Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2023 10:35
Čas čtení 3:02
Adéla Švehlíková

Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat

Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat
Zdroj: Getty Images/Lucas Schifres
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Sekáče, hrabárny, vintage shopy, aplikace... Provedeme tě nákupem vintage oblečení.

Jestli existuje móda, která posledních pár let zažívá raketový vzestup, je to bezesporu vintage oblečení. Nákup vintage kousků se může jevit jako zapeklitý úkol – spousta lidí často neví, jak na to. Připravili jsme pro tebe průvodce online i kamennými obchody s ověřenými tipy. Díky nim bude nakupování vintage módy zábava.

Co je to vintage?


Vintage neboli retro móda je označení pro kousky, jejichž původ sahá do různých dekád 20. století a které znovu nacházejí uplatnění v současných šatnících. Za vintage lze považovat jak módu 20. let ve stylu Velkého Gatsbyho, tak už i tu, která je ze začátku nového milénia. Ta spolu s devadesátkami zrovna teď budí největší zájem, proto ji teď najdeš v obchodech hodně zastoupenou.

Doporučeno
Sexuální obtěžování a adorace hubenosti. Připomeň si minulost značky Victoria's Secret, která v Česku otvírá svou první prodejnu Sexuální obtěžování a adorace hubenosti. Připomeň si minulost značky Victoria's Secret, která v Česku otvírá svou první prodejnu 17. února 2023 11:00

Nemusíš být ale zrovna milovník*milovnice retra, abys vintage módu nosil*a. Hlavní benefit totiž spočívá v šetrnosti vůči životnímu prostředí, na které mají negativní vliv v módním průmyslu zejména řetězce rychlé módy. Většina oblečení z druhé ruky taky disponuje dobrou kvalitou, což z něj dělá stálici našich šatníků a další faktor udržitelnosti. V neposlední řadě pro tebe může být plusem i nízká cena, a to i v případě designérských kousků.

Všechno se však odvíjí od toho, jak dobře umíš hledat.


Kde hledat inspiraci?


Pokud stále tápeš v tom, co bys vlastně chtěl*a najít, inspiruj se třeba oblíbenými celebritami. Tak třeba youtuberka a nyní už i módní ikona Emma Chamberlain je královnou nákupů oblečení z druhé ruky a dokazuje, že kombinování se meze nekladou. Dalším super příkladem je Bella Hadid, modelka, která z každého kousku instantně vytvoří trend. Dobrou inspirací je i Lily-Rose Depp, která svou garderobou inklinuje k francouzské eleganci. 


Koukni se na TikTok, Instagram nebo Pinterest, kde se to nápady a kreativními outfity jenom hemží. A jestli dáváš přednost printovým magazínům, doporučujeme si vytvořit nástěnku, moodboard nebo koláž, díky které si lépe uvědomíš, jaká je vlastně tvoje módní, barevná i stylová vize. 


Tipy na pražské kamenné obchody 


Na výběr je hned z několika možností. Záleží na tom, jestli dáš přednost spíš vintage shopům, sekáčům nebo hrabárnám. Vintage shopy ti nabídnou už vybranou kvalitu, zaměřují se na konkrétní styl nebo dekádu. Second handy a hrabány nabízejí mix všech stylů, tomu potom odpovídá i podstatně nižší cena.

My v Refresheru doporučujeme: 

Lula Vintage Prague / Řipská 11, Praha 3

1981 Secondhand / Oldřichova 427/31, Praha 2

Žižkovská hrabárna / Husitská 23, Praha 3

Homeless Prague / Muchova 11, Praha 10-Vršovice

Elegant Second Hand / K Žižkovu 9, Praha 10

Genesis second hand / Jindřišská 24, Praha 1

Textile House / Charvátova 11, Praha 1

 

Základem a klíčem k úspěchu je mít taktiku. Jasně, není to určitě podmínkou, ale při hledání jednoznačně pomůže příprava. Už jsme zmínili nástěnky, koláže nebo jakékoliv jiné formy rešerše či moodboardu. Ber to sice jako inspiraci, ale nezapomínej, že dobré je být otevřený*otevřená. Striktní hledání konkrétních kousků tě může zahnat do slepé uličky a nenajdeš nic. 

Doporučeno
Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog 21. ledna 2023 6:00

Podle nás je stěžejní naladit se na barvy, materiály a siluety. Současně taky přemýšlet nad stylingem. Nenech se zmást velikostí nebo sekcí, která není určena pro tvůj gender nebo věk. I o hodně menší nebo větší kousky, než je tvá konfekční velikost, mohou být nakonec super nečekaným prvkem do tvého outfitu.

Doporučujeme se hlavně obrnit trpělivostí. Čas v tomto případě opravdu přináší ovoce. Je třeba počítat s tím, že zejména v second handech a hrabárnách strávíš nějakou dobu hledáním. Tím se ale zvyšuje šance ulovit skvělý kousek. 


Tipy na online obchody 


Na internetu je celá řada online second handů a bazarů, my však doporučujeme aplikace Vinted a Depop, které jsou za nás nejlepší z hlediska designu, ceny a kvality. Rozdíl mezi Vintedem a Depopem je, že první zmiňovaná platforma spojuje uživatele z Česka, Slovenska a Polska. Na Depopu lze nakoupit z jakékoliv části světa. Depop taktéž nabízí i větší množství vintage designer oblečení, na které se mimo jiné soustředí portál Vestiaire Collective.

Vinted účty, které doporučuje Refresher: 

@dogelvintage, @lubimovvintage, @vintage_drippp, @weronikabu, @jankowskir8


Depop účty, které doporučuje Refresher: 

@nitryl, @_kitten________, @innerchildme, @triptyc, @volga



Nejdřív je důležité stáhnout si aplikace a vytvořit si vlastní účet. Na Depopu si můžeš nastavit preference stylu, velikosti nebo značek. Na Vintedu si kritéria můžeš najít jen manuálně. Doporučujeme hledat chytře pomocí hashtagů, jako jsou #vintage, #y2k, #grunge. Zkus pracovat s filtrem, který ti pomůže vynechat zboží, o nějž nemáš zájem.

Pozor ale na Vintedu. Účty tam nemají jen dvacátníci, tak zkus hledat i pod klíčovými slovy, které nejsou anglicismy. Sleduj také nové účty, ukládej si vyhlédnuté kousky do oblíbených položek, zefektivníš si tak hledání pro své budoucí já. 

A pokud už jsi našel*našla svůj vysněný kousek, nezapomeň zkontrolovat hodnocení prodejce. Nikoho asi nepřekvapí, že navzdory valné většině relevantních prodejců se tu najdou i podvodníci*podvodnice. Dej tak na zkušenost ostatních uživatelů*uživatelek.

Zpět
Sdílet
Diskuse