Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2023 16:26
Čas čtení 1:27
Tereza Šnajdrová

Sam Smith o transfobii: Na ulici na mě pokřikují čím dál častěji

Sam Smith o transfobii: Na ulici na mě pokřikují čím dál častěji
Zdroj: Flickr/Freya Goossens/volně k použití
HUDBA LGBTQ+ LIDÉ NEBINÁRNÍ OSOBY TRANSGENDER OSOBY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Britský zpěvák Sam Smith promluvili o transfobii ve Velké Británii a urážkách, kterým čelí téměř každý den.

Sam Smith, kteří stojí za hity Stay With Me, I'm Not The Only One nebo Too Good At Goodbyes, promluvili o transfobii ve Velké Británii. V rozhovoru pro Apple Music uvedli, že na ulici čelí urážkám a pokřikům víc než kdy dříve, ale v osobním životě jsou spokojení a šťastní, píše NME.

Sam Smith jsou nebinární, preferují zájmena they/them, proto v našem článku používáme český ekvivalent „oni“.
Doporučeno
ČHMÚ varuje: V Česku udeří silný vítr a hrozí sněhové závěje. Kde platí vysoký stupeň nebezpečí? ČHMÚ varuje: V Česku udeří silný vítr a hrozí sněhové závěje. Kde platí vysoký stupeň nebezpečí? 29. ledna 2023 13:12

Sam Smith vydali v pátek 27. ledna nové album Gloria, se kterým zamířili za moderátorem Zanem Lowem do Apple Music. Společně se pak bavili o nové desce, připravované tour, ale také o duševním zdraví. 

sam smith
Zdroj: Flickr/Kmeron/volně k užití

Sam Smith v roce 2017 poprvé promluvili o své transsexualitě a v roce 2019 se začali identifikovat jako nebinární. V rozhovoru pro Apple Music pak popsali, jak se změnil jejich život od coming outu. „Mám vlastně dvě strany: můj osobní život a pak můj veřejný život. A v mém osobním životě není jediné negativum. Moje rodina se mnou komunikuje ještě lepším způsobem a zlepšil se i můj milostný život. Cítíme se milováni,“ popsali Sam Smith. 

Zároveň však uvedli, že na veřejnosti často čelí urážkám a nepříjemným pokřikům. „Jediná negativa a boje v mém životě se týkají mého veřejného života a mé práce. Množství nenávisti a sra*ek, které se na mě valilo, bylo vyčerpávající. Opravdu to bylo těžké,“ uvedli. „Lidé si neuvědomují, že v případě trans nebinárních lidí ve Velké Británii často dochází k útokům na ulici. Třeba my jsme na ulici často zneužíváni, slovně, víc než kdy dříve,“ dodali. 

Transfobie ve Velké Británii je podle Sama Smitha systémový problém. „Pokud se to děje mně, slavné popové hvězdě, dokážete si představit, jak se cítí ostatní queer děti? Je smutné, že se píše rok 2023 a pořád se to děje. Je to vyčerpávající,“ uzavřeli Smith. 

Z průzkumu vědeckého týmu vedeného Anke Lipinsky pro evropský projekt UniSAFE vyplývá, že na 62 % osob žijících v Evropě se někdy setkalo s násilím z důvodu svého pohlaví či genderové identity. Do průzkumu byla zapojená i Česká republika. 

„Je dobré být pozorný ke svému okolí, všímat si toho, jak se kdo cítí, a ve chvíli, kdy jsme svědky ubližujícího chování, se ohradit,“ poradila čtenářům a čtenářkám Refresheru Anna Schubertová z iniciativy Nahlas.
Domů
Sdílet
Diskuse