Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. března 2023 12:00
Čas čtení 6:10
Tereza Šnajdrová

„Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu

„Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu
Zdroj: Flickr/Andrei Lepekhov/volně k použití
OSOBNOSTI HUDBA KONCERTY RAP
Uložit Uložené

$uicideboy$ se nebojí otevírat témata, která jsou veřejností stále považována za tabu. Na vrchol je dostaly temné beaty a bolestivé texty.

$uicideboy$ ovládli rapovou undergroundovou scénu. Jejich surové beaty jsou protkané texty o depresích, sebevraždách či drogách, a ačkoli se jich někteří děsí, jiným třeba i zachránily život. $uicideboy$ zavítají v sobotu 18. března do Prahy, konkrétně do Sportovní haly Fortuna. Ještě předtím, než vyrazíš na koncert, se nalaď naším článkem mapujícím jejich cestu na vrchol.

Doporučeno
Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) 16. března 2023 6:00

Všechno to začalo dealováním drog

Celý příběh $uicideboy$ začíná u bratranců Scotta Arceneauxe Jr. a Aristose Petroua, které dnes můžeš znát spíše jako Rubyho a $crima. $crim (Scott) se narodil 11. dubna 1989 v Louisianě, a protože byl fanouškem T-Paina a Kanyeho Westa, už jako mladý začal produkovat hudbu. Příliš peněz však produkcí nevydělal, a tak mimo jiné pracoval také jako prodavač použitého nábytku, odkud jej po třech letech vyhodili kvůli novému tetování na ruce. Aby mohl $crim pozvednout svou práci na vyšší úroveň, potřeboval lepší vybavení. Svůj první laptop si pořídil za peníze získané z prodeje drog.

 
Ruby da Cherry (Aristos) se narodil 22. dubna 1990, taktéž v Louisianě. O hudbu se začal zajímat v sedmi letech, hrál na housle, na bicí a na střední škole se připojil k místní punkrockové kapele. Ve volném čase pak pracoval jako číšník v restauraci svého otce, kde vydržel až do roku 2015.
 
$crim a Ruby jsou bratranci a již od dětství k sobě měli velmi blízko. V roce 2013 se shodli na tom, že nejsou spokojeni se směřováním svých životů, že od života chtějí něco víc, že se chtějí živit hudbou. Založili proto rapové duo $uicideboy$ a začali produkovat temný, atmosférický basový rap, který šokuje maminky z celého světa.

$uicideboy$
Zdroj: Wikimedia Commons/Prostynya/volně k použití

Když to do 30 nevyjde, zabijeme se

Možná tě napadne, proč si rappeři vybrali vystupovat právě pod jménem $uicideboy$. Odpověď je jednoduchá, avšak obavy nahánějící. Bratranci v úplném počátku uzavřeli dohodu, že pokud jejich hudební kariéra nebude mít úspěch a do 30 let se o nich nebude mluvit po celém světě, oba spáchají sebevraždu. „Uzavřeli jsme smlouvu, že pro nás neexistuje žádný plán B, a pokud se neprosadíme, až nám bude 30, oba si prostřelíme hlavu,“ popsal pro Mass Appeal $crim.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.

Prvním společným projektem dua pak bylo EP Kill Yourself Part I: The $uicide $aga, které obsahovalo jen tři skladby a vyšlo v červnu roku 2014 na SoundCloudu a Bandcampu. EP okamžitě budilo pozornost a $uicideboy$ na něj jen o pár měsíců později navázali dalšími devíti EP ze série Kill Yourself.

 
Jejich zlověstný minimalismus poháněný jižanským horrorcorem bavil, stejně jako zápal $uicideboy$, kteří na streamovací platformy nahrávali jeden mixtape za druhým. Surový rap kombinovaný texty o drogách, depresích a násilí fungoval a lidé dychtili po nové tvorbě. A $uicideboy$ jim ji dali. V roce 2015 vydali EP $outh $ide $uicide, na němž spolupracovali s rapperem Pouyouem, a louisianské duo okamžitě znala téměř celá undergroundová rapová scéna.

Doporučeno
Scarlxrd: Jsem až toxicky sdílný. Je mi jedno, co si o mé hudbě bude myslet veřejnost, kritizovat mě bude tak i tak (Rozhovor) Scarlxrd: Jsem až toxicky sdílný. Je mi jedno, co si o mé hudbě bude myslet veřejnost, kritizovat mě bude tak i tak (Rozhovor) 30. června 2022 7:00

Do mainstreamového prostoru pak $uicideboy$ pronikli vydáním skladby Radical $uicide a na úspěch v roce 2018 navázali debutovým studiovým albem I Want to Die in New Orleans. „Toto album jsme začali nahrávat na začátku roku 2017. Původně jsme chtěli psát o našich zážitcích z cest a vyjádřit, jak se naše životy staly o něco extravagantnějšími,“ komentovali desku na Instagramu.
 
Jedna věc už tehdy byla jistá. $uicideboy$ zaujali, začali získávat fanoušky*fanynky po celém světě a na pakt, který uzavřeli v začátcích kariéry, mohli zapomenout.

$uicideboy$
Zdroj: Flickr/Bexer_/volně k použití

Surový rap protkaný depresemi

Na scéně se objevila hudba, která byla unikátní, těžko definovatelná a budila pozornost. Některé písně mají melancholické tóny a zaměřují se na témata jako deprese či sebevražedné myšlenky, kdežto jiné jsou zase divoké, agresivní a pohrávají si s tématy násilí a sexu. „Spousta lidí to bere jako emo, depresivní nebo pesimistickou hudbu. Ale takhle to není. Je to jako taková terapie skrz hudbu,“ popsal $crim.
 
Ačkoli některé hudba rapového dua pohoršuje, cílem $uicideboy$ je ukázat fanouškům, že v tom nejsou sami, že existuje víc lidí, kteří se cítí tak, jak se cítí. „Když lidé slyší jméno $uicideboy$, jsou vyděšení. Nerozumí tomu. Ani mého tátu to nebavilo a babičku to šokovalo. Ale někteří lidé si u naší hudby odpočinou, spojí se s námi, oddechnou si, a to je to, co chceme,“ dodal.

Doporučeno
Muzikant a tiktoker Casey Lowry: Baví mě reagovat na hloupé řeči na TikToku. Svou hudbou chci rozdávat hlavně radost (Rozhovor) Muzikant a tiktoker Casey Lowry: Baví mě reagovat na hloupé řeči na TikToku. Svou hudbou chci rozdávat hlavně radost (Rozhovor) 27. ledna 2023 6:00

Ostatně o propojení hovořil také doktor Geoff Stahl, odborník na popkulturu z Victoria University. Hudba $uicideboy$ by prý neměla u veřejnosti vyvolávat obavy. Naopak pomáhá mladým utvářet si identitu. „Populární hudba hraje klíčovou roli v tom, jak mladí rozumí sami sobě a světu kolem sebe. Je to prostor možností, posluchačům ukazuje hranice, učí je, jak být individualitami. To je něco neskutečně cenného a neměli bychom se to snažit zastavit,“ řekl.
 
$uicideboy$ se stali postavami kultovní rapové scény, a to mimo jiné právě díky textům, které se jindy v rapu objevují jen zřídka. Málokterý rapper se veřejně přizná k myšlenkám na sebevraždu, odporu k náboženství nebo k depresím. $uicideboy$ jsou průkopníci a není se čemu divit, že jejich nejstreamovanější skladba na Spotify ...And to Those I Love, Thanks for Sticking Around… si vysloužila na 489 milionů streamů.

$uicideboy$ jsou mrtví

Právě proto, že se velká část hudby $uicideboy$ zaměřuje na depresi a její příznaky či sebevraždu, se ve veřejnosti rozšířila teorie o tom, že $crim a Ruby jsou mrtví. Tyto spekulace vznikly na Redditu a celý příběh zní následovně: Původní $uicideboy$ zemřeli během autonehody v roce 2016 a muži, kteří dnes uskupení reprezentují, jsou klony.
 
„Je to pravda. Tuto teorii jsem zaznamenal a jediné, co o ní mohu říct, je, že je to pravda,“ řekl Ruby da Cherry pro Billboard. „Je to jediná věc, kterou o nás fanoušci odhadli správně,“ přidal se $crim.
 
Ať už je pravda jakákoli, $uicideboy$ jsou velcí tajnůstkáři. Ve svých textech jsou sice sdílní a posluchačstvu odhalují své nejtemnější myšlenky, ale o osobních životech mlčí. Právě to fanoušky a fanynky dráždí a do veřejného prostoru pronikají další a další fámy. A $uicideboy$ jsou za ně rádi. Fámy jsou totiž jedním z důvodů, proč je duo i po letech tak svěží a nedostižné. Ruby a $crim přitom jen sedí, spekulace mlčky pozorují a s úsměvem sledují, jak o nich mluví celý svět.

$uicideboy$
Zdroj: Flickr/The Come Up Show/volně k použití


„V určitém okamžiku jsme nad tím tak trochu ztratili kontrolu. Myslím, že je dobré nechat fanoušky a fanynky, aby se ke spekulacím a fandomu vyjádřili. Víte, třeba Dragonball GT byl vytvořen výhradně fanouškovskou základnou a podle mě je to super. Pokud by ale přišla s něčím, s čím striktně nesouhlasíme, řekneme jí to. Ale rádi zůstáváme tajemní,“ popsal Ruby.

Doporučeno
Slowthai je na nové desce UGLY svobodný, chaotický a nebojí se konfrontace. Tohle je nejlepší album týdne Slowthai je na nové desce UGLY svobodný, chaotický a nebojí se konfrontace. Tohle je nejlepší album týdne 3. března 2023 18:30

$uicideboy$ se rozpadli! Nebo ne?

Na konci roku 2018 pak rapová undergroundová scéna znejistěla. Zdálo se totiž, že $uicideboy$ končí, a to kvůli osobním problémům. Ruby totiž na Instagram přidal příspěvek, který doplnil o popisek „napište mi, co na mě nejvíc nesnášíte“. Na příspěvek zareagoval $crim a v komentářích rozvedl fungování skupiny a to, že Rubyho již nedokázal vnímat jako přítele, ale jako obchodního partnera. Na veřejnost také vynesl další osobní potyčky a problémy mezi bratranci a zdálo se, jako by internet tiše sledoval rozpad jedné nadané skupiny.
 
Po potyčce však $crim zveřejnil na svém Instagramu veřejnou omluvu, na kterou Ruby zareagoval komentářem: „Miluju tě brácho. Vždy tu budu pro tebe.“
 
Fáma pak byla oficiálně vyvrácena v květnu roku 2019, když $uicideboy$ vydali EP Live Fast, Die Whenever, na kterém spolupracovali s bubeníkem Blink-182 Travisem Barkerem a kytaristou stejně slavných Kornů Jamesem Shafferem. V červenci téhož roku pak oznámili, že se chystají na celosvětové turné Grey Day Tour, v rámci kterého navštíví v sobotu 18. března i Prahu.
 
K dnešnímu dni mají $uicideboy$ na svém kontě tři studiová alba a téměř padesátku EP.

Narkomani, kteří uctívají ďábla

Image $uicideboy$ je kontroverzní, stejně jako samo duo. Mnozí jej označují za urážlivé, a to nejen kvůli názvu, ale také kvůli jeho chování. Některé texty totiž obsahují motivy či narážky na uctívání ďábla a situaci neuklidnilo ani $crimovo vysvětlení, že satanismus slouží jako metonymie pro negativní účinky peněz, drog a dalších věcí, které manipulují lidmi či jejich psychičnem. Stále se tak najdou tací, kteří $uicideboy$ kritizují a odkazují se na to, že narkomanům nelze věřit.
 
$crim je totiž bývalý narkoman, mnoho let byl závislý na opiátech a na Craiglistu v minulosti okrádal lidi, aby za nelegální peníze ukojil svou závislost. Nyní však $crim tvrdí, že je od února 2019 střízlivý, podstoupil léčbu a pravidelně dochází na terapeutická sezení. Ruby da Cherry se naopak netají tím, že kouří marihuanu.

Doporučeno
Moderat: Drogy byly vždy součástí techna. Chceme, aby naše koncerty byly bezpečným místem pro všechny (Rozhovor) Moderat: Drogy byly vždy součástí techna. Chceme, aby naše koncerty byly bezpečným místem pro všechny (Rozhovor) 20. prosince 2022 12:00

Krize identity, kterou $crim prožíval po vystřízlivění, se prý promítla také do posledního studiového alba Sing Me a Lullaby, My Sweet Temptation. „Měli jsme krizi identity. Přišla s vystřízlivěním, kdy jsem vůbec nevěděl, co se to sakra děje. Cítil jsem, jako by mi hořelo pod zadkem. Jako by mi v životě něco chybělo,“ popsal $crim.
 
Drogy a údajné uctívání ďábla nejsou jediným prohřeškem, kterého se $uicideboy$ dopustili. V roce 2016 je kanadský DJ a producent Deadmau5 obvinil z porušování autorských práv. Ve skladbě Antarctica se totiž objevily úryvky z Deadmau5ovi písně I Remember. Duo se tak mělo dopustit krádeže duševního vlastnictví a jeho píseň byla nakonec stažena ze všech streamovacích platforem. Konflikt nakonec vyšuměl do ztracena a Antarcticu si dnes po letech opět můžeš pustit i na Spotify.

$uicideboy$
Zdroj: Flickr/The Come Up Show/volně k použití
Domů
Sdílet
Diskuse