Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Samsung.
12. prosince 2022 14:30
Čas čtení 3:12
Sponzorovaný obsah

Nedostatek spánku způsobuje obezitu i kardiovaskulární nemoci. Udělej si kurz od Samsungu a spi lépe díky radám předních odborníků

Nedostatek spánku způsobuje obezitu i kardiovaskulární nemoci. Udělej si kurz od Samsungu a spi lépe díky radám předních odborníků
Zdroj: Unsplash/bruce mars/volně k užití
TECH KVALITA SPÁNKU ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Petr Ludwig, Brain We Are a další odborníci v 8 lekcích radí, jak na lepší spánek.

Nedostatek spánku je problém, který trápí až čtyři pětiny populace, a důsledkem životního stylu plného stresu se počet lidí trpících spánkovou deprivací stále zvyšuje. Spánek ovlivňuje mnohé procesy v těle, čímž má vliv například na stabilitu hormonů a na to, jestli člověk hubne či přibírá. Lidé, kteří spí méně než 6 hodin denně, se mohou potýkat i s vážnými zdravotními a duševními problémy. Ovlivnit kvalitu spánku a tím i kvalitu svého života přitom není tolik náročné, je k tomu potřeba jen změnit pár každodenních návyků. 

Pro všechny, kteří chtějí zlepšit spánek, vznikl kurz s názvem Vyspi se na to, který připravil Samsung ve spolupráci s předními českými a slovenskými experty na spánek, biohacking a zdravý životní styl. Nejenže se díky němu naučíš, jak dosáhnout toho, aby měl tvůj spánek potřebné účinky, ale také můžeš vyhrát chytré hodinky Galaxy Watch5, které ti tvé zdraví pomohou pohlídat.

samsung, vyspi se na to
Zdroj: Samsung

Proč a jak dlouho potřebujeme spát

Pravděpodobně víš, že když se třeba jen jednu noc dobře nevyspíš, máš celý den málo energie a podráždí tě i sebemenší drobnost. Představ si, co se odehrává v těle člověka, který má nedostatek spánku dlouhodobě. Podráždění se mění ve vyčerpání a problémy se soustředěním. Dochází také ke zvýšení rizika vzniku různých nemocí. „Pokud trpíme spánkovou deprivací, tak máme oslabený imunitní systém, výrazně vyšší riziko vzniku rakoviny, Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění, obezity i depresí,“ upozorňuje na možné důsledky špatných spánkových návyků analytik a obsahový garant kurzu Vyspi se na to, Petr Ludwig.

Jedním z důsledků spánkové deprivace je například i tloustnutí, což je důsledkem snížené produkce vybraných hormonů i nižší hladiny hormonu leptinu, který reguluje příjem a výdej energie a ovlivňuje také chuť k jídlu. Proto když se málo vyspíš, máš velkou chuť na sladké. 

samsung, petr ludwig
Zdroj: Samsung

Vědci už léta zkoumají, jaká délka spánku je pro lidi optimální. Společnost Sleep Foundation uvádí, že teenageři ve věku od 14 do 17 let by měli spát minimálně 8 až 10 hodin a lidé od 18 do 64 let ideálně 7 až 9 hodin. Rozmezí napovídá, že délka spánku je u každého člověka individuální. Obecně spí ženy déle než muži a lidé s vyšším obsahem tuku v těle spí méně než lidé se zdravou tělesnou hmotností.

Jak se naučit spát lépe

I dlouhý spánek však může být méně kvalitní než kratší. Spánkový cyklus se totiž skládá z pěti fází. Důležité je, abychom prošli každou z nich. První trvá pouze pár minut a je to fáze usínání, kdy ještě zčásti vnímáš dění kolem sebe a často v ní dochází ke svalovým záškubům. V druhé fázi začíná klesat tepová frekvence a tělo se připravuje na spánek. Nejdůležitější je 3. a 4. fáze, kdy tělo regeneruje a doplňuje energii. Poslední tzv. fáze REM je snová fáze. To, že tě budík probudí během ní a přeruší ti sen, způsobuje únavu, kterou cítíš během dne.

spánek
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Jestli je náš spánek nepřerušovaný a projdeme během něj všemi zmíněnými fázemi, záleží na mnoha faktorech. Naštěstí se většina z nich dá poměrně snadno ovlivnit. Pomůže, když si poslední kávu dáš nejpozději ve 4 odpoledne a večer si místo scrollování na sociálních sítích otevřeš tištěnou knížku. Kvalita spánku se dá podpořit i správnou stravou a vhodnými suplementy.

Více se o tom dozvíš v kurzu Vyspi se na to od Samsungu, který byl vytvořený za pomoci předních odborníků na spánek. Propojuje dvě oblasti, které nejvíce pomáhají jak s výzkumem spánku, tak s jeho zlepšováním, a to vědu a chytré technologie.

Petr Ludwig, dvojice Brain We Are, Veronika Allister, Zuzana Guzmická, Tomáš Eichler a Tomáš Baránek v 8 poutavých videích vysvětlují vše kolem spánku – jaký vliv na něj má světlo či strava i co je cirkadiánní rytmus. Osvětlí také základní principy biohackingu a mnohá další zajímavá témata. Podrobný obsah kurzu najdeš na www.vyspisenato.cz.

více o kurzu
samsung, vyspi se na to
Zdroj: Samsung

Vyhraj chytré hodinky Galaxy Watch5

Velkou motivací k absolvování kurzu je kromě zlepšení zdraví také možnost vyhrát chytré hodinky Galaxy Watch5 od Samsungu. Hodinky během dne i v noci detailně monitorují tvou fyzickou aktivitu i tělesné hodnoty, čímž ti budou pomáhat na cestě ke zdraví i měsíce po absolvování kurzu, až některé informace postupně zapomeneš.

Do slosování se zařadíš automaticky poté, co absolvuješ lekci a odpovíš na kontrolní otázku. S každou další splněnou lekcí získáš jeden dílek baterky, který tě posune k výhře o něco blíž. Nezáleží na tom, v jakém pořadí si lekce pustíš, tvým cílem je postupně splnit všechny a dobít celou baterku. Každý, kdo kurz úspěšně dokončí, obdrží diplom Spánkového experta a malou pozornost. Podmínkou pro zapojení se do soutěže je zvládnout všechny kurzy do 23. prosince 2022.

samsung, vyspi se na to
Zdroj: Samsung

Nauč se díky kurzu od Samsungu přes den i v noci fungovat tak, aby tvoje tělo mohlo regenerovat a mělo dostatek energie na všechny aktivity. Díky chytrým hodinkám Samsung Galaxy Watch5 budeš mít své zdravotní záznamy přehledně k dispozici, kdykoliv je budeš potřebovat, takže můžeš sledovat, jak ti nové návyky pomáhají zlepšovat zdraví i život.

Domů
Sdílet
Diskuse