Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2023 17:54
Čas čtení 1:49
Radim Šlechta

Čichání cizího potu možná může pomoct zbavit se úzkosti. Vědci to testují v novém experimentu

Čichání cizího potu možná může pomoct zbavit se úzkosti. Vědci to testují v novém experimentu
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Experiment švédského vědeckého týmu naznačil určitou spojitost mezi čicháním potu a zvládáním sociální úzkosti. Na vyvozování závěrů je ale prý brzy.

Podle švédského vědeckého týmu by mohlo čichání cizího potu z podpaží pomoci od sociální úzkosti. Švédský vědecký tým na konferenci v Paříži představil experiment, který naznačil souvislost mezi čicháním potu cizích lidí a schopností zahnat negativní myšlenky. Upozorňuje ale, že je brzy vyvozovat z pokusu jakékoliv závěry. Informují o tom BBC a NY Post.

Přestože většinou k vnímání světa používáme především zrak a sluch, čich bychom rozhodně neměli opomíjet, a kdo o něj na čas přišel během covidu, možná ví, jak je to nepříjemné. Díky čichu totiž dokážeme rozeznat mnohá nebezpečí.

Doporučeno
Výzkum z Harvardu zjistil, jaký druh práce činí lidi nešťastnými. Odpověď tě možná překvapí Výzkum z Harvardu zjistil, jaký druh práce činí lidi nešťastnými. Odpověď tě možná překvapí 19. března 2023 19:38

Pomáhá nám předejít tomu, abychom snědli otrávené jídlo, a když cítíme kouř, varuje nás to před ohněm. Povědomé vůně a zápachy v lidech navíc dokáží vzbudit různé příjemné i nepříjemné vzpomínky. Čichové podněty totiž „míří“ z nosu do limbického systému v mozku, který se pojí s emocemi i dlouhodobou pamětí.

Jako malé děti se obvykle rodíme s velmi vyvinutým čichem, díky němuž novorozenci rozeznají vlastní matku a dají přednost jejímu mléku.

Síly čichu využil švédský vědecký tým, který oslovil dobrovolníky, aby k výzkumným účelům darovali pot z podpaží, zatímco se dívají na děsivý, nebo naopak veselý film. Domnívají se totiž, že tělesný pach může obsahovat informace o našem emocionálním stavu a skrz čich přenést stejnou emoci na ostatní lidi.

nos nádcha
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k užití

Poté, co dostali vzorky, požádali vědci a vědkyně 48 žen se sociální úzkostí, aby k potu čichaly. Během cvičení všímavosti (mindfulness) se měly ženy zaměřit na přítomný okamžik. První část přitom dýchala čistý vzduch, druhá část pach potu. Ženám, které byly vystaveny potu, se podle týmu dařilo lépe zahnat negativní myšlenky.

Čichání potu, zdá se, pomohlo

„Pot produkovaný v době, kdy byl někdo šťastný, měl stejný účinek jako na někoho, kdo byl vyděšen filmovým klipem. Je tedy možné, že v potu obecně je něco, co reakci člověka ovlivňuje,“ uvedla jedna z autorek výzkumu Elisa Vigna z Karolinského institutu ve Stockholmu.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Vědecký tým ale dodává, že je ještě brzy vyvozovat z experimentu jakékoliv závěry. Je totiž možné, že se účastnicím experimentu od negativních myšlenek ulevilo čistě díky meditativnímu cvičení nebo uklidňující přítomnosti dalšího člověka.

strach
Zdroj: Piqsels/volně k užití

„Je možné, že tento účinek má pouhé vystavení přítomnosti někoho jiného, ale to musíme potvrdit. Ve skutečnosti to nyní testujeme v navazující studii s podobným postupem, do které však zahrneme i pot jedinců sledujících emočně neutrální dokumentární filmy,“ uvedla Vigna.

Souvislost mezi vnímáním zápachu ostatních lidí a naším emocionálním stavem naznačil i Duncan Boak z charitativní organizace Pátý smysl, která se snaží rozšířit povědomí o poruchách čichu a chuti. Podle něj může být ztráta čichu zodpovědná za pocity deprese nebo izolace od ostatních.

„I když se jedná o předběžnou studii a je samozřejmě zapotřebí další práce, je velmi povzbudivé, že se objevují další výzkumy týkající se významu našeho čichu pro dobré duševní zdraví,“ okomentoval studii Boak.

Domů
Sdílet
Diskuse