Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 2:52
Radim Šlechta Alena Julie Novotná

9 zajímavostí o Stevenu Spielbergovi, které tě překvapí

FILMY A SERIÁLY FILM STEVEN SPIELBERG ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Toto jsou střípky ze života slavného režiséra, o kterých možná nevíš.

Režiséra Stevena Spielberga asi není potřeba příliš dlouho představovat. Autor Blízkých setkání třetího druhu, E. T. – Mimozemšťana, režisér Čelistí a spoluzakladatel studia DreamWorks. Spielberg je ale také odpůrce česneku, v dětství si prošel nepříjemnou šikanou a na filmovou školu se nedostal. A to hned dvakrát. Toto jsou zajímavosti z režisérova života, které tě rozhodně překvapí.

Spielberg
Zdroj: Getty Images Europe/Dave J Hogan/Contributor

Steven chtěl vždycky natočit bondovku

Charismatický agent 007 byl pro úspěšného filmaře vždy velkou inspirací (některé vlivy včetně přítomnosti Seana Conneryho můžeme ostatně pozorovat i v Indianu Jonesovi). Steven Spielberg byl tak velkým fanouškem Jamese Bonda, že chtěl sám jednu bondovku natočit.


K producentovi filmů o agentovi s povolením zabíjet Albertu R. „Cubby“ Broccolimu se poprvé dostal přes Rogera Moora na začátku sedmdesátých let. Tehdy jej ale producent odmítl z důvodu nedostatečných zkušeností.


Po fenomenálním úspěchu Čelistí se Spielberg přihlásil znovu, z různých vyhýbavých důvodů opět bez úspěchu. Blízká setkání třetího druhu Stevena motivovala k dalšímu pokusu přihlásit se o bondovku. Následovalo ale další odmítnutí, protože si Broccoli myslel, že by si studio nemohlo Spielberga dovolit.

Doporučeno
Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg 25. listopadu 2022 6:00
Sean Connery Daniel Craig Pierce Brosnan James Bond
Zdroj: United Artists/MGM

V šedesáti letech mu diagnostikovali dyslexii

Steven na sobě pozoroval, že má problémy se čtením a se schopností soustředit se na text jako takový. Dyslexii, která mu komplikovala celý život, mu ale diagnostikovali až v šedesáti letech. Samotný režisér svou diagnózu popsal jako poslední dílek skládanky nesrovnalostí ve svém životě.


„Naučit se číst je v mé práci nesmírně důležité. To, co běžnému člověku zabere přibližně hodinu čtení, mi trvá přečíst až tři hodiny,“ popsal Spielberg s tím, že se za pomalé čtení nestydí. Říká, že mu totiž pomáhá text lépe pochopit a absorbovat.

Ze školy a zpátky

Filmová kariéra jednoho z nejvýznamnějších režisérů nezačala příliš slibně. Spielberga totiž nevzali na filmovou školu, a to ani na druhý pokus. Rozhodl se tedy studovat angličtinu, aby se v rámci záložního plánu mohl stát učitelem. Během studia ale začal pracovat pro Universal Studios jako interní režisér, a vysokou školu proto opustil.

Školu dodělal až ve svých 41 letech. Tehdy měl jako svou závěrečnou práci předvést krátký film. Učitele se zeptal, jestli by mohla být finální práce o něco delší. Po jeho souhlasu odevzdal Schindlerův seznam. Těžko říct, jestli se někdy někomu podaří takovouto bakalářku překonat.

Schindlerov zoznam
Zdroj: Cinemart

Relaxuje u zabíjení templářů

Že je Steven Spielberg fascinován fiktivními světy, asi není nijak překvapivé. Jeden z nich využívá také k tomu, aby se zrelaxoval. Je totiž vášnivým hráčem série Assassin's Creed. Nabídku režírovat filmovou adaptaci ale odmítl.

Jako malý šikanoval své sestry

Jako nejstarší dítě a jediný chlapec si malý Steven potřeboval „vydupat“ svou dominantní pozici. Zvolil ale tu nejméně vhodnou cestu a hledal způsob, jak svým sestrám pořádně znepříjemnit život. Jednou z jeho oblíbených praktik bylo strašit je lebkou politou červeným voskem, kterou nastražil do šatníku.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Sestry pak držel uvnitř komůrky a rozsvěcel a zhasínal světla, jak nejrychleji dokázal, aby je co nejvíc vystrašil. Jindy si na tvář nalepil mokrý obarvený toaletní papír, vplížil se sestrám do pokoje a dělal, jako že mu odpadávají kusy tváře.

Steven Spielberg
Zdroj: HBO

Jeden z nejoceňovanějších režisérů

Spielberg je jedním z deseti režisérů, kteří získali Zlatý glóbus, Oscara, Cenu režisérské asociace i cenu BAFTA. Stevenovi je přinesla jeho „bakalářka“ s názvem Schindlerův seznam. Perličkou je, že do stejné skupiny se řadí i Miloš Forman. Ceny získal za snímek Přelet nad kukaččím hnízdem.

Česnek jako původce rozchodu

Slavný režisér měl krátký vztah s televizní herečkou Valerií Bertinelli. Ten ale skončil na základě Spielbergova odporu k česneku. „Jednou jsem vařila večeři a Steven mě viděl, jak se chystám krájet česnek. Zhrozil se a řekl: ,Bože, jen žádný česnek!‘ Do jídla jsem ho nedala, ale v hlavě mi v tu chvíli proběhlo, že nemohu být s člověkem, který česnek nemá rád,“ popsala herečka.

Vlastnil hvězdného psa

Steven Spielberg není jediný, kdo se v jeho rodině věnuje filmu. Kromě jeho sester, scenáristky Anne a producentky Nany, se ve filmovém byznysu pohyboval i Stevenův kokršpaněl. Objevil se v Čelistech, Blízkých setkáních třetího druhu, v 1941, Čaroději nebo Sugarlandském expresu. Spielberg je velkým milovníkem psů a o zmíněné Elmer mluvil jako o velmi rozmazleném kokršpanělovi. Přesto psíci v jeho snímcích poměrně pravidelně umírají.

Synem inovátora

Otec Stevena Spielberga Arnold je známý především ve světě počítačů. Podílel se na práci na stroji, který byl v roce 1950 jako první komerčně prodán.

The Fabelmans Spielberg
Zdroj: Universal Pictures
TV program na dnes a další dny různých televizních stanic najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse