Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. ledna 2023 14:23
Čas čtení 2:08

Poslední prezidentská debata nic nového nepřinesla. Kandidáti řešili mír, Green Deal a angličtinu bývalých ministryň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslední prezidentská debata nic nového nepřinesla. Kandidáti řešili mír, Green Deal a angličtinu bývalých ministryň
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/Getty Images/Sean Gallup

Prezidentští kandidáti se naposledy střetli v debatě Českého rozhlasu.

Těsně před otevřením volebních místností proběhla na Českém rozhlase poslední debata Petra Pavla a Andreje Babiše. Prezidentští kandidáti v ní s moderátorem probírali ekonomickou situaci, válku na Ukrajině, činnost vlády nebo Green Deal. Řeč přišla i na knihy nebo inspirativní osobnosti.

Jako volba Karla IV., řekl Babiš k atmosféře

„Já už se těším, že to konečně skončí. Vypadá to, jako kdybychom volili Karla IV. Společnost je bohužel rozdělená od přímé volby v roce 2013,“uvedl v úvodu debaty Babiš k tomu, jak moc třaskavé období bylo mezi prvním a druhým kolem volby.

Na co by se oba kandidáti těšili, kdyby se stali hlavou státu? Petr Pavel na spolupráci. „Prezident není od toho, aby velel a řídil stát, ale dával lidi dohromady a usnadňoval spolupráci. To mě vždycky bavilo, přestože to není lehká věc,“ řekl. Jeho protikandidát by se těšil na ekonomickou diplomacii.

Babiš se následně znovu obul do vlády, kterou podle něj neřídí premiér Petr Fiala (ODS), ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Opět také zmínil jméno náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky: „Paní Černochová stále mluví o válce, takže bych jí zavolal a řekl bych: ‚Řekněte Řehkovi, ať už nestraší lidi, nemluví o mobilizaci,‘ “ sdělil. Sám by prý jako prezident navrhl na místo Pavla. Podle toho ale taková varianta nepřipadá v úvahu. 

Babiš: Hubáčková neuměla anglicky. Schillerová taky ne, pobavil Pavel

Opět přišla řeč i na mírový summit, který by Babiš podle svých slov uspořádal a pokusil by se tak o ukončení války. Pavel prý říká, že na podobné jednání jsme malý národ. „Já jsem jenom řekl, že za prvé v tuto dobu pro mírová jednání s Ruskem nejsou vytvořeny ani ty základní podmínky a že tedy nikdo s Ruskem tuto dobu ani nebude jednat, protože Rusko a prezidenta Putina označujeme za válečné zločince,“ ohradil se Pavel.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Jedním z témat byl znovu i Green Deal. Podle Babiše zaniknou miliony pracovních pozic „jenom pokud dovolíme realizovat šílený Green Deal“. Expremiér označil prvního místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse za zeleného šílence a Green Deal podle něj zničí evropský průmysl. „Předsednictví dopadlo absolutní katastrofou. Hubáčková, která se nedomluvila anglicky, potom brečela. (...) Byla taková hodná, ale neuměla anglicky,“ uvedl Babiš na adresu bývalé ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové. „Ona paní Schillerová taky moc ne,“ rýpl si do bývalé ministryně financí za hnutí ANO Pavel.

Podle vítěze prvního kola se Green Deal často zbytečně démonizuje. „Mnoho lidí vlastně ani nezná obsah, ale ví, že to je špatně, právě proto, že neustále slyší, že to je špatné, že to je strašidlo. Ale když se s nimi začnete bavit o tom, že to v podstatě znamená soubor opatření na ochranu životního prostředí, tak velká část z nich se s tím ztotožní, protože chápe, že musíme životní prostředí chránit,“ myslí si.

V závěrečných minutách se řešil třeba život v regionech nebo podpora kultury. Moderátor Jan Pokorný se kandidátů zeptal na české spisovatele. „Mně se zase smáli, když jsem řekl Hovory s TGM. Karel Čapek. Ale já jsem se díval na ten film. Tam Masaryka hraje Huba,“ uvedl Babiš. Kromě Masaryka prý obdivuje Tomáše a Jana Antonína Baťovy. Petr Pavel naposledy četl Žižku od Čorneje a knihu od profesora Miroslava Bárty.

Na závěr oba kandidáti řekli, že pokud prohrají, svého protikandidáta coby vítěze voleb uznají. 

Domů
Sdílet
Diskuse