Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 6:09
Radim Šlechta

Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg

Zažil šikanu, často se bál a nevzali ho na režii. Toto je „věčné dítě“ Steven Spielberg
Zdroj: Dave J Hogan/Contributor/Getty Images Europe
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI STEVEN SPIELBERG
Uložit Uložené

Přibližujeme vnitřní svět pětasedmdesátiletého Stevena Spielberga, jehož částečně autobiografický snímek Fabelmanovi vstoupil 24. 11. do českých kin.

„Živím se sněním,“ shrnul v několika projevech a rozhovorech jeden z nejslavnějších režisérů Steven Spielberg svou kariéru. A není daleko od pravdy. Filmový tvůrce již od padesátých let minulého století jako by vyměnil skutečný život za ten, který se odehrává před objektivem kamery. Provedl nás řadou naprosto fascinujících realit a ve svých snímcích již mnohokrát odpověděl na otázku „co by kdyby“. 


Veškeré emoce, které jako citlivý chlapec prožíval, se postupně odhalují i v jeho filmech. Tiché a nepříliš oblíbené dítě s přezdívkou „Retard“ ve Spielbergovi jako by už zůstalo. To, když si kousal nehty, kýval se hrůzou při bouřkách nebo, jak píše ve Stevenově biografii Molly Haskell, se bál Disneyho filmů a praskání v rádiu. Pomocí malých indicií postupně ve filmech vyzradil svoje starosti, obavy, ale i krásu, kterou ve světě viděl. Tyto emoce se prolínají a (stejně jako ve Spielbergově hlavě) existují i v jeho filmech většinou všechny najednou.

Šikana: Oběť i agresor

Steven přišel na svět 18. prosince roku 1946 jako prvorozený potomek a jediný syn Leah a Arnolda Spielbergových. Byl velmi zvídavé dítě, bavilo ho potulovat se venku, zkoumat okolní svět a provádět i různé rošťárny. Jeho osobnost ale zároveň formoval fakt, že žil v domácnosti obklopené ženami (dokonce i jejich pes byla fenka, jak si postěžoval v rozhovoru s Andym Warholem). Socializace chlapce a dívky byla v padesátých letech přece jen poměrně odlišná. Steven tedy potřeboval svou „mužskou“ existenci ve společnosti potvrdit.

Steven Spielberg
Zdroj: HBO


Ideálním způsobem pro chlapce padesátých let je šikana slabších. Jako malý si Steven liboval v zamykání sester do komory a jejich strašení plastikovými lebkami. Dominantní pozice bratra ale rozhodně nešla v souladu s tím, co Steven sám prožíval. Ve škole nebyl nejlepší, ale ani nejoblíbenější. Krutá šikana, při jejíchž projevech se malý Spielberg obvykle projevoval jako pasivní ztuhlá oběť, v něm vzbuzovala hrdost na jedné straně (agresorům se přece ani nepokusil utéct) a strach na druhé. 

Doporučeno
Jako koukat na hnijící mrtvolu. Seznam se s uncanny valley Jako koukat na hnijící mrtvolu. Seznam se s uncanny valley 13. listopadu 2022 6:00

A právě strach definoval i velkou část jeho raného života. Steven se bál prakticky všeho. Disneyho filmy ho bavily, ale smrt Bambiho maminky mu prý způsobila PTSD. Velký strom za oknem se zdál děsivý, stejně jako Lincolnův památník a velká židle, na které někdejší prezident USA sedí. Jeho mysl, dle jeho slov, v podstatě každý den vytvořila něco nového, čeho se mohla bát. Třeba praskání v rádiu, ve kterém slyšel hlasy. Ano, stejně jako dívka z Poltergeista, ke kterému spoluvytvořil scénář. Obavy z velkých a nehmatatelných věcí v něm přetrvávaly a až v dospělém životě je Steven začal rámovat filmy. 


Kromě zmíněného Poltergeista vidíme vzpomínku na výlet k Lincolnově památníku ve filmu Lincoln (2012), strach z velkých věcí v Obru Dobrovi (ve kterém se mimo jiné promítají i traumata spisovatele Roalda Dahla, ale o tom jindy) nebo trauma z rozvodu rodičů v na první pohled hřejivém a dojemném E. T. – Mimozemšťanovi. A to jsou přesně ty filmové chvíle, kdy vidíme věčného malého Stevena v těle dnes pětasedmdesátiletého muže.

Velký podvod a nejlepší show na světě

Cynicky se nabízí napsat, že Spielbergova úzkostlivá povaha vlastně pomáhá filmovým fanouškům od vlastních pocitů. Ve skutečnosti tomu ale velmi pomohli i samotní Stevenovi rodiče. V dětství dokonce hned dvakrát.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 125742 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • V kolika letech dostal první kameru.
  • Že se Spielberg málem vůbec nestal režisérem a co místo toho studoval.
  • Proč se jeden z jeho z prvních celovečerních filmů nedochoval.
  • Který film ho vystřelil na vrchol a za jaký naopak schytal bídu.
  • Jak pracuje s dětskými herci.
  • V jaké chvíli se vzdal režisérského snu a proč.
Domů
Sdílet
Diskuse