Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
7. března 2023 10:10
Čas čtení 1:19

Studentky v Íránu čelí zvláštním otravám už celé měsíce. Vážný problém konečně přiznala i vláda

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Studentky v Íránu čelí zvláštním otravám už celé měsíce. Vážný problém konečně přiznala i vláda
Zdroj: Unsplash/Dorsa Hadi/volně k použití

Studentky ve školách zaznamenaly podivný zápach, po kterém jim začalo být nevolno. Stovky skončily v nemocnicích.

Studentky napříč Íránem čelí zvláštním otravám. Dívky již od listopadu minulého roku hlásí, že v prostorách škol cítily podivný zápach, po kterém jim začalo být nevolno. Nejméně 700 studentek skončilo v nemocnici. Vláda před útoky nejdříve zavírala oči, avšak vzhledem k jejich četnosti v posledních týdnech konečně přiznala, že stojí před velkým problémem, informují The Guardian a Iran Wire.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Studentky po celé zemi hlásí, že ve školách nejprve cítily zvláštní zápach připomínající čerstvou barvu, hořící plast nebo silný parfém a poté jim začalo být nevolno. Byly otupělé, kašlaly, měly podrážděné oči, šly na ně mdloby, nemohly chodit, cítily pálení na prsou, a některé dokonce ztratily vědomí. Stovky studentek skončily v nemocnici. 

„Útoky vůbec nejsou sofistikované. Jeden lékař mi řekl, že na základě příznaků, které vidí, je pravděpodobné, že se jedná o slabé organofosfátové činidlo (látka používaná v zemědělství jako pesticid, pozn. redakce),“ řekla Deepa Parent, novinářka zabývající se lidskými právy.

Režim útoky bagatelizoval

Ačkoli útoky sužují celý Írán již od listopadu, tamní režim je nejprve bagatelizoval a tvrdil, že dívky trápí zdravotní komplikace kvůli stresu, lžím a psychologické válce. Vzhledem k tomu, že případů v posledních týdnech přibývá, úřady konečně přiznaly, že stojí před velkým problémem. Ajatolláh Sajjid Alí Chameneí v pondělí uvedl, že pokud jsou útoky úmyslné, viníci by měli být odsouzeni k trestu smrti. 

21. února 2023 11:15 Čas čtení 3:25 Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk Afghánistán, rodu mužského. Práva tamních žen zažívají středověk

Veřejnost, především pak ženy, však nevěří, že režim útoky opravdu prošetří a případného viníka potrestá. „Íránské úřady mají hroznou historii ve vyšetřování násilí na ženách a dívkách,“ zní z organizace Human Rights Watch.

Příčina útoků není známá

Motiv, proč někdo útočí na školačky po celé zemi, není znám. Některé spekulace naznačují, že by se mohlo jednat o další potlačení ženských práv. K prvním incidentům totiž došlo ve městě Qom, které je vysoce náboženské a žije v něm velké množství radikálních islamistů, kteří jsou proti vzdělávání dívek. 

Jiní zase hovoří o tom, že se k útokům uchýlila sama vláda, aby potlačila protesty, které v zemi vyvolala smrti Mahsy Amini. Více o těchto protestech se dočteš v našem samostatném článku

2. března 2023 13:56 Čas čtení 1:01 Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu
Domů
Sdílet
Diskuse