Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 15:19
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

Ve Vlámsku stoupá počet lidí s proděravělou nosní přepážkou, důvodem je kokain

Ve Vlámsku stoupá počet lidí s proděravělou nosní přepážkou, důvodem je kokain
Zdroj: Flickr/Marco Verch Professional/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI DROGY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tamní ordinace se plní lidmi, kteří mají kvůli většímu užívání kokainu problémy s nosní přepážkou.

Ve Vlámském regionu v Belgii zaznamenávají lékaři zvyšující se počet lidí, kteří mají v důsledku užívání kokainu problémy s narušením či protržením nosní přepážky. Při velmi častém užívání této drogy může docházet k odumírání části nosu, v krajních případech i k jeho amputaci. 

Řešení je jediné, přestat užívat kokain 

„Před dvaceti lety jsme takové případy téměř nezaznamenávali, dnes k nám s těmito problémy chodí několik pacientů týdně,“ uvedl pro belgickou televizi VRT Peter Hellings, otolaryngolog z univerzitní nemocnice v Lovani. Přesná čísla nejsou podle lékaře k dispozici, počet pacientů stěžujících si na problémy s nosem prý ale prudce vzrostl, a to napříč všemi společenskými vrstvami. „Domníváme se, že ve dvou třetinách případů je to způsobeno užíváním kokainu,“ doplnil Thibaut Van Zele z univerzitní nemocnice v Gentu.

Podle mezinárodních výzkumů trpí protržením nosní přepážky pět procent uživatelů kokainu. „Kokain je látka, která vede k silnému stažení cév. Přepážka mezi nosními dírkami je na snížený průtok krve citlivá. Když člověk několikrát užije kokain, začne překážka odumírat, což může následně vést k protržení,“ vysvětlil Van Zele.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle odborníků je jediná cesta, jak takové problémy (a mnohé další, například krvácení z nosu nebo bolestivé infekce) zastavit. Přestat užívat kokain. „Léky v tomto případě mnoho nezmůžou. Pokud pacienti přestanou kokain užívat, můžeme po několika měsících až jednom roce zjistit, zda můžeme protržení nosní přepážky uzavřít dostupnou tkání z nosu nebo protézou,“ říká Van Zele. Dodává ale, že ne vždy je to možné.

Záleží totiž na tom, jak je poškození rozsáhlé. Někdy lékaři nemají jinou možnost a nos musí amputovat. „Někdy tkáň odumírá do té míry, že je to vidět i zvenku, někteří si zkrátka odšňupou špičku nosu. V takových případech nezbývá nic jiného než amputace,“ doplňuje Hellings.

Dlouhodobé užívání kokainu je spjato s nechutenstvím, nespavostí, výrazným hubnutím, svalovými záchvaty a křečemi, úzkostí a vznikem výrazné psychické závislosti (nedochází ke zvyšování dávek, ale droga je užívána častěji). Hrozí zde snadné předávkování, hyperaktivita, chaotické uvažování a jednání jedince, pocity pronásledování (paranoia), agresivita, halucinace, poruchy paměti. Užívání kokainu může vést ke smrti v důsledku selhání dýchacího systému, mrtvici, krvácení do mozku nebo infarktu.
Zpět
Sdílet
Diskuse