Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. října 2022 6:00
Čas čtení 7:12
Radim Šlechta

10 nejlepších strašidelných animáků

10 nejlepších strašidelných animáků
Zdroj: Tipett Studio
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

I animované filmy dokáží pořádně vyděsit. Vybrali jsme pro tebe ty nejlepší.

Snad všichni se rádi u obrazovek bojíme, sledujeme hektolitry krve a nadáváme hlavním postavám za to, že chodí na nebezpečná místa. Pak se nemají divit, že je psychopat v hokejové masce rozseká mačetou. Děsivý večer si můžeš užít i s pořádným animákem, a to nejen o Halloweenu.


V animácích se většinou nedočkáš realistické krve a lekaček. Co si budeme povídat, vžít se do herců a hereček z masa a kostí je trochu snadnější. Hororové animované filmy ti ale na oplátku nabídnou děsivou atmosféru, neotřelou estetiku a věř tomu, že řada z nich tě stejně jako ty hrané nenechá spát (u informací o filmu se střídá hodnocení na serveru Rotten Tomatoes a ČSFD. Tuzemskou filmovou databázi jsme vybírali u filmů, kde hodnocení na RT není k dispozici, pozn. red.).


Pokud hledáš horor (nejen) na halloweenský večer a animace tě zrovna neláká, můžeš se inspirovat třeba výběrem nejlepších českých hororů, top hororů ze 21. století nebo hororů z lesa. V tvorbě kvalitního filmového obsahu nám pomáhají i filmoví fanoušci z klubu Refresher+. Pokud nás chceš podpořit i ty, staň se jedním z nich.


Mad God (2021, režie: Phil Tippett)

Délka filmu: 1 hodina 23 minut
Kamera: Dan Wool
Hodnocení na RT: 93 %


Podivuhodná cesta nájemného zabijáka do světa zatracených duší, strašidelných oblud a rozpadlých domů ukazuje všechno, co je na naší společnosti špatně. Lidé a jejich práce nejsou v očích bohatých víc než další komodita, místo hodnot je na vrcholu potřeb okamžité potěšení a konzumujeme všechno, co nám přijde pod ruku. Úkolem zabijáka je udělat za existencí takového světa definitivní tečku. Otázkou ale je, jestli se mu to v realitě ovládané zvráceným bohem povede.


Surrealistický snímek mistra triků Phila Tippetta trvalo natočit třicet let. Ještě předtím se Tippett podílel na efektech a maskách ve Star Wars, Jurském parku, Evoluci nebo Indianu Jonesovi. Ve snímku Mad God tě provede zvrhlou psychedelickou mozaikou, která i beze slov tvoří obraz té nejděsivější noční můry. 


Jednotlivé loutky, animované technikou stop motion, jsou strašidelné, ošklivé a snadno by se ztratily na obrazech Hieronyma Bosche. Příběh plný symboliky představuje snovější prožitek než konkrétní příběh a vzpomínka na Šíleného boha tě bude provázet ještě řadu nocí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124110 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse