Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2023 19:54
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

Obrazem: Takto by proběhlo zatčení a věznění Donalda Trumpa podle umělé inteligence

Obrazem: Takto by proběhlo zatčení a věznění Donalda Trumpa podle umělé inteligence
Zdroj: TASR/AP
TECH DONALD TRUMP UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

To, že bude zatčen, napsal na sociální síť sám Donald Trump. Jak by to mohlo vypadat, přiblížila umělá inteligence.

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu na sociální síti Truth Social napsal, že ho v úterý 21. března zatknou. Prokurátor v New Yorku ho prý chce obvinit v případě vyplácení úplatků ženám, které tvrdí, že měly s exprezidentem sexuální styk, aby mlčely. I když k žádnému zatčení dosud nedošlo, někteří uživatelé se pomocí umělé inteligence pokusili nastínit, jak by mohlo vypadat. 

Trump při zatčení, u soudu a ve vězení očima AI

Jedním z nich byl i Eliot Higgins, zakladatel investigativního občanského webu Bellingcat. Využil generátor obrázků Midjourney v5, který mu vytvořil snímky toho, jak by celá situace podle umělé inteligence vypadala. Služba vytvořila falešné obrázky nejen Trumpova zatčení a reakcí Trumpovy rodiny, ale i situací, které by mohly následovat. Nechybí tak zachycení atmosféry u soudu nebo případný Trumpův pobyt ve vězení. Systém se dokonce nebál zobrazit i situaci, kdy by se bývalý šéf Bílého domu odhodlal k útěku z věznice. Vlákno s obrázky vytvořenými umělou inteligencí se stalo virálním.

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

Přestože některé snímky jsou zcela jasně vytvořené umělou inteligencí, mnohé z nich vypadají velmi realisticky. To ostatně vyplývalo i z komentářů pod vláknem. „Měli bychom na ně dát vodoznak, aby bylo jasné, že je vytvořila umělá inteligence a nejde o realitu,“ napsal jeden z uživatelů.

Trump v příspěvku na své vlastní sociální síti Truth Social v sobotu brzy ráno uvedl, že z úřadu okresní prokuratury v newyorské čtvrti Manhattan ilegálně unikly informace, podle nichž bude „nejpřednější republikánský (prezidentský) kandidát a bývalý prezident Spojených států zatčen příští týden“. V příspěvku zároveň vyzval své stoupence k protestům. 

Bezpečnostní složky New Yorku se už na možné podání obžaloby a zatčení Trumpa připravují. U budovy manhattanského soudu se objevily zátarasy a na místě je také více policistů. Časový rámec, ve kterém se bude porota případem a závažností důkazů zabývat, ale zveřejněn nebyl.

Domů
Sdílet
Diskuse