Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2023 16:30
Čas čtení 11:00
Daniel Mikolášik

Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor)

Yaksha: Svého vietnamského otce jsem pohřbil ve vlastním hrobě. Za rodinou létám na konec světa, ale stojí to za to (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár
REFRESHER HUDBA RAP VIETNAM
Uložit Uložené

Spolupráce s Rihannou není nemožná, ale nedokážu si představit, kterému interpretovi na Slovensku by prospěla, vysvětluje Yaksha v rozhovoru.

„Sociální sítě považuji za výkladní skříň. Je to jako prodejna, ve které nabízíš sebe, svou práci, tvorbu a v podstatě mínění o sobě samém. Kdybys prodával boty, také nedáš do výkladu ty nejošklivější, které tam máš, že? Proto tam prezentuji hlavně své úspěchy, a ne selhání,“ říká Yaksha.

Michal Novotný, jak zní jeho občanské jméno, je podle svých slov v první řadě kreativec. V minulosti začínal jako obchodník se streetwear módou a DJ, později zastřešoval prestižní hudební vydavatelství s miliardou zhlédnutí na YouTube, stál při začátcích americké rapové hvězdy Tekashiho 6ix9ina, ale i u zrodu mnoha známých slovenských hudebníků.

Bývalý CEO prestižního vydavatelství Def Jam Recordings pro Česko a Slovensko a aktuální Muž roku v kategorii Byznys podle magazínu Esquire se dnes věnuje hlavně marketingovým kampaním pro ty největší značky a jména v byznysu.

V rozhovoru nám prozradil i to, v jaké fázi je aktuálně vydavatelství F*CK THEM, jak reaguje na „diss“ v nové skladbě Porshe Boye, zda je možné, že by někdy došlo ke spolupráci slovenského interpreta s Rihannou, jak až v dospělosti poznal svou rodinu ve Vietnamu, co plánuje se svými pěti byty nebo jak náhodou koupil apartmán v Martině, který byl levnější než interiér jeho současného bytu v Bratislavě. 

Yaksha Michal Novotný
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár

Pokud by tě někdo neznal a chtěl by zjistit, kdo jsi a čemu se věnuješ, asi by hodně záviselo na období, kdy se ptá. Kým je Yaksha aktuálně?

Sám sebe bych nazval kreativcem. Už od samého počátku svých pracovních aktivit jsem něco tvořil a nikdy jsem nesoustředil svou pozornost jen jedním směrem. I když jsem zakládal Queens, jeden z prvních hiphopových obchodů na Slovensku, souběžně s tím jsem organizoval koncerty a zároveň hrával jako DJ. Vždy jsem dělal několik aktivit a stejně je tomu tak i dnes.

A co tě teď zaměstnává nejvíc?

Aktuálně hlavně projekty pro mé klienty v rámci produkce LoveThemWorks. Připravujeme například velkou kampaň pro fotografku Marii Švarbovou a její výstavu v Danubianu, kvůli čemuž jsem na 48 hodin odletěl do New Yorku. Kromě toho se zaměřujeme na výrobu eventů, různých kampaní, log, brandingu a podobně.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MARIA SVARBOVA (@maria.svarbova)

V rámci LoveThemWorks v poslední době stále aktivněji spolupracuješ i s televizí. Začalo to seriálem Pan profesor a aktuálně to je Let's Dance. Jakou roli jste ty a tvůj tým sehráli u nové série taneční show?

Udělali jsme jim finální aftervideo z výroby Let's Dance a z jeho backstage, připravili jsme fotky a k nim i vernisáž, která byla odprezentována během oficiálního press dne a bude vystavena během celého průběhu až do finálového kola.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Také jsme pro ně dělali unikátní merch v podobě customizovaných triček pro každý taneční pár, pro porotce i moderátory. Jsou dělaná ve stylu vintage triček, která nosí kapely během turné. V neposlední řadě jsme pro ně dělali i samostatný singl, který nazpívala Natália Hulejová. Ten sice ještě oficiálně nevyšel, ale kromě toho, že část z něj zazněla v rámci titulního videa z backstage, je v plánu, že z refrénu se budou dělat tiktokové tance.

Co pro tebe jako odchovance někdejší undergroundové hiphopové scény představuje toto komerční mediální prostředí? Kdyby ti před 10 lety zavolala televize, že s tebou chce spolupracovat, předpokládám, že bys nejspíš odmítl.

Já jsem se nikdy nebil do prsou za to, že jsem zastáncem undergroundu. Svou práci jsem nerozlišoval podle toho, zda je, či není komerční, ale zda je, či není úspěšná. Protože mnoho lidí z hiphopové komunity se jen schovávalo za pózu undergroundu a byla to jejich výmluva pro neúspěch. Já si myslím, že jsme dělali komerci už i ve zlaté éře rapu.

Yaksha Michal Novotný
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár

Kromě televize LoveThemWorks aktivně produkuješ právě také rapové videoklipy. Naposledy například se Separem a newyorským raperem Fleegem, kterého jsi společně s jeho crew přivezl na Slovensko právě ty. Co bylo cílem této návštěvy?

Přijel primárně kvůli spolupráci se Separem, ale chtěl také zažít Slovensko, protože dobře zná 6ix9inův příběh a jeho začátky na Slovensku. Bydlel i ve stejném bytě jako 6ix9ine, když tady byl. Velice vnímá celý jeho příběh, který odstartoval společně s F*CK THEM.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

A co z této návštěvy ještě bude, se ukáže časem. Podobně jako když sem jezdil Tekashi, ani s Fleegem jsme neměli žádné plány, vždy to je velký freestyle a z toho vznikají ty nejlepší a nejpřirozenější věci. V Bratislavě například odehrál i krátkou show během křtu nového alba Pila C a dozvěděl se to dva dny před akcí.

Zmínil jsi hudební vydavatelství F*CK THEM. V jaké fázi je tento tvůj projekt?

F*CK THEM není seskupení interpretů, ale pojmenování činností kolem hudby, za kterou stojíme a aktuálně ji provádíme především v New Yorku. Velice aktivně spolupracujeme s ASAP Illzem, který je společně s ASAP Rockym spoluzakladatelem ASAP Mobu. Právě Fleego je pod Illzovými „ochrannými křídly“ a díky němu jsme se také poznali.

Zní to jako úlet, ale vzhledem k tomu, že máš tak blízko k ASAP Mobu, je někdy v budoucnosti reálná spolupráce nějakého slovenského interpreta s ASAP Rockym, nebo dokonce Rihannou?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 132663 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak reaguje na „diss“ v nové skladbě Porshe Boye.
  • Jak až v dospělosti poznal svou rodinu ve Vietnamu.
  • Kvůli čemu pohřbil otce ve svém hrobě.
  • Co plánuje se svými pěti byty.
  • Jak náhodou koupil apartmán v Martině, který byl levnější než interiér jeho současného bytu.
Domů
Sdílet
Diskuse