Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2023 12:32
Čas čtení 1:20
Kateřina Viková

Japonští vědci změřili, jak moc mají kapybary rády vodní lázně. Podívej se na nejroztomilejší výzkumný diagram

Japonští vědci změřili, jak moc mají kapybary rády vodní lázně. Podívej se na nejroztomilejší výzkumný diagram
Zdroj: Wikimedia commons/Tatsuo Yamashita/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Japonští zoologové podle výrazu tváře kapybar zkoumali, jak moc si užívají horké koupele. Dokonce vyvinuli i speciální stupnici pohodlíčka.

Kapybary jsou největší žijící hlodavci. V posledních letech se těší velké popularitě v zoologických zahradách i na sociálních sítích, a to především v Japonsku. Ale jak s tím souvisí teplé koupele?

Doporučeno
Samice gibona z japonské zoo otěhotněla, přestože v kleci žije sama. Ošetřovatelé konečně zjistili, kdo je otcem Samice gibona z japonské zoo otěhotněla, přestože v kleci žije sama. Ošetřovatelé konečně zjistili, kdo je otcem 11. února 2023 12:46

Vše začalo tak, že si jeden z pracovníků japonské zoo všiml, že kapybary během zimních dní odpočívají v okolí malého bazénku s horkou vodou. A protože zimy v Japonsku mohou být poměrně chladné, rozhodli se pečovatelé těmto zvířatům původem z Jižní Ameriky dopřát teplou lázeň.

Kapybary nepohrdnou horkou koupelí 

Vyšlo najevo, že kapybary horké koupele milují. Ostatně to potvrdil i výzkum japonských vědců, o kterém informoval server ZME Science. Profesor zoologie Tohru Kimura z univerzity v Jamaguči zkoumal chování kapybar při koupelích. 

Není příliš běžné, že by se zvířata ráda koupala, ve volné přírodě neexistuje mnoho prostředí, kde by si mohla užít horkou koupel. Ta by ale mohla mít relaxační a potenciálně i pozitivní účinky, poznamenává vědecký tým ve studii, kterou publikoval časopis Nature.

Jak zoologové zjistili, že si kapybary plavání v horké vodě užívají? Podle výrazu jejich obličeje. Vědci pořídili stovky fotografií kapybar a podle nich zjišťovali, jak moc pohodlně se cítí a jak se to odráží na výrazu jejich tváře. Nakonec vyvinuli stupnici, která měla tři kategorie: klidná, středně pohodlná a zjevně pohodlná. No, není roztomilá?

Výraz obličeje kapybary.
Výraz obličeje kapybary. Zdroj: Inaka and Tohru Kimura/Yamaguchi University

Když se kapybary cítí pohodlně, přivírají oční víčka a uši postupně přitahují k tělu. Když se kapybary ponoří do bazénku, jejich oči se často zavřou úplně, což značí, že jsou velmi uvolněné.

Horká lázeň je prospěšná pro kapybary i pro lidi 

Když vědci zjistili, že kapybary jsou při koupeli uvolněnější, chtěli také zjistit, zda na ně má koupel i nějaký příznivý účinek. Zjistili, že pokožka kapybar (která je během japonské zimy suchá a drsná) se po horké lázni stává lesklejší, hydratovanější a tento účinek přetrvává celé týdny. Navíc jim koupel pomáhá uchovávat teplo a tak přežít zimu. 

Doporučeno
Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost 31. ledna 2023 6:00

Zjištění, ke kterým vědci ve svém experimentu došli, naznačují, že by opakované koupele v alkalických pramenech mohly mít pozitivní vliv i na lidskou pokožku, například při léčbě atopického ekzému, lupénky nebo ichtyózy.

Domů
Sdílet
Diskuse