Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2022 8:30
Čas čtení 4:29
Jakub Paulík

Jak chutná pivo z Etiopie či Japonska? Otestovali jsme zahraniční piva dostupná v Česku

Jak chutná pivo z Etiopie či Japonska? Otestovali jsme zahraniční piva dostupná v Česku
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO ALKOHOL ČESKÉ PIVO
Uložit Uložené

Ochutnali jsme piva z 11 různých zemí. Některá chutnala jako džus, voněla po melounu či bylinkách.

Pachuť střídaly velmi originální nápoje se závanem melounu, příchutí cukrové vaty nebo hořkého džusu. Podívali jsme se na to, jak chutnají zahraniční piva z 11 zemí, mezi něž patří i Etiopie, Nový Zéland, Švédsko, Island či Japonsko. Které z nich musíš jednoznačně vyzkoušet?

Podle čeho jsme hodnotili?

Piva jsme hodnotili podle kvality pěny, vůně a chuti od 0 do 10 bodů. Přihlíželi jsme k tomu, jak dlouho se pěna udržela ve sklenici a zda jsme cítili výrazný pivní závan, nebo naopak nepříjemný zápach. Brali jsme v potaz, zda je pivo dostatečně hořké.

Při rozhodování o závěrečném hodnocení jsme dbali i na cenu. To znamená, že pokud pivo v poměru ke kvalitě stálo příliš mnoho, odebrali jsme mu jeden či polovinu bodu. Jednotlivá piva jsme seřadili od nejhoršího po nejlepší. Jelikož jsme však pili různé pivní styly, nejde o žebříček, protože je navzájem nelze férově srovnávat.

O’Haras 19° Double IPA

Země původu: Irsko
Cena: 89 Kč za 0,44 l
Hodnocení: 2/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Nejhorší pivo, které jsme měli možnost ochutnat, pocházelo paradoxně ze země známé svou znamenitou pivní kulturou. Double IPA O'Haras mělo docela výraznou pěnu a trvalo dlouho, než spadla. Silný závan alkoholu z 19° piva nás měl připravit na to, co pocítíme při prvních doušcích, ale nestalo se tak.

Doporučeno
Jak chutná pivo vytvořené na míru mladé dospělé generaci? Byli jsme ochutnat nový ležák Proud Jak chutná pivo vytvořené na míru mladé dospělé generaci? Byli jsme ochutnat nový ležák Proud 27. března 2024 10:30

Ve výběru zahraničních piv jsme testovali i jiná piva s vyšší stupňovitostí a procentem alkoholu, ale O'Haras z nich jako jediné nedokázalo kvalitně zakrýt, respektive vyvážit výraznou chuť etanolu. Pivo bylo příliš silné, velmi těžko pitelné a nepříjemně nasládlé. Na tvářích se nám během jeho pití vytvářely grimasy jako po půldeci „tvrdého“. Nebo jsme minimálně měli pocit, že nám někdo do piva vylil trochu borovičky. Právě do tohoto konkrétního produktu bychom už rozhodně nešli.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Habesha 11° Lager

Země původu: Etiopie
Cena: 49 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 3/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Ano, i v Etiopii vaří pivo. V našich končinách ovšem není tak dostupné jako piva z dalších zemí v tomto článku. Z e-shopu, ze kterého jsme objednávali, bylo v nabídce pouze jedno etiopské pivo –⁠ 11° ležák Habesha. Jeho pěna byla úctyhodná a padala opravdu pomalu.

Pivo ale páchlo typickým „hospodským“ závanem podprůměrného zlatého moku s nečistými trubkami. O to víc nás však překvapilo, že nechutnalo špatně. Přesněji řečeno –⁠⁠ nechutnalo nijak. Habesha působilo jako pivo zředěné vodou, které sice konzumenta (na rozdíl od Double IPA O'Haras) nenutí ke grimasám, ale ani si ho nijak neužije.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Kirin-Ichiban 12° Lager

Země původu: Japonsko
Cena: 59 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 3,5/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Po pivu z Etiopie jsme ochutnávali další ležák. Tentokrát byla jeho pěna nevýrazná, ale to málo, co vidíš na fotografii, drželo obstojně. Při přivonění k pivu jsme měli pocit, že jsme se nakazili onemocněním covid-19, protože jsme necítili vůbec nic. Po několika pokusech byly přítomny jemné náznaky pivního aromatu, které však spíše připomínalo nealkoholické pivo (i to je ale lepší než zápach Habeshe z Etiopie). A podobně i chutnalo. Slabá hořkost, žádné výrazné tóny. 

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

BapBap 14° Vertigo IPA

Země původu: Francie
Cena: 75 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 5/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pěna francouzského piva Vertigo držela i dlouho po nalití a cítili jsme z ní výraznou nasládlou vůni s jemnými tóny čokolády. Absentoval však ovocný nádech typický pro pivní styl IPA, který sliboval výrobce. První doušky byly mírně nahořklé, ale ne příliš výrazné. Zkrátka takový hit or miss průměr, který může sednout, ale nemusí.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Steamworks 15° Cold IPA

Země původu: Kanada
Cena: 89 Kč za 0,473 l
Hodnocení: 7/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

S kanadským Steamworksem se dostáváme k pivům, která jistě stojí za tvou pozornost. Pěna byla jen mírně padající, ale po dvou minutách téměř vymizela. Při přivonění jsme cítili výrazný ovocný závan s jemnými stopami melounu. Na to, že má Steamworks IPA až 15 stupňů, chutná v prvních momentech poměrně lehce, pouze na závěr je cítit vyšší přítomnost alkoholu. Chuť byla jemně hořká a místy mírně nasládlá. K této značce se ještě někdy vrátíme a rádi vyzkoušíme její opěvovaný experiment –⁠ ​​okurkové IPA pivo. 

Pivo.
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Einstök 12° Icelandic White Ale

Země původu: Island
Cena: 99 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 7/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Islandské White Ale nás svou pěnou zklamalo, byla slabá a ihned spadla. Naopak nás ale zaujalo netradiční vůní sirupu a bylinek, což možná ocení fanoušci Jägermeistera či Becherovky. První doušek piva byl podobně sladký jako jeho vůně a po opakovaném upití jsme v ústech ucítili mírnou bonbonovou chuť připomínající cukrovou vatu. Není to sice pivo, které bychom v baru pili celý večer, ale za ochutnávku rozhodně stojí.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Naparbier 13° Under The Sun Hefeweizen

Země původu: Španělsko
Cena: 79 Kč za 0,44 l
Hodnocení: 7/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Španělský Naparbier disponoval jen jemnou vrstvou pěny a voněl jako klasické pšeničné pivo. Pil se poměrně lehce a neměli bychom ho problém popíjet celý večer. Oproti jiným pšeničným pivům, které jsme již měli možnost ochutnat, ovšem nebyl ničím výjimečný. Zkrátka tradiční dobrý Naparbier, který fanoušky tohoto pivního stylu potěší, ale nepohrdne jím ani pivař s odlišnými preferencemi.

Pivo
Zdroj: Refreher/Jakub Paulík

Sierra-Nevada 16° Tropical Torpedo IPA

Země původu: USA
Cena: 89 Kč za 0,36 l
Hodnocení: 7,5/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Americká 16° IPA od značky Sierra-Nevada neměla pěnu ani ihned po nalití. Tento nedostatek ale přebila příjemná jemně ovocná vůně. Přes vyšší obsah alkoholu jsme ho ani náznakem necítili, což je velké plus. Chuťově šlo o vyvážené hořké IPA pivo s osvěžujícím koncem.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

8Wired 10° Mandarin Hippy Berliner Weisse

Země původu: Nový Zéland
Cena: 179 Kč za 0,44 l
Hodnocení: 8,5/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

S novozélandským 8Wired pivem se dostáváme k produktům, které vřele doporučujeme ochutnat. Pěna 10° Mandarin Hippy Berliner Weisse držela výjimečně dobře a nespadla ani po opakovaném upíjení. Díky krásné citrusové vůni s nádechem mandarinek bychom v něm mohli mít nos strčený celý den.

Doporučeno
Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu Test černých piv ze supermarketu: Světově oceněné z Čech zklamalo, neznámé překvapilo. Našli jsme i lahev s 10,5 % alkoholu 13. března 2024 8:00

Pivo chutnalo jemně kysele, a přestože nejsme fanoušky Sour/Berliner Weisse, nás tato novozélandská osvěžující lahůdka velmi potěšila. Svou nižší stupňovitostí jde v podstatě o jakousi pivní limonádu vhodnou pro horké letní dny. Od její konzumace ale někoho může odradit poměrně vysoká cena.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Brewski-Friends 23° Smooth Ride DDH DIPA

Země původu: Švédsko
Cena: 149 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 8,5/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Extrémně silná švédská Double IPA byla jediným pivem, které nemělo ani náznak pěny. Kdo by ovšem čekal pěnu od něčeho, co vzhledem a chutí připomíná svým způsobem více džus než pivo? Brewski-Friends 23° Smooth Ride DDH DIPA má plnohodnotné citrusové aroma se závany pomeranče.

Chuťově se nachází někde mezi hořkým džusem s příchutí manga a pivem. Rozhodně se jedná o nejoriginálnější produkt z našeho zahraničního výběru, který by měl povinně ochutnat každý fanoušek craftových experimentů. Je možné, že jsi něco takového ještě nikdy nepil.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Birra-del-Borgo 15° ReAle Extra IPA

Země původu: Itálie
Cena: 105 Kč za 0,33 l
Hodnocení: 9/10
Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pomyslným vítězem (i když se nejedná o žebříček) se stalo italské pivo značky Birra-del-Borgo. Její pivo 15° ReAle Extra IPA mělo sice slabší, ale jen velmi pomalu padající pěnu. Pronikavá vůně chmele byla jednou z nejvýraznějších, jaké jsme během dne cítili. Při prvním doušku jsme měli na jazyku ovoce a přiměřeně hořká koncovka opravdu skvěle padla. 15° ReAle Extra IPA je vynikající volbou pro každého nadšence pivního stylu IPA/APA. Nezklame.

Pivo
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Domů
Sdílet
Diskuse