Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda TASR
1. března 2023 17:28
Čas čtení 1:29

Gretu Thunberg znovu zatkli. Protestovala před norským ministerstvem financí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gretu Thunberg znovu zatkli. Protestovala před norským ministerstvem financí
Zdroj: Javad Parsa//NTB Scanpix via AP

Švédská ekologická aktivistka byla zadržena norskými bezpečnostními složkami poté, co se účastnila protestu před budovou tamního ministerstva financí. Protest se týkal stavby větrných elektráren v Norsku, kde měli původní obyvatelé pastviny pro soby.

Norská policie zadržela ve středu na demonstraci v Oslu klimatickou aktivistku Gretu Thunberg, kterou společně s dalšími aktivisty vyvedla z budovy tamního ministerstva financí. TASR o tom píše podle zprávy agentury Reuters. Demonstranti žádali odstranění větrných turbín, které byly postaveny na územích využívaných původním sámským obyvatelstvem k pasení sobů ve střední části Norska.

17. ledna 2023 19:38 Čas čtení 0:48 Obrazem: Gretu Thunberg zadržela německá policie, účastnila se protestů na nebezpečném místě Obrazem: Gretu Thunberg zadržela německá policie, účastnila se protestů na nebezpečném místě

V posledních dnech byly v Norsku zablokovány vstupy do některých vládních budov, a tak se tamní středolevicová menšinová vláda dostala do krizové situace. Norský ministr energetiky Terje Aasland se dokonce rozhodl ve středu odvolat svoji plánovanou dvoudenní návštěvu Británie.

Gretu Thunberg, která v rukou držela sámskou červeno-modro-žlutou vlajku, vynesli od budovy ministerstva policisté. Mladou Švédku však zakrátko propustili společně s dalšími zadrženými aktivisty. Středečního protestu se zúčastnily stovky aktivistů. Atmosféru z něj zachytila největší tamní ekologická organizace pro mladé Natur og Ungdom, která odtud natočená videa uploadovala na Twitter. Thunberg se k protestům v Oslu připojila v pondělí.

Turbíny prý děsí zvířata

Účastníci těchto demonstrací tvrdí, že přechod na tzv. zelenou energii by se neměl dít na úkor práv Sámů. Sámští pastevci sobů v Norsku tvrdí, že obrovské větrné turbíny i hluk, který vydávají, působí na jejich zvířata odstrašujícím způsobem a zároveň narušují jejich tradice. Žádají proto odstavení turbín.


Norský nejvyšší soud v roce 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny, které se nacházejí v centrální části země, porušují práva etnické skupiny Sámů garantovaná mezinárodními úmluvami. Větrné turbíny však i nadále zůstávají v provozu, přestože od vynesení rozsudku uplynulo již více než 16 měsíců.


Norské ministerstvo energetiky tvrdí, že větrné turbíny představují i přes rozhodnutí nejvyššího soudu právní problém. Doufá přitom, že se podaří v této věci najít kompromisní řešení, což by ale podle vyjádření tohoto resortu mohlo trvat i další rok.


Aktivisté v úterý informovali, že se jim podařilo v ostatních dnech vysbírat téměř 95 tisíc eur určených na pomoc demonstrantům při placení pokut.

Thunberg byla zadržena i v lednu

Minulý měsíc jsme tě informovali o jiné akci klimatických aktivistů, na které byla nejvýraznější postava ekologického „odboje“ taktéž zadržena. Thunberg protestovala proti stavbě uhelného povrchového dolu Garzweiler v německém Porýní. Této akci předcházel protest ve vesnici Lützerath, která měla ustoupit výstavbě, kvůli níž se tamní obyvatelé museli vystěhovat.

Domů
Sdílet
Diskuse