Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2022 18:39
Čas čtení 1:09
Ilona Hobzová

Mohl Jack v Titanicu přežít? James Cameron má prý vědecké důkazy, že ne

Mohl Jack v Titanicu přežít? James Cameron má prý vědecké důkazy, že ne
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY JAMES CAMERON ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vysvětlení se objeví v pořadu na National Geographic. V únoru 2023 pak půjde do kin remasterovaná verze Titanicu.

Režisér velkofilmu Titanic James Cameron v rozhovoru pro kanadský Toronto Sun uvedl, že si nechal vypracovat vědeckou analýzu dokazující to, že postava Jacka nemohla v žádném případě na plovoucích dveřích přežít. Cameron dvacet pět let vysvětloval, že hrdina v podání Leonarda DiCapria musel umřít z uměleckých důvodů, nyní má prý i vědecký důkaz.

Vědecké důkazy předloží ve speciálním pořadu

Zatímco Rose v podání Kate Winslet přežije potopení lodi Titanic na plovoucích dveřích, Jack umírá na podchlazení v ledovém oceánu. Kus nábytku by totiž oba neunesl. Tato scéna je už roky předmětem diskuzí. V roce 2013 se jí věnovali i Jamie Hyneman a Adam Savage v pořadu Bořiči mýtů. Podle nich byla Jackova smrt zbytečná a mohl přežít, kdyby pod dveře přivázal Roseinu záchrannou vestu, která by je oba nadnášela. 

Že Jack mohl přežít, si myslela i Kate Winslet. „Myslím, že se na ten kousek dveří opravdu mohl vejít,“ řekla v roce 2016. 

James Cameron už dříve tvrzení pořadu Bořiči mýtů zpochybnil, nyní prý bude mít i vědecký důkaz. „Provedli jsme důkladnou forenzní analýzu s odborníkem na podchlazení. Reprodukovali jsme filmové dveře, sehnali kaskadéry se stejnou tělesnou hmotností, jako měli Kate a Leo. Dali jsme jim senzory a různými metodami jsme testovali, zda by mohli přežít oba. Všechny závěry vedly k tomu, že mohl přežít jen jeden z nich,“ řekl Cameron. S výsledky studie se budou moci lidé seznámit v plánovaném pořadu, který uvede National Geographic.

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Podle Camerona musel Jack zemřít i bez ohledu na vědecké důkazy. „Je to jako Romeo a Julie. Je to příběh o lásce, oběti a smrtelnosti. Láska se měří obětí,“ nechal se slyšet režisér. Remasterovaná verze megahitu z roku 1997, který získal jedenáct Oscarů včetně toho pro nejlepší film, půjde do kin v únoru příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse