Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
26. prosince 2022 11:24
Čas čtení 0:55

Po pádu laviny v Rakousku jsou zranění čtyři lidé. Policie nikoho dalšího nepohřešuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Po pádu laviny v Rakousku jsou zranění čtyři lidé. Policie nikoho dalšího nepohřešuje
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

V neděli odpoledne došlo v Rakousku k pádu laviny. Podle původních zpráv měla zasáhnout deset osob. Nakonec se ukázalo, že pouze zranila čtyři osoby.

Při pádu laviny, která v neděli zasypala lyžařské sjezdovky na západě Rakouska, utrpěli zranění čtyři lidé; stav jednoho z nich je vážný. Pohřešovaný by podle dostupných informací neměl být už nikdo, uvedla to v pondělí brzy ráno policie spolkové země Vorarlbersko. TASR převzala zprávu z agentury DPA.

Záchranné složky původně počítaly s tím, že se na sjezdovce, kterou v neděli pohřbily masy sněhu, mohlo nacházet celkem deset lyžařů, čemuž napovídalo i video natočené jedním z návštěvníků.

Lavina začala padat kolem třetí hodiny odpoledne na 2700 metrů vysokém štítu Trittkopf mezi obcemi Zürs a Lech am Arlberg v Alpách. Lavinový sníh dosáhl až na nedaleké lyžařské sjezdovky.

Lavinové nebezpečí bylo vysoké

Lavina se spustila po několika dnech sněžení ve vysokohorské oblasti a v neobvykle teplém počasí, netypickém pro první svátek vánoční. Podle místní horské služby bylo nebezpečí pádu lavin „vysoké“. Služba pro vydávání výstrah před lavinami už předem varovala, že v neděli bude značně vysoké lavinové nebezpečí.

1. února 2024 9:51 Čas čtení 0:55 KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy

Úřady uvedly, že jednu osobu dokázali záchranáři rychle vysvobodit. Na masách sněhu byly také rozmístěny reflektory, aby mohlo pátrání pokračovat i po setmění, a k hledání pohřešovaných byli využiti i cvičení psi.

Z bezpečnostních důvodů se v průběhu pondělí ještě uskuteční prohledání oblasti s cílem definitivního objasnění, píše DPA. Úřady ale již nikoho nepohřešují.

Domů
Sdílet
Diskuse