Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. března 2023 17:16
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Nový papežský drip zaplavil internet. Pravda je ale jinde

Nový papežský drip zaplavil internet. Pravda je ale jinde
Zdroj: TASR/AP
NEWS PAPEŽ FRANTIŠEK UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Internet baví obrázek papeže Františka s outfitem devadesátkových rapperů. Mnozí si myslí, že se jedná o pravý obrázek, ale není tomu tak.

Papež František se na ulici ukázal snad s největším swagem v historii katolické církve. Akorát že to není tak úplně pravda. Internet v posledních dnech bavila fotka šestaosmdesátiletého papeže Františka v dlouhé bílé prošívané bundě a s masivním křížem na krku, se kterým by možná duchovní funkcionář zahanbil leckterého rappera.

Doporučeno
Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor) Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor) 26. března 2023 16:30

Snímek, který lidé na Twitteru virálně šířili, ale ve skutečnosti pochází z Midjourney, umělé inteligence generující často znepokojivě skutečné obrázky. Původně se fotka objevila jako ukázka práce Midjourney na jedné z diskuzí na Redditu. Lidé, kteří ji sdíleli, si ale její pravost neověřovali.

Proto se na sociálních sítích objevila řada memů, v nichž papeže lidé přirovnávají k rapperům, ale třeba také k princezně Elze ze slavné pohádky Frozen. „Papež vypadá, jako kdyby šel natáčet videoklip do CGI paláce,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru.

„František vypadá jako kněz, který káže v kostele, kam chodí Justin Bieber,“ komentoval obrázek jiný uživatel. Lidé v původním vlákně na Redditu se mezitím nestačili divit, jak mohl někdo obrázek považovat za skutečný. Na svědomí jej má umělá inteligence.

V souvislosti s rostoucí popularitou této technologie upozorňují bezpečnostní experti na riziko rozmachu deepfake obrázků a videí. V nedávné době se například na internetu objevily vygenerované obrázky toho, jak policie zatýká Donalda Trumpa, které svým šířením mohly podle expertů přispět k tvoření fake news, přestože je původně uživatel sdílel s komentářem, že jde o generovaný obrázek.

Domů
Sdílet
Diskuse