Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2023 v 11:00
Čas čtení 10:46
Tereza Šnajdrová

Český hudební trh je přidušený, bojí se dát šanci něčemu novému, říká kapela Vesna reprezentující Česko na Eurovizi (Rozhovor)

Český hudební trh je přidušený, bojí se dát šanci něčemu novému, říká kapela Vesna reprezentující Česko na Eurovizi (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/David Marcin
HUDBA ČESKÉ NADĚJNÉ ZPĚVAČKY EUROVIZE HUDBA
Uložit Uložené

S Vesnou o Eurovizi, postavení žen v českém hudebním průmyslu i o tom, proč se Česko bojí dát šanci něčemu novému.

Česká republika si začátkem února zvolila kapelu, která ji bude reprezentovat na hudební soutěži Eurovize. Je jí Vesna, šestičlenná ženská kapela, jejíž píseň My Sister’s Crown vyvolává různé emoce. Někteří ji milují, jiní z ní mají obavy a další nemohou uvěřit tomu, že onen song pochází právě z Česka. 

S Vesnou, konkrétně s Patricií Fuxovou a Bárou Šůstkovou, jsme se sešli u čaje a společně jsme si povídali o Eurovizi, genderových stereotypech v českém hudebním průmyslu i o tom, proč se Česko tolik bojí dát šanci něčemu novému. 

Doporučeno
Na Eurovizi nás bude zastupovat dívčí kapela Vesna Na Eurovizi nás bude zastupovat dívčí kapela Vesna 7. února 2023 v 19:10

Kdo je Vesna?

Patricie: Vesna je naše ženská kapela, jež vznikla v době, kdy jsme studovaly na konzervatoři. Tehdy jsem plánovala absolventský koncert, který jsem pojmenovala jako Vesna, a vůbec jsem nezamýšlela, že z toho bude něco víc. Během několika měsíců se to však vyvinulo v hudební těleso, v kapelu, která má v současné době šest členek. Vesna nese odkaz na naše kořeny, na slovanské kořeny, protože naše členky jsou z různých slovanských zemí.

Vesna
Zdroj: Refresher/David Marcin

Vaše hudba bývá popisována jako folklor s moderními prvky a rapem, ačkoli vy se proti škatulkování vymezujete. Najde si v dnešní době folklor své posluchačstvo?Bára: Původně jsem si myslela, že třeba tolik ne, ale dle reakcí, které nám teď chodí ze zahraničí i z Česka, je vidět, že je folklor chtěný. Stejně jako kultura a etnicita. Mile mě to překvapilo.
 
Patricie: Jako tvůrce, který píše písničky, nesnáším, když mě někdo něčím omezuje. Škatulky nemám ráda. Naše první deska je úplně jiná než druhá deska a myslím si, že třetí deska bude jiná než první a druhá. Náš styl bych asi ani nenazývala folklorem. Jsou lidé, kteří milují tradiční folklor, a to my rozhodně nehrajeme. Vidím tam ten late motiv a inspiraci tradičními kořeny, což jsou prvky, které jsou pro naši organickou a měnící se tvorbu stěžejní.

Čím jsme starší, tím víc nám je šumák to, co si o naší tvorbě myslí ostatní. Chceme si zachovat nezávislost a já jako autorka si chci zachovat co největší svobodu. Díky tomu má naše tvorba „koule“ a je osobitá.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 131386 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse