Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
9. března 2023 19:18
Čas čtení 0:36

Završení inaugurace: Petr Pavel se poklonil lebce sv. Václava a poslechl si Te Deum ve svatovítské katedrále

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Završení inaugurace: Petr Pavel se poklonil lebce sv. Václava a poslechl si Te Deum ve svatovítské katedrále
Zdroj: David Marcin

V 18 hodin dorazil Petr Pavel do svatovítské katedrály, ve které si poslechl modlitby a uklonil se lebce sv. Václava. Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor představily Te Deum.

Petr Pavel společně s manželkou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, píše ČT24. Zde je přivítal Jan Graubner, pražský arcibiskup. Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor zahrají Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila a Te Deum od Antonína Dvořáka.

Program ve svatovítské katedrále završuje inauguraci

V úvodu obřadu pronesl projev pražský arcibiskup, následně přečetl úryvek z bible pražský rabín a poté pronesl arcibiskup modlitbu za vlast. Následně Pavel pronesl svůj projev a poklonil se lebce sv. Václava. Zazněl Svatováclavský chorál, duchovní píseň Hospodine, pomiluj ny a státní hymna. Po ní se rozezněla skladba Te Deum pod taktovkou Jakuba Hrůši. Ten ji dirigoval v roce 2009 ve Španělském sále. Po dokončení akce zamířil Pavel zpět na III. nádvoří Pražského hradu.

„Hymnus vypráví o všemohoucím Bohu, kterého lidé prosí o ochranu. Hraje se zejména při velkých církevních slavnostech,“ okomentoval pro ČT24 Martin Horálek, dramaturg náboženského vysílání.

Domů
Sdílet
Diskuse