- produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
- sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
- násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
Pivo pijeme už očima, nejdůležitější je dobře připravené sklo.
Jak správně načepovat pivo, aby chutnalo přesně tak, jak má? Kristýna Korábová z restaurace Milenium, národní vítězka v čepování Stella Artois, i Rudolf Schaffer, světový mistr v téže disciplíně a brewmaster Pivovarů Staropramen, o tom vědí své.
Profesionálové v čepování změřili síly
Kristýna si vítězství v čepování vybojovala ve finále soutěže Perfect Serve Stella Artois, kde Ruda zasedl jako jeden z porotců. Na slavnostním finále, které se uskutečnilo v pražském Palace Hall Jilská, změřilo síly deset nejlepších výčepních Stella Artois z provozoven napříč Českem. „Smyslem soutěže je nejen dát příležitost talentovaným výčepním, ale také ukázat, jak je kvalitní péče o pivo důležitá pro celkový zážitek zákazníka,“ uvedla Customer Marketing On Trade Manager Michaela Kučerová ze společnosti Pivovary Staropramen.
Po prvním kole z původních deseti postoupilo pět nejlepších, z nichž porota vybrala absolutní vítězku, Kristýnu Korábovou z Liberce. „Od začátku nás upoutala svým odhodláním a profesionálním přístupem. Perfektně dodržovala celý rituál, který k čepování Stella Artois patří,“ říká brewmaster z Pivovarů Staropramen Rudolf Schaffer.
Proč je čepování taková věda? Vyžaduje speciální rituál
Speciální čepovací rituál spojený s pivem Stella Artois má celkem pět kroků. Začíná řádnou přípravou sklenice. Dále se tzv. obětuje kapka piva – zbytek z trubek, který by mohl pokazit chuť. Následuje čepování, při němž vznikne krémová pěna. Ta musí trochu přetékat, aby mohl přijít specifický krok, seříznutí přebytečné pěny souvislým pohybem nože. Proces uzavírá servírování piva. „Takto to vypadá složitě, ale ve skutečnosti to žádná velká věda není, pokud dodržíte jasně daná pravidla. Nejčastější chyba, kterou lidé při čepování piva například u sebe doma nebo v garáži dělají, je, že nemají správně ošetřené sklo – že jejich sklenice není mokrá, čistá a dostatečně vychlazená,” popisuje Kristýna Korábová.
Dobře načepované pivo se podle ní pozná podle toho, zda se na skle drží bublinky. „Pokud ano, je to známka toho, že na skle ulpívá špína. Podle toho kvalitu načepovaného piva hned poznáte, aniž byste ho museli složitěji zkoumat,” uvádí. Že je možné pivo posoudit téměř na první pohled, souhlasí i Rudolf Schaffer: „S oblibou říkám, že pivo pijeme už očima. Když je sklenice správně vychlazená, orosí se. Pěna musí být krémová, nesmí obsahovat sebemenší bublinky,“ dodává.

Češi jako světoví pivní mistři
Kristýnu po vítězství čeká cesta do kolébky Stella Artois, belgického Leuvenu, kde Ruda na posledním mezinárodním čepovacím klání získal titul světového mistra. Druhé místo obsadila loňská vítězka českého národního finále, Kristýna Michálková. „Naše umístění vypovídá samo za sebe. Samozřejmě svou roli sehrálo i štěstí, ale troufám si říct, že to může být důkazem toho, jak dobře si my Češi v pivu stojíme v kontextu světové konkurence. Pivní kultura patří k českému národu již odnepaměti a právem se naše piva řadí k nejlepším na světě. Věřím, že nejinak tomu je i s výčepními,” říká Rudolf.
Perfect serve: pivo a tenis
Národní kolo soutěže Perfect Serve Stella Artois letos neproběhlo poprvé. Uskutečnilo se již dříve pod názvem Draught Master Stella Artois, naposledy v roce 2023. Vloni sládci ze společnosti Pivovary Staropramen školili výčepní, aby do dalšího ročníku nastoupili co nejpřipravenější. Novým názvem Perfect Serve soutěž odkazuje na partnerství značky Stella Artois s tenisovým turnajem Wimbledon. Perfektní podání může rozhodnout o zápasu, stejně jako o kvalitě zážitku z piva rozhoduje perfektní serve – celý proces od přípravy sklenice, přes načepování až po naservírování.