Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
11. února 2023 17:37
Čas čtení 1:42

VIDEO: Dojemná záchranná akce v Turecku: zpod trosek vytáhli 70letou ženu, přežila více než 100 hodin uvězněná pod cihlami

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Dojemná záchranná akce v Turecku: zpod trosek vytáhli 70letou ženu, přežila více než 100 hodin uvězněná pod cihlami
Zdroj: TASR/AP

Zpod trosek v Turecku zachránili živé lidi i pátý den po zemětřesení.

Po ničivém zemětřesení v Turecku přibývají zprávy o úspěšných záchranných akcích. V tureckém městě Kahramanmaras se záchranářům podařilo zpod zřícenin vytáhnout 70letou ženu. Pod troskami budovy přežila 121 hodin, informuje turecké CNN. Zachráněná žena se jmenuje Menekse Tabak. Podle videa, jež zachycuje její záchranu, ji postupně vysvobozoval tým záchranářů, který na konci tleská a křičí radostí.

Al Jazeera uvádí, že hned po vytažení zpod trosek ženu zakryli dekou a přenesli k sanitce.

Zachránit se podařilo i 47letého Osmana Firata, kterého z trosek vytáhli po více než sto hodinách. Zatímco záchranáři pracovali na jeho vysvobození, Firat citoval z koránu.

Po 129 hodinách vytáhl záchranářský tým z trosek pětičlennou rodinu, a to také v tureckém Nurdagu. Celou dobu přežili uvězněni ve vlastním domě. Záchranáři nejprve vytáhli matku a dceru Havvu a Fatmagul Aslan.

7. února 2023 8:39 Čas čtení 1:04 Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči

Týmu se později podařilo dostat k otci rodiny, který však naléhal, aby nejprve zachránili další dvě jeho děti, dceru Zeynep a syna Saltika Bugra. Nakonec vysvobodili i otce a záchranářský tým radostí skákal a křičel: „Bůh je velký!“ Popisuje Al Jazeera.

V sobotu brzy ráno, pět dní po ničivém zemětřesení, zachránili i čtyři další lidi. Byl mezi nimi 16letý mladík, který byl vysvobozen zpod trosek 119 hodin po zemětřesení, a 70letá žena, kterou zachránili o tři hodiny později. „Jaký je den?“ zeptal se Kamil Can Agas svých tureckých a kyrgyzských zachránců ve městě Kahramanmaras, uvedla televize NTV.

Dalšího živého člověka, Ergina Guzeloglana (36), se podařilo vysvobodit v tureckém městě Antakya.

Celkový počet zachráněných v sobotu se zatím vyšplhal na devět lidí. Ne všechno však skončilo nadějně. Záchranářům se v sobotu brzy ráno podařilo dostat ke 13leté dívce v troskách budovy v provincii Hatay. Zemřela však dříve, než jí mohli lékaři amputovat končetinu a vysvobodit ji, informovaly noviny Hurriyet.

I když odborníci tvrdí, že uvěznění lidé mohou pod troskami přežít týden nebo i více, šance na nalezení dalších přeživších se rychle zmenšují.

Zemětřesení s magnitudou 7,8 zasáhlo oblast poblíž turecko-syrských hranic v pondělí 6. února, kdy lidé ještě spali. Krátce po něm následovaly další silné otřesy země. Jedná se o zemětřesení s největším počtem obětí za posledních více než deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse