Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. února 2023 11:00
Čas čtení 2:46
Adéla Švehlíková

Sexuální obtěžování a adorace hubenosti. Připomeň si minulost značky Victoria's Secret, která v Česku otvírá svou první prodejnu

Sexuální obtěžování a adorace hubenosti. Připomeň si minulost značky Victoria's Secret, která v Česku otvírá svou první prodejnu
Zdroj: Getty Images/Taylor Hill
MÓDA MÓDA PODNIKÁNÍ
Uložit Uložené

Americká značka spodního prádla Victoria's Secret debutuje na českém trhu. Přestože se jedná o celosvětově úspěšnou a uznávanou společnost, neměli bychom opomíjet její kontroverzní minulost a skandály, s nimiž je spjatá.

Na konci května otevírá v Praze obchod americká značka spodního prádla Victoria's Secret. Tento gigant s více než tisíci kamennými obchody po světě zavítá do pražského nákupního centra Westfield Chodov a stane se první prodejnou společnosti Victoria's Secret v České republice. Se společností a její historií se ale pojí kontroverze. Pojďme si připomenout jaké.

victorias secret
Zdroj: Flickr/Steve Rhodes/volně k užití


Značka Victoria's Secret je v současnosti považována za největšího prodejce dámského spodního prádla na světě. Dle slov partnera a vedoucího týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu Cushman & Wakefield Jana Kotrbáčka nabízí Victoria's Secret sofistikované, inovované a vysoce módní produkty a design za dostupnou cenu ve velmi atraktivním prostředí. Pro spoustu zákaznic se má jednat o lákavé zboží, které není pouze krásné, ale i funkční. 


Může se zdát, že tuto „andělskou značku“, jak je jí přezdíváno, provází po celou dobu její existence pouze idylka a pozitivní celosvětový věhlas, opak je ale pravdou. Značka v minulosti čelila kritice kvůli svému mužskému zastoupení v čele vedení, prosazování nedostatečně rozmanitého ideálu krásy, sexuálnímu obtěžování nebo kulturní nepatřičnosti. 

Původně prodejna pro muže

Kořeny tohoto řetězce se spodním prádlem sahají až do roku 1977. Zakladatelem byl Ray Raymond, jehož cílem bylo pomoci zejména mužskému pohlaví s nákupem spodního prádla pro své partnerky, aniž by se cítili v prostředí prodejny diskomfortně. Po pěti letech Raymond svůj podnik prodal Lesliemu Wexnerovi, který dal Victoria's Secret zcela novou podobu. 

Doporučeno
Břicho ven. Rihanna jako ikona těhotenské módy bourá tradiční představy Břicho ven. Rihanna jako ikona těhotenské módy bourá tradiční představy 14. února 2023 13:00


To, co si asi většina z nás představí pod názvem Victoria's Secret, jsou růžové pruhované nákupní tašky nebo proslulá přehlídková mola s andělskými křídly na vypracovaných tělech modelek. Tento koncept přehlídek odstartoval roku 1995 a v průběhu let se z něj zformoval celosvětový fenomén, který představoval pro většinu modelek pomyslný vrchol jejich kariéry. Přehlídky doprovázely nejslavnější hvězdy na poli hudby a mezi lety 2011–2019 se vysílaly i živě. 

victoria's secret
Zdroj: Getty Images/Taylor Hill

Sexuální predátoři v čele společnosti

Pod povrchem nablýskaných obchodů a reklamních kampaní v čele s „andílky“ se však skrývala obvinění ze šikany a obtěžování zaměstnanců nebo znepokojující úzké vazby Lese Wexnera s obchodníkem, filantropem a především sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem.

O temné minulosti globální značky spodního prádla hovoří třídílný americký dokumentární seriál Victoria's Secret: Angels and Demons z roku 2022 od režiséra Matta Tyrnauera. Tomu se podařilo odhalit několik děsivých detailů včetně toho, že Wexner poskytl finančníkovi široké pravomoce nad financemi, filantropií a soukromým životem korporativního titána. To Epsteinovi usnadnilo přístup k velkému majetku, nevyjímaje městský dům nebo nákup soukromého letadla Lolita Express, v němž sexuálně zneužíval nezletilé dívky.

Seriál mimo jiné popisuje i to, že finančník dokonce jednu dobu fungoval jako falešný lovec talentů pro Victoria’s Secret, a to za účelem přilákání modelek a jejich následného zneužívání. 

Ghislaine Maxwell
Zdroj: Getty Images/Davidoff Studios

„Skinny Bitch Collective“

Kromě Epsteina byl svým nevhodným chováním známý taktéž bývalý marketingový ředitel Ed Razek. Ten je autorem kontroverzních výroků týkajících se zobrazování širší škály velikostí či obsazení transgender modelek. V roce 2018 prozradil v rozhovoru pro Vogue„Tvrdá práce je termín, který často slyšíte kolem modelek Victoria’s Secret neboli andělů, jak se říká těm, kteří podepsali exkluzivní smlouvu se značkou. Znamená to cvičení: trénovat, posilovat, boxovat, skákat přes švihadlo, používat hashtag #trainlikeanangel a cvičit v lekcích pouze pro pozvané s názvem jako Skinny Bitch Collective.“

Není divu, že mnoho modelek posedle cvičilo a kvůli přísným požadavkům na váhu a tělesný tuk si vybudovalo nezdravý vztah k jídlu a poruchy příjmu potravy. 

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

Ještě předtím, než se však tyto kauzy dostaly pod drobnohled médií, provázela značku tak či onak dlouhodobá kritika ze strany široké veřejnosti. Týkala se zejména sexualizace ženské postavy z pohledu mužů a prosazování nereálného obrazu těla, jenž vštěpoval lidem, že dokonalá žena disponuje hubenou postavou s křivkami, které podtrhuje právě „push-upka“ od Victoria's Secret. Tato vize se drasticky lišila od kořenů společnosti na počátku 80. let, kdy Wexner vybudoval značku inspirovanou vkusnou, vzdělanou britskou dámou jménem Victoria, s obchody evokujícími viktoriánskou estetiku. Již koncem 90. let se tento obraz změnil v touhu po ženách, které chtějí znovu získat svou sexualitu. 

alessandra ambrosio
Zdroj: Getty Images/Karwai Tang

Tím, že Wexner v roce 2020 odstoupil z funkce generálního ředitele, značka nabrala druhý dech a dosud prochází rebrandingem. Nové vlastnictví a vedení Victoria's Secret zavedlo několik změn, včetně přizpůsobující se nabídky aktuálním tématům, jako je šíření body positivity a propagace kampaní na tělesně diverznějších modelkách. 

Victoria’s Secret.
Victoria’s Secret. Zdroj: Victoria’s Secret/propagační materiál
 
Domů
Sdílet
Diskuse