rodiny, ale také komunity a kultury, jež se vyvíjely po staletí.

„Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že bych ho nechala odstranit. Chci ho ukazovat celému světu. Protože o něčem slyšet anebo to vidět na vlastní oči, to je velký rozdíl. Svět by měl vědět, jak daleko jsou schopni někteří zajít. Lidé dávali jiným lidem tetování, dělali z nich pouhá čísla,“ uvedla.

Domů
Sdílet
Diskuse