Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
31. ledna 2023 10:08
Čas čtení 0:50

Obědy ve školách se prodraží až o 20 korun. Kterých jídelen se to týká?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obědy ve školách se prodraží až o 20 korun. Kterých jídelen se to týká?
Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

Nová vyhláška MŠMT má školním jídelnám umožnit nakupovat suroviny za vyšší cenové limity.

Vyšší ceny se aktuálně projevují i ve školních jídelnách. V reakci na to vznikla od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vyhláška o školním stravování. Ta má od února umožnit jídelnám nakupovat dál kvalitní suroviny za vyšší cenové limity.

Maximální cena oběda pro žáky ve věku od sedmi do deseti let je 47 korun, o osm korun vyšší než doposud. Limit pro děti od 11 do 14 let je 50 korun namísto 41 korun. Za oběd pro strávníka nad 15 let mohou chtít školní jídelny až 54 korun. Za oběd pro děti do šesti let budou moci jídelny chtít až 36 korun, o šest korun více než dosud.

Důvodem je zdražování potravin

Řada jídelen tento limit využije. Hlouběji do kapsy budou muset od středy sáhnout strávníci menzy Univerzity Palackého v Olomouci, kde zdejší obědy podraží o 20 korun.

Jak informoval také iDNES, v menze Vinařská na Masarykově univerzitě se cena smaženého sýru s polévkou a salátem vyšplhala na 125 korun. S příplatkem musí počítat například také rodiče školáků stravujících se v jídelně Základní a mateřské školy Kořenského v Praze 5.

15. března 2024 13:00 Čas čtení 3:12 Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě

Většina jídelen ale ke zdražení naopak nepřistupuje. Cenu obědů totiž zvedali již od září loňského roku, o čemž jsme tě informovali dříve v samostatném článku. Důvodem zdražování jsou především zvyšující se ceny potravin.

Domů
Sdílet
Diskuse