Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 v 15:19
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

Ve Vlámsku stoupá počet lidí s proděravělou nosní přepážkou, důvodem je kokain

Ve Vlámsku stoupá počet lidí s proděravělou nosní přepážkou, důvodem je kokain
Zdroj: Flickr/Marco Verch Professional/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI DROGY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tamní ordinace se plní lidmi, kteří mají kvůli většímu užívání kokainu problémy s nosní přepážkou.

Ve Vlámském regionu v Belgii zaznamenávají lékaři zvyšující se počet lidí, kteří mají v důsledku užívání kokainu problémy s narušením či protržením nosní přepážky. Při velmi častém užívání této drogy může docházet k odumírání části nosu, v krajních případech i k jeho amputaci. 

Řešení je jediné, přestat užívat kokain 

„Před dvaceti lety jsme takové případy téměř nezaznamenávali, dnes k nám s těmito problémy chodí několik pacientů týdně,“ uvedl pro belgickou televizi VRT Peter Hellings, otolaryngolog z univerzitní nemocnice v Lovani. Přesná čísla nejsou podle lékaře k dispozici, počet pacientů stěžujících si na problémy s nosem prý ale prudce vzrostl, a to napříč všemi společenskými vrstvami. „Domníváme se, že ve dvou třetinách případů je to způsobeno užíváním kokainu,“ doplnil Thibaut Van Zele z univerzitní nemocnice v Gentu.

Podle mezinárodních výzkumů trpí protržením nosní přepážky pět procent uživatelů kokainu. „Kokain je látka, která vede k silnému stažení cév. Přepážka mezi nosními dírkami je na snížený průtok krve citlivá. Když člověk několikrát užije kokain, začne překážka odumírat, což může následně vést k protržení,“ vysvětlil Van Zele.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Podle odborníků je jediná cesta, jak takové problémy (a mnohé další, například krvácení z nosu nebo bolestivé infekce) zastavit. Přestat užívat kokain. „Léky v tomto případě mnoho nezmůžou. Pokud pacienti přestanou kokain užívat, můžeme po několika měsících až jednom roce zjistit, zda můžeme protržení nosní přepážky uzavřít dostupnou tkání z nosu nebo protézou,“ říká Van Zele. Dodává ale, že ne vždy je to možné.

Záleží totiž na tom, jak je poškození rozsáhlé. Někdy lékaři nemají jinou možnost a nos musí amputovat. „Někdy tkáň odumírá do té míry, že je to vidět i zvenku, někteří si zkrátka odšňupou špičku nosu. V takových případech nezbývá nic jiného než amputace,“ doplňuje Hellings.

Dlouhodobé užívání kokainu je spjato s nechutenstvím, nespavostí, výrazným hubnutím, svalovými záchvaty a křečemi, úzkostí a vznikem výrazné psychické závislosti (nedochází ke zvyšování dávek, ale droga je užívána častěji). Hrozí zde snadné předávkování, hyperaktivita, chaotické uvažování a jednání jedince, pocity pronásledování (paranoia), agresivita, halucinace, poruchy paměti. Užívání kokainu může vést ke smrti v důsledku selhání dýchacího systému, mrtvici, krvácení do mozku nebo infarktu.
Domů
Sdílet
Diskuse