Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 8:58
Čas čtení 1:30

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern rezignovala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Novozélandská premiérka Jacinda Ardern rezignovala
Zdroj: TASR/AP

Jacinda Ardern odejde z postu novozélandské premiérky nejpozději 7. února. K vykonávání této práce již podle svých slov nemá dostatečnou kapacitu.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern ve čtvrtek překvapivě oznámila, že odstupuje. Svou rezignaci ohlásila na výročním zasedání předsednictva své liberální Novozélandské strany práce. Jako důvod uvedla, že k vykonávání této práce již nemá dostatečnou kapacitu. Informovala o tom britská stanice BBC a deník The Guardian

Ardern popsala, jak si šest náročných let v této práci vybralo daň. „Odcházím, protože takto privilegovaný úkol s sebou nese zodpovědnost. Odpovědností je vědět, kdy jste tou správnou osobou na vedení (země) a kdy ne. Vím, co tato práce vyžaduje, a už nemám dostatečnou kapacitu k tomu, abych ji dělala dobře,“ řekla Ardern. Objasnila, že už v létě přemýšlela nad tím, zda má dostatek energie na to, aby ve své funkci pokračovala, a nakonec dospěla k tomu, že ne.

Ve funkci předsedkyně vlády podle vlastních slov skončí nejpozději 7. února. O znovuzvolení se už následně ucházet nebude. Parlamentní volby se na Novém Zélandu mají konat 14. října. 

Milovaná i nenáviděná

Jak informovala britská stanice BBC, světoví vůdci ji v nelehkém rozhodnutí podpořili. Například australský premiér Anthony Albanese popsal Ardern jako vůdkyni intelektu, síly a empatie, kanadský vůdce Justin Trudeau zase uvedl, že udělala pro svět „nezměřitelný“ rozdíl.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Novinářka Joyce Karam ze zpravodajského webu AI-Monitor vyzdvihovala na Twitteru Jacindu Ardern za její boje proti změně klimatu, vedení Nového Zélandu během pandemie koronaviru nebo během teroristického útoku na mešity v Christchurchi. „Vědět, kdy jít, se stává nedostatkovou politickou kvalitou i v demokraciích…“ napsala v příspěvku.

Ardern byla do funkce premiérky zvolena v roce 2017 a ve věku 37 let se stala nejmladší premiérkou na světě. V čele novozélandské vlády se angažovala nejen v oblasti změny klimatu, ale také sociálního bydlení a snižování dětské chudoby. Svou zemi Ardern úspěšně vedla i během výbuchu novozélandského ostrovního vulkánu White Island nebo pandemie koronaviru.

Její popularita v Novém Zélandu ale v posledních měsících klesala. Ardern byla dříve konfrontována za krizi životních nákladů, národní obavy z kriminality a množství nevyřízených předvolebních slibů, které během pandemie odložila.

Domů
Sdílet
Diskuse