Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2022 17:00
Čas čtení 3:12
Ema Stanovská

Těchto 12 potravin raději neskladuj v ledničce, může jim to uškodit

Těchto 12 potravin raději neskladuj v ledničce, může jim to uškodit
Zdroj: Pexels/Nadi Lindsay
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Z okurek se může stát rozmočená kaše, čokoládě způsobíš teplotní šok.

Některé potraviny dáváme do chladničky automaticky, ale často si tím více škodíme, než pomáháme. Chlad není vždy zárukou, že potravina déle vydrží. Právě naopak, kombinace nízkých teplot a vlhkosti může i ten nejchutnější plod proměnit v nejedlou hmotu. Přinášíme ti seznam potravin, na které by sis měl*a dát zvlášť pozor.

Banány

Banány potřebují pokojovou teplotu (15 až 20 °C), a to ze dvou důvodů: teplo jim pomáhá dozrát v případě, že je koupíš ještě zelené, a světlo a vzduch zase pomohou zpomalit jejich rozklad. V chladničce může jejich slupka zčernat. Pokud potřebuješ, aby rychle dozrály, umísti je do vzduchotěsného sáčku.

Rajčata

Chlad dokáže podle studie vědců z Floridské univerzity drasticky změnit strukturu a chuť rajčat tím, že jim způsobí šok a doslova změní jejich genetiku. Pro rajčata je nejlepším místem pro skladování například kuchyňská linka či stůl. Měla by být při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního záření.

paradajka
Zdroj: Unsplash.com

Čokoláda

Lednička může čokoládě způsobit teplotní šok, při kterém se kakaové máslo destabilizuje, a na čokoládě se může objevit vrstva drobných bílých krystalků. Expert na čokoládu Karol Stýblo pro Refresher nedávno řekl, že čokoláda by se měla podávat při pokojové teplotě a nejlépe chutná tehdy, když je polotekutá.

Chléb

Pečivo se v chladu rychle vysuší. Pokud máš rád křupavou kůrku a vláčný střed, chléb skladuj v chlebníku nebo jej dobře izoluj od vzduchu. V případě, že ho nestíháš sníst, ho nakrájej na plátky a ulož do mrazničky.

Cibule

Pokud není cibule rozkrojená, měla by jít do spíže. V chladničce je tato zelenina vystavena chladnému a vlhkému prostředí, což může podle portálu Tasting Table způsobit předčasnou plesnivost, měkkost a zápach. V suché skříňce nebo sklepě vydrží cibule i dva až tři měsíce. Do chladničky patří jen cibule, kterou nezpracuješ celou najednou –⁠ takovou bys ale měl*a zkonzumovat co nejdříve.

cibuľa
Zdroj: Unsplash.com

Salátové okurky

Přestože většina lidí skladuje okurky v ledničce, tato zelenina ve skutečnosti chladné a vlhké prostředí moc nemusí. Z nesprávně uskladněných okurek se může rychle stát rozmočená „kaše“. Okurku vždy nejprve pořádně usuš a poté ji vlož do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby –⁠ čerstvá zůstane přibližně týden. Okurky nakrájené na plátky je nejlepší skladovat ve vodě. Pokud však chceš okurku skladovat v chladničce, uchovávej ji buď v zásuvce, nebo ve dveřích, ne příliš hluboko, aby nezmrzla.

Káva

Kávová zrna určitě nevydrží déle, když je uložíš do chladničky nebo mrazničky. Právě naopak. Káva nesnáší vlhkost, světlo a teplotní výkyvy. V chladničce může „nasát“ pachy z ostatních jídel, otevírání mrazničky zase přinese dramatické změny teploty, které mohou způsobit nechtěnou kondenzaci zrn. Ideální je uchovávat ji v uzavřené nádobě ve spíži mimo dosah slunečního světla.

Vajíčkové dilema

Mnoho lidí skladuje vejce mimo chladničku. To ve skutečnosti není tak nesprávné, jak se může na první pohled zdát. V USA se vejce sterilizují, aby se zabily bakterie, což oslabuje i jejich skořápku, a tak se musí skladovat v chladu. V Evropské unii se ovšem nesterilizují, skořepina je tedy dostatečnou bariérou a chlazení pod pět stupňů se považuje za zbytečné.

Česnek

Několik studií prokázalo, že v chladničce česnek vyklíčí dvakrát rychleji než při pokojové teplotě. Naklíčený česnek je sice bezpečný ke konzumaci, ale má příliš hořkou chuť. Celá hlávka česneku vydrží v komoře dlouho, jednotlivé stroužky však rychle zoxidují a už po pár dnech nechutnají dobře. Česnek má rád „průvan“ –⁠ abys snížil riziko vzniku plísní, skladuj ho v síťovém sáčku.

Broskve, třešně a nektarinky

Tyto peckové plody bys neměl chladit z podobného důvodu jako rajčata –⁠ chlad může změnit jejich chuť a strukturu. Tyto letní lahůdky nejlépe dozrávají, když je necháš na kuchyňské lince. Některému peckovému ovoci, jako například třešním, nedělá dobře vlhkost –⁠ umyj je proto vždy až těsně před konzumací.

Máslo

Uložit máslo do chladničky je pro většinu lidí zcela automatická věc. Zřejmě však netušíš, že máslo můžeš ve skutečnosti skladovat při pokojové teplotě, a to dokonce i několik dní v kuse. Díky tomu nemusíš před konzumací čekat, až změkne.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Důvodem je, že máslo, které koupíš v obchodě, již obvykle prošlo pasterizací. Navíc díky jeho vysokému obsahu tuku (80 %) a nízkému obsahu vody je nepravděpodobné, že by jej v teple napadly patogeny. Dávej si ale pozor na zežloutlé máslo a nedávej ho na přímé sluneční světlo a vzduch.

maslo
Zdroj: Unsplash.com

Ořechy

Mandle, kešu ořechy či pistácie mohou podle portálu Delish ztratit působením chladu svoji lahodnou chuť. Skladuj je v uzavíratelné nádobě na místě, kde není příliš teplo ani příliš zima. Pokud potřebuješ, aby vydržely déle než měsíc, můžeš je umístit do mrazničky.

Konzervovaná zelenina

Pokud zavařované okurky nekontaminuješ špinavou lžící, konzervační látky v nádobě by měly produkt udržet v dobrém stavu i mimo chladničku. Ušetříš tak spoustu prostoru. Určitě však nezapomeň zkontrolovat datum spotřeby. Do ledničky dej pro jistotu doma nakládanou či fermentovanou zeleninu.

Sójová omáčka

Jelikož je sójová omáčka chráněna fermentací a vysokým obsahem soli, nezkazí se, a tak ji není třeba skladovat v chladu. Po otevření vydrží v dobrém stavu i dva či tři roky.

Domů
Sdílet
Diskuse