Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2023 6:00
Čas čtení 2:47
Adéla Švehlíková

Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog

Devadesátkový trend heroin chic nikdy nezmizel. Prosazuje hubenost a užívání drog
Zdroj: Getty Images/Kate Moss
MÓDA
Uložit Uložené

Heroin chic je „trend“ objevující se v pop kultuře od 90. let. Jeho působnost je spjata zejména s módním průmyslem, užíváním drog a prosazováním hubenosti. V současnosti však mnoho příspěvků na sociálních sítích poukazuje na to, že se opět vrátil.

TikTok a ostatní sociální sítě v posledních měsících ovládají posty, které varují před návratem „trendu“ z 90. let s názvem heroin chic. Typickými rysy této estetiky je, jak už název napovídá, užívání heroinu a s ním romantizování nezdravě vypadajícího hubeného těla. 

Předchůdci 

Preferování hubených postav v módním průmyslu je trvalým problémem, který i přes všechny body positivity kampaně nadále přetrvává. Užívání substancí se v úzkém spojení s módou začalo objevovat právě na začátku 90. let minulého století jako důsledek práce médií, která spojovala drogovou závislost s hudebním průmyslem. Drogy se samozřejmě objevovaly i v průběhu předešlých dekád, rozdíl však spočíval v tom, že v devadesátkách nebyly chápány jako spouštěč dobré nálady, ale jako nástroj deprese. Ze světa se vytratila idylka a umělci se začali soustředit na zobrazování surovosti života, kterou podporovali právě heroinem, jehož cena se v 90. letech snížila a čistota vzrostla. 


Fotografové, fotografky, stylisté a stylistky 90. let toužili po propojení módy s kulturou mládeže, kritizovat ji a smazat hranice mezi životem a uměním. Vzorem pro ně byla newyorská dekadentní scéna 70. let a s ní tvorba fotografů Boba Richardsona, Nan Goldin, Larryho Clarka či Guye Bourdina. 

Vznik

Za původce tohoto trendu je považována supermodelka Gia Carangi, která ve svých 26 letech zemřela na HIV. K popularizaci přispěla i modelka Kate Moss, která je dodnes známá svými bujarými večírky a pozitivním vztahem k omamným látkám. Mimo jiné i její androgynní postava započala doslova revoluci v nahlížení na lidskou krásu, když se nahá objevila v kampani pro parfém Obsession od Calvina Kleina. To tvořilo polaritu oproti 80. létům, kdy byla za ženský ideál považována Cindy Crawford se svou vysportovanou postavou. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kate Moss Agency (@katemossagency)


Dalšími výraznými osobnostmi spjatými s heroin chic byli Jaime King a její tehdejší přítel, módní fotograf Davide Sorrenti. Ten kvůli své závislosti na heroinu ve 20 letech zemřel, což odstartovalo potlačování veřejného popírání užívání heroinu. O to se zasloužila i jeho matka Francesca Sorrenti, který vedla kampaně proti užívání drog v módním průmyslu. Na to konto prohlásila novinářka Amy Spindler: „Toto je heroin, toto není šik.“ K celé situaci se vyjádřil i bývalý prezident USA, Bill Clinton, se slovy: „Nemusíte zdobit závislost, abyste prodávali oblečení. Glorifikace heroinu není kreativní, je destruktivní. Není to krásné, je to ošklivé. Není to umění, jde o život a smrt a oslavování smrti není dobré pro žádnou společnost.“

Současnost

V současnosti je této problematice věnována pozornost zejména od té doby, kdy New York Post zveřejnil v listopadu článek, jehož nadpis zněl: Bye-Bye booty: Heroin chic is back. Ten se stal ihned virálním a vzbudil velmi negativní ohlasy poukazující na to, že lidská těla nejsou trendem. 

Impulsem k tomu byl zejména viditelný úbytek na váze Kim a Khloe Kardashian, které byly od roku 2010 synonymem BBL (brazilian butt lift). Kim se veřejně přiznala k podstoupení drastické diety k příležitosti Met Gala, aby se vešla do šatů Marilyn Monroe, což nespočet lidí pobouřilo. V říjnu se pro změnu objevila Bella Hadid téměř nahá na přehlídce Coperni, kde odhalila svou velmi drobnou postavu a nepo babies Kaia Gerber či Lila Moss taktéž evokují estetiku 90. let svým štíhlým vzhledem. 

Bella Hadid Coperni.
Bella Hadid Coperni. Zdroj: Getty Images/Bella Hadid
Kim Kardashian.
Kim Kardashian. Zdroj: Getty Images


Nejtoxičtějším prostředím pro šíření tohoto trendu se zdá být platforma TikTok, kde se to videi typu What I eat in a day nebo Body check jenom hemží. Dokonce se zde začaly šířit i predikce trendů šperků, které tvrdí, že celebrity nenosí řetízky, aby vystavily své klíční kosti. O tom, jaký negativní dopad mohou mít sociální platformy na mentální zdraví člověka, ví svoje i 21letá Lara. Ta bojovala s poruchou příjmu potravy a pro magazín Dazed prozradila: „Neuvědomila jsem si, že mám problém, protože jsem viděla podobná těla ve všech médiích. TikTok předvádí běžné lidi s takzvanými ‚aspiračními‘ těly, kteří dělají normální věci, jako jsou tance, a vytvářejí recepty, což usnadňuje sklouznout do myšlení, že byste tak také měli vypadat. Ve skutečnosti to je jeden z důvodů, proč jsou populární –⁠ kvůli svému fyzickému vzhledu.“


Mnozí lidé tvrdí, že heroin chic nikdy nevymizel, a zejména módní průmysl se s užíváním drog a prosazováním hubenosti potýká do dnešní doby. I přes závažnost této problematiky se však stále jedná o společensky tabuizované téma, a proto je třeba tomu věnovat větší pozornost. 

Domů
Sdílet
Diskuse